Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Övre Loire

Inledning

Övre Loire kallas det vinområde som ligger halvvägs mellan Atlanten och Loireflodens källa på 1 370 meters höjd i Cevennerna, bara 15 mil från Medelhavet och fem mil väster om Rhônefloden. Om den senare kan kallas en de röda kraftvinernas kungsflod, så är Loire Frankrikes charmerande drottningflod, med övervägande vita viner utmed sina stränder.

Övre Loire domineras av druvan sauvignon blanc. Sancerre och Pouilly-Fumé är de mest kända distrikten med sina vita torra, krispiga och aromatiska viner. Men det tillverkas liknande viner i granndistrikten, som är vänligare mot plånboken. På röda sidan är det druvan pinot noir som är vanligast.

Viner

Sancerre och Pouilly-Fumé

Sancerre och Pouilly-Fumé är belägna på varsin sida av floden Loire. I båda områdena görs vita torra, friska och aromatiska viner av sauvignon blanc. De främsta vinerna kan i doft och smak ha en tydlig mineralton, en karaktär som på franska kallas pierre à fusil, gevärsflinta. En liten mängd allt bättre rött vin görs av pinot noir i Sancerre. Strax söder om Pouilly-Fumé ligger appellationen Pouilly sur Loire. Här odlas druvan chasselas som ger enklare, lätta och friska viner.

Reuilly, Quincy och Menetou-Salon

Sydväst om Sancerre ligger appellationerna Menetou-Salon, Quincy och Reuilly. I alla tre görs torra vita viner av sauvignon blanc i en stil liknande den i Sancerre. I Menetou-Salon och Reuilly framställs även rött och rosévin, främst av pinot noir.

Coteaux du Giennois

Området breder ut sig på båda sidor av Loire norr om Pouilly-Fumé. I Coteaux de Giennois återfinns sauvignon blanc samt de blå druvorna gamay och pinot noir. De vita visar tydliga aromatiska aromer av sauvignon blanc, men även mineral från kisel- och kalkstensjorden. De röda är fruktiga och friska med aning kryddig karaktär.

Châteaumeillant

Det här är den mest centrala appellationen i Frankrike. Knappa 70 kilometer söder om staden Bourges ligger vingårdarna med gamay och pinot noir. Man koncentrerar sig på röda viner och rosé, där de röda kan visa mogna fruktaromer med pepprig eftersmak.

Druvor

Den druvsort som främst förknippas med den övre Loiredalen är sauvignon blanc. Chasselas är förvisad till vingårdar med sämre jord. På den blå sidan gör pinot noir framsteg i Sancerre, och det finns även en del pinot gris för rosé i Reuilly.

Klimat

Regionen är belägen ungefär mitt i Frankrike och klimatet är typiskt kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Hagel och frost är vanligt förekommande problem. Odlingarna i Sancerre ligger på sluttningar som vetter mot syd eller sydväst där exponeringen för solen är som bäst.

Jordmånen i Sancerre domineras av kalksten och i Pouilly-Fumé av flintsten, så kallad silex, båda med mycket god dränering.

Historia

Om Pouilly ska översättas till Pauliaca Villa (Paulus Villa) på latin och om det ligger någon sanning i att Julius Caesar gjorde anhalt i Sancerre under sitt franska fälttåg. Ja, då kom säkert romarna hit, antingen uppför floden eller också landvägen från öster. Den charmerande lilla staden Sancerre tronar vackert på sin höjd, med vintäckta sluttningar åt alla håll, och till mitten av 1900-talet producerades här mest röda viner samt vita av chasselas.

Sauvignon blanc blev Husets vin

Sauvignon blanc måste dock ha funnits med i vingårdarna, annars skulle ett gäng journalister inte ha upptäckt den på 1950-talet och sålt in den som husets vita på krogarna i Paris. Den vita sancerre skulle bli en pendang till den på samma sätt och vid samma tid nyupptäckta beaujolais nouveau.

Historien påminner också om hur muscadet ungefär samtidigt blev populärt i Paris och här fick parisarna plötsligt två perfekta viner till sina skaldjur och ostron – ett billigt från Loires mynning och ett dyrare från Övre Loire femtio mil uppåt floden. Vit sancerre blev sedan på 1970-talet draghjälp för röd sancerre, av pinot noir, som också gjort stor succé i Paris.

Blanc fumé - rökig ton

Diagonalt över floden uppströms ligger den ännu mindre, och mindre charmiga, staden Pouilly-sur-Loire, som gett namn åt det VDQS-betecknade chasselasvinet som odlas närmast floden. Men det är vinet som växer på sluttningarna inåt land som är det verkligt intressanta. Gjort av sauvignon blanc, precis som Sancerre, men på en kalkstensbaserad jord med större inslag av flintsten (silex). Druvans appellation heter Pouilly-Fumé och sauvignon blanc kallas här också blanc fumé, ett namn som syftar på den förment rökiga druvkaraktären. Den liknas vid gevärsflinta (”pierre à fusil”), alltså den doft som uppstår från gnistorna då flinta slås mot metall, vilket i sin tur skulle bero på flintstenen i jorden.

Napoleons favorit

Kanske var det denna stridsrök som gjorde Pouilly-Fumé till ett av Napoleons vita favoritviner. Belägg finns i slottsarkivet hos den största producenten i appellationen. Där klagar kejsaren i ett brev från det ryska fälttåget över att hans fat med Pouilly-Fumé inte har kommit fram.