Côte de Nuits

Inledning

Côte de Nuits är den norra delen av Côte d´Or och här ryms de flesta av Bourgognes rödvinsbyar, många av dem världens mest berömda och alla med druvan pinot noir som bas.

Côte de Nuits vinodlingar börjar strax söder om Dijon och byarna ligger sedan som ett pärlband utmed den Gyllene sluttningen (Côte d´Or, som även kan tolkas som vettande mot öster, Côte d Orient) från Marsannay till Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Flagey-Echézeaux och Vosne-Romanée till huvudorten Nuits-St-Georges. Små fickor av chardonnay finns också insmugna i detta pinot noirdruvans rike.

Viner

Marsannay

Är den enda appellationen som gör vin av alla tre färgerna, rosé, vitt och rött. Det är den nordligaste kommunen i Côte d’Or och kanske är mest känd för sina roséviner. Röda viner utgör dock större delen av produktionen. Här finns inga premier cru:s däremot namnn på olika vingårdslägen (så kallade Lieux-dits) som kan sättas ut på flasketiketten. Röda och rosé görs på pinot noir. Vita till största delen chardonnay, men även pinot blanc förekommer.

Fixin

I Fixin produceras röda viner (pinot noir) som är relativt fylliga och smakrika, och kalls för "vinterviner" för att de behöver en tid på flaska. Mörka i färgen och kan ibland upplevas som robusta i sin ungdom, men rundas av med tiden. Här görs även en liten del vitt vin (chardonnay). Fixin har sex premier cru-vingårdslägen.

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är den största kommunappellationen i Côte de Nuits. De röda vinerna hör till de fylligaste i Bourgogne och kräver många års lagring för att visa sin komplexitet och storhet. Kommunen har 9 grand cru och 26 premier cru-vingårdslägen.

Grand cru:

 • Mazis-Chambertin
 • Ruchottes-Chambertin
 • Chambertin Clos-de-Bèze
 • Chapelle-Chambertin
 • Griotte-Chambertin
 • Charmes-Chambertin
 • Le Chambertin
 • Lantricières-Chambertin

Morey-Saint-Denis

Rödvinerna från Morey-Saint-Denis är något lättare än vinerna från Gevrey-Chambertin, men de är minst lika eleganta med mörka bär blandat med körsbär och hallon, i sin ungdom. Det finns också små delar av chardonnay och även ännu mindre delar av pinot blanc.

Vingårdar som klassas som grand cru:

 • Clos de la Roche
 • Clos Saint-Denis
 • Clos des Lambrays
 • Clos de Tart
 • Bonnes Mares (mindre del av)

Morey-St-Denis har 20 premier cru-lägen.

Chambolle-Musigny

I Chambolle-Musigny menar många producerar de mest eleganta röda vinerna med silkiga tannier, men är ändå smakrika och med mycket djup. Aromerna är mer åt röda bär som hallon och jordgubbar än mörka, som exempelvis blåbär eller moreller, vilket kanske är mer vanligt förekommande i Gevrey-Chambertin. I Le Musigny görs även en liten mängd vitt vin.

Vingårdar med grand cru-status:

 • Bonnes Mares (större delen)
 • Le Musigny (även vitt vin)

Chambolle har 24 premier cru.

Vougeot

Odlingarna i kommunen Vougeot domineras av en enda grand cru-gård, Clos de Vougeot. Vingårdens 50 hektar är uppdelade på över 80 odlare, och jordmånen är mycket varierad. Därför är det svårt att sammanfatta karaktären med ett par ord, men vinerna från de främsta producenterna är i sin ungdom strama och vinner på lagring.

Flagey-Echézeaux

Viner från lägen som inte är grand cru-betecknade i Flagey-Echézeaux säljs som AC Vosne-Romanée. Grand crubetecknade är Grands Echézeaux och Echézeaux.

Vosne-Romanée

I Vosne-Romanée ligger en handfull grand cru-gårdar vars viner hör till Bourgognes mest eftertraktade, och därmed dyraste. Vinerna är eleganta, balanserade och långlivade.
Följande sex Grand Cru lägen återfinns här;  Richebourg, Romanée-Saint-Vivant, Romanée-Conti, La Romanée, La Grande Rue, La Tâche.

Nuits-Saint-Georges och Prémeaux

Huvudorten i Côte de Nuits är Nuits-Saint-Georges, belägen i kommunen med samma namn. Vinerna från den norra delen liknar dem från angränsande Vosne-Romanée, medan de från söder tenderar att bli något robustare. Appellationen Nuits-Saint-Georges täcker även in vinerna från kommunen Prémeaux.

Bourgogne

Bourgogne AC är en allmän appellation som tar upp allt burgundiskt vin som inte har en egen appellationsbeteckning. Det kan avse ett specifikt område, som Hautes Côtes de Nuits (se nedan) eller en druvsort, som Bourgogne Aligoté. Eller en vinifikationsmetod, som det mousserande Crémant de Bourgogne. Men även endast vinets färg, som Bourgogne Blanc, rouge eller rosé. Lägst på skalan står Bourgogne Ordinaire som även kallar sig Grand Ordinaire trots att det bara uppträder som billigt karaffvin av ett antal mindre betydande druvor. Här finns också en AC Bourgogne Passe-tout Grains, ett Gamayvin som måste innehålla minst en tredjedel pinot noir.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits

På höjderna ovanför Côte de Nuits vidtar appellationen Bourgogne Hautes Côtes de Nuits. I bra lägen kan vingårdarna producera ett angenämt körsbärsfruktigt lätt vin av pinot noir och torra, mineraliga viner av chardonnay.

Druvor

Pinot noir är den helt dominerande kvalitetsdruvan, men här odlas också en del chardonnay och ännu mindre delar gamay och aligoté.

Klimat

Côte de Nuits bästa vinodlingar klättrar upp till 250–350 meter på sluttningarna av en kalkstensås som under tidernas lopp vittrat ner och blandats med lera till den jordmån där pinot noir trivs bäst. Den övre delen av åsen ger väderskydd och läget mitt på sluttningarna, som anses bäst, har både god dränering och solexponering. De högre belägna Hautes-Côtes de Nuits är mer utsatta för vindar och kraftiga regn från väster.

Historia

Côte de Nuits har fått sitt namn efter staden Nuits-Saint-Georges, som har en månghundraårig vinhistoria och fick sin egen appellationsstatus 1936, vilken också inkluderar kommunen Prémeaux-Prissey söderut. Côte de Nuits innefattar 14 kommuner, eller byar, varav sex producerar grand cru-vin i det centrala området mellan Gevrey-Chambertin och Nuits-Saint-Georges.