Kika in i vår nya onlinebutik! Gå till beta.systembolaget.se

Pays Nantais

Inledning

Staden Nantes ligger på norra sidan av Loire någon mil in från flodmynningen, medan vinområdet som staden gett namn åt till största delen ligger på andra sidan floden. Pays Nantais, eller bara Nantais, är ett av de fyra som Loires många vindistrikt brukar indelas i. Nantais är i sin tur sedan uppdelat på fyra Muscadetappellationer.

Muscadet är ett ålderdomligt namn för druvan melon de bourgogne, vilket ger en fingervisning om varifrån den en gång kom. Även om vinet är relativt neutralt i smaken har namnet muscadet flugit vida över världen och Muscadet står för den största vitvinsproduktionen i Frankrike. Den lätt jästaromatiska som ofta finns i viner från Muscadet kommer av att vinet ligger på sin jästfällning, sur-lie.

Den lätta och mycket friska stilen gör att en muscadet är perfekt kompanjon till skaldjur. Men vad många inte tänker på är att den friska syran gör att vinerna går att lagra. Med tiden utvecklar vinet en mer nötig karaktär och passar då bättre till smakrika fiskrätter.

Viner

De viktigaste appellationerna i Nantais är Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine, som båda producerar torra, lätta och friska viner. Muscadet-Sèvre-et-Maine står för tre fjärdedelar av produktionen och här görs också de bästa vinerna.

Sur lie

"Sur lie" är en beteckning som används för vin som efter fullbordad alkoholjäsning legat minst fyra och högst tolv månader på sin jästfällning (lie). Detta ger vinet en rundare och mer komplex smak, dessutom med ett uppfriskande litet stick av kolsyra. Vinet buteljeras oftast på våren utan filtrering, men vissa producenter väljer att låta vinet ligga längre på jästfällningen. De flesta viner är gjorda för att konsumeras unga. Men många viner går att lagra i flera år tack vare den friska och höga fruktsyran.

Druvor

Melon de bourgogne är den dominerande gröna druvan, assisterad av den syrligt friska gros plant (folle blanche). Gröna druvor har den överlägset största odlingsarealen, men i några mindre områden görs rött vin och rosé av gamay och cabernet franc, pinot noir och cabernet sauvignon.

Klimat

Distrikten Muscadet och Gros-Plant du Pays Nantais breder ut sig på slättlandet runt flodmynningen och har ett svalt och fuktigt maritimt klimat. Inflytandet från Atlanten avtar något ju längre uppåt floden man kommer.

Det viktigaste området Muscadet de Sèvre-et-Maine har en jordmån med både sand och lera. I en del av de bästa vingårdarna finns även inslag av såväl granit som skiffer och gnejs. Muscadet-Coteaux de la Loire, som ligger på norra sidan av floden mellan Nantes och Ancenis, har krithaltig jord.

Historia

De romare som dristade sig uppför floden fann såväl klimat som lägen och jordmånstyper för en mängd olika druvsorter och lade sannolikt grunden för flera av dagens vindistrikt. Med kristendomens ankomst blev vinodlingen ett monopol för klostren och senare också slotten, som växte upp som sagolika svampar utmed Loires stränder. På 1500-talet hade holländarna skaffat sig monopol på handeln i Nantes, och införde då druvan folle blanche från Charente. Druvan stortrivdes på jorden runt flodmynningen och gav så stora skördar att den kallades gros plant.

Melon de bourgogne blev muscadet

Här var den herre på täppan tills Melon de Bourgogne dök upp på 1600-talet. Elddopet blev den rekordkalla vintern 1709-10 då de flesta vinstockar, oliv- och mullbärsträd strök med. Men melon klarade sig skapligt och blev så småningom den dominerande druvan - nu under namnet muscadet.

På 1950-talet hade parisarna upptäckt beaujolais nouveau och krögarna började leta efter ett vitt vin i samma stil som det lätta och fruktigt friska beaujolais. Valet föll på muscadet, ett vin som fanns tämligen nära Paris och som med sin neutralt friska smak passade perfekt till de skaldjur och ostron som parisarna älskade. Vägen ut i världen låg därmed öppen.