Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Mâconnais

Inledning

Mâcon AC är basappellationen i Mâconnais men de flesta vita viner sorterar under Mâcon-Villages som täcker 26 byar och sträcker sig fem mil mellan Côte Chalonnaise och St-Véran på gränsen till Beaujolais. Liksom i Côte de Beaune norrut är chardonnay den vita huvuddruvan och den börjar allt mer tränga ut både gamay och pinot noir.

Bourgogne Côte Chalonnaise är en övergripande appellation för ett antal kommuner som har sina egna AC (Appellation d’Origine Contrôlée), med vingårdar runt byarna Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry och Montagny.

Viner

Côte Chalonnaise

Vinerna från Côte Chalonnaise kan beskrivas som lättare varianter av dem från Côte d’Or. En stor del av vinerna säljs under appellationen Bourgogne Côte Chalonnaise eller helt enkelt som AC Bourgogne, utan närmare ursprungsangivelse. I området produceras också stora mängder basvin till regionens mousserande vin crémant de bourgogne.

Mâconnais

Söder om Côte Chalonnaise, med ett något varmare klimat, ligger Mâconnais. AC Mâcon är den övergripande appellationen för både röda och vita viner, medan AC Mâcon-Villages är förbehållen vita viner.

I den södra delen av Mâconnais finns fem områden med egna appellationer för vita viner av chardonnay. Pouilly-Fuissé anses som det främsta med sina smakrika vita viner.

Pouilly-Fuissé ligger, liksom de mindre kända grannbyarna Pouilly-Loché och Pouilly-Vinzelles, inklämt i den splittrade byappellationen St-Véran, vars viner generellt är lättare. 

Druvor

Pinot noir och chardonnay är de vanligaste druvsorterna i Côte Chalonnaise, men de ger också rum för mindre arealer med gamay och aligoté.

Mâconnais var en gång huvudsakligen ett rödvinsland, men i dag upptar chardonnay 80 procent av vinodlingsarealen. För rött vin är gamay den vanligaste druvan och pinot noir får finna sig i en underordnad roll.

Jordmån

Jordmånen i Côte Chalonnaise har kalksten som bas, ofta blandad med lera. Jorden är väl lämpad för vita viner. Till skillnad från den långa sammanhängande åsen i Côte d’Or ligger vingårdarna i Côte Chalonnaise mer spridda på sluttningarna i det kulliga landskapet.

Mâconnais bjuder både på kalksten för gröna druvor och en blandning av sand och lera för de blå. Till skillnad från den långa sammanhängande åsen i Côte d’Or ligger vingårdarna i Mâconnais mer spridda på sluttningarna i det kulliga landskapet.

Lagar

Fem byar i Côte Chalonnaise har egna appellationsbeteckningar. Den nordligaste av dem, Bouzeron, är den enda appellationen i Bourgogne för vita viner av druvan aligoté. Söder om Bouzeron ligger Rully, där det framställs något mer vitt än rött vin. I Mercurey dominerar röda viner som hör till de fylligaste i Côte Chalonnaise. I Givry görs också mestadels röda viner, medan Montagny producerar uteslutande vita viner.

I den södra delen av Mâconnais finns fem områden med egna appellationer för vita viner av chardonnay. Pouilly-Fuissé anses som det främsta med sina smakrika viner.

Pouilly-Fuissé ligger, liksom de mindre kända grannbyarna Pouilly-Loché och Pouilly-Vinzelles, inklämt i den splittrade byappellationen St-Véran, vars viner är lättare. Viré-Clessé är det senast tillkomna området med rätt till egen appellation. Det fick AC-status 1998 och ligger nordligast av de fem byarna.