Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Côte Chalonnaise

Inledning

Bourgogne Côte Chalonnaise är en övergripande appellation för ett antal kommuner som har sina egna AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), med vingårdar runt byarna Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry och Montagny.

Viner

Côte Chalonnaise

Vinerna från Côte Chalonnaise kan beskrivas som lättare varianter av dem från Côte d’Or. En stor del av vinerna säljs under appellationen Bourgogne Côte Chalonnaise eller helt enkelt som AOC Bourgogne, utan närmare ursprungsangivelse. I området produceras också stora mängder basvin till regionens mousserande vin crémant de bourgogne.

Druvor

Côte Chalonnaise

Pinot noir och chardonnay är de vanligaste druvsorterna i Côte Chalonnaise, men de ger också rum för mindre arealer med gamay och aligoté.

Klimat

Jordmånen i Côte Chalonnaise har kalksten som bas, ofta blandad med lera. Jorden är väl lämpad för vita viner.

Till skillnad från den långa sammanhängande åsen i Côte d’Or ligger vingårdarna i Côte Chalonnaise mer spridda på sluttningarna i det kulliga landskapet.

Lagar

Côte Chalonnaise

Fem byar i Côte Chalonnaise har egna appellationsbeteckningar. Den nordligaste av dem, Bouzeron, är den enda appellationen i Bourgogne för vita viner av druvan aligoté. Söder om Bouzeron ligger Rully, där det framställs något mer vitt än rött vin. I Mercurey dominerar röda viner som hör till de fylligaste i Côte Chalonnaise. I Givry görs också mestadels röda viner, medan Montagny producerar uteslutande vita viner.