Anjou-Saumur

Inledning

Regionen är kanske mest känd för sina roséviner, men andelen röda viner ökar stadigt. Cabernet franc är främsta druvan bland de blå, som bäst i Saumur-Champigny, medan chenin blanc glänser över hela fältet, såväl i torra vita viner som i mousserande och framför allt i de söta vita vinerna från bifloden Layons dalgång.

Viner

AC Cabernet d'Anjou

Av rosévinsappellationerna räknas AC Cabernet d'Anjou som den främsta, vinerna görs av cabernet sauvignon och/eller cabernet franc och har i allmänhet en tydlig sötma och en hög fruktsyra.

AC Anjou Blanc och AC Anjou Rouge

Den vita appellationen omfattar chenin blanc i stilar från torrt till sött och här får 20 procent chardonnay eller sauvignon blanc ingå. De bästa är torra och görs enbart av chenin blanc från bättre belägna vingårdar. Anjou Rouge görs av cabernet sauvignon, cabernet franc, gamay och pineau d´aunis och dessa viner går i en fruktig, lättare stil med mindre strävhet än vinerna från Anjou-Villages.

AC Anjou-Villages

Här ingår bättre röda viner av cabernet franc och cabernet sauvignon från 46 byar. Dessa viner har en fruktiga stil och tål till och med viss lagring.

Anjou-Coteaux de la Loire

Här produceras små kvantiteter söta chenin blancviner, ibland angripna av botrytis. De mest koncentrerade vinerna tål lång lagring.

Coteaux de l'Aubance

En liten appellation för söta viner av chenin blanc. Bättre år med botrytiserade druvor kan Sélection de Grains Nobles anges på etiketten.

Coteaux du Layon

Layon är en biflod som förenar sig med Loire sydväst om Angers. AC Coteaux du Layon producerar extremt lagringsdugliga söta viner från rejält mogna, helst botrytisangripna, chenin blancdruvor. Sex byar har rätt att lägga sitt namn till denna appellation, alternativt sälja dem som Coteaux du Layon-Villages.

Bonnezeaux, Chaume och Quarts de Chaume

Dessa enklaver ligger inom Coteaux du Layon men har rätt till egna appellationer. Botrytisangripna chenin blancdruvor ger här högklassiga söta viner som kan lagras i många år.

Savennières

I Savennières produceras långlivade torra vita viner av chenin blanc från sandsten- och skiffervingårdar som stupar brant ner mot Loire. Två av de bästa lägena har sina egna AC: Coulée-de-Serrant och La Roche-aux-Moines. Dessa viner tål lagring.

Saumur

Saumur gör vita torra viner av chenin blanc, och kan ha upp till 20 procent chardonnay och sauvignon blanc i blandningen. De mousserande vinerna, AC Saumur Mousseux, görs med traditionell metod (andra jäsning på flaska) av huvudsakligen chenin blanc, men blandas ibland med chardonnay och cabernet franc. De röda vinerna går i en lättare stil än Saumur-Champigny.

Saumur-Champigny

Saumurs röda vin görs huvudsakligen av cabernet franc som odlas på de kalkrika sluttningarna längs Loireflodens vänstra strand. Vinerna har en gärsjordig ton som täcks av hallon- och svartvinbärsfrukt. De bästa vinerna kan lagras uppåt tio år.

Druvor

Chenin blanc är druvan bakom de främst vita vinerna, torra som söta, men här odlas också en hel del chardonnay och sauvignon blanc. Endera av dessa två druvor får i såväl Anjou som Saumur ingå till 20 procent i torr chenin blanc.
Viktigast bland de blå sorterna är cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay. Den lokala grolleau, även kallad groslot, får bara användas till rosé om vinet skall få AC-status. Tillåtna är även pinot noir, malbec och pineau d´aunis, en gammal lokal druva som nu är på tillbakagång.

Klimat

Närheten till Atlanten ger Anjou-Saumur ett maritimt klimat med varma somrar och milda höstar och vintrar. Nederbörden är rikligare i det västliga Anjou medan vädret i Saumur blir torrare och mer kontinentalt ju längre uppåt floden man kommer.

Jordmånen i Anjou utgörs av skiffer och lera som passar chenin blanc, medan cabernetdruvorna trivs på mer grusig skifferlera. Saumur kännetecknas av sin kalkstensrika jord, kallad kalktuff, tuffeau blanc, där den går i dagen och skapar ett utmärkt underlag för de gröna druvor som används till mousserande vin. Flera av de bästa vinerna, både torr och söt chenin blanc, odlas på branta flodsluttningar för maximal solexponering.

Historia

Chenin blanc har förmodligen sitt ursprung i Loiredalen där den odlats i över tusen år, omnämnd första gången år 845 i en klosterskrift. Men det skulle dröja till mitten av 1980-talet innan druvan trädde fram ur anonymitetens skugga och blev ett av Loireflodens flaggskepp. Det var då de söta chenin blancvinerna i bifloden Layons dalgång hamnade i rampljuset och så småningom drog upp även de torra syskonvinerna på scenen.

De söta layonvinerna och de torra från Savennières kostar lika mycket som de smakar men å andra sidan finns ett stort utbud av roséviner från Anjou och mousserande från Saumur. Cabernet franc lyckas också mycket bra på Saumurs kritrika jordar.