Touraine

Inledning

Touraine utgör det stora mittpartiet av Loires fyra vinzoner, eller underregioner, och namnet kommer av den centralt belägna staden Tours. Här trängs en mängd vinstilar av ett flertal druvsorter, med chenin blanc och cabernet franc som dominanterna för vitt respektive rött vin.

Krispig sauvignon de touraine och bärfruktig gamay hör till de mest lätta på repertoaren. Såvida man tar ett glas mousserande vouvray – kanske på terrassen till något av de magnifika medeltida slotten Amboise, Azay-le-Rideau, Blois, Chambord eller Chenonceau.

För att bygga slotten använde man den lokala kalktuffen – resultatet blev långa grottgångar som nu används av vinproducenterna för att framställa och lagra sina viner.

Viner

Chinon, Bourgueil och St-Nicolas-de-Bourgueil

Dessa appellationer är främst kända för sina lagringsdugliga röda viner av druvan cabernet franc. De främsta vinerna kommer oftast från odlingar vars jordmån består av kalktuff, en porös vulkanisk bergart med god dränering. I alla tre appellationerna görs även en mindre mängd rosévin, och i Chinon produceras dessutom en liten andel torrt vitt vin av chenin blanc.

Cabernet franc-vinerna är ofta örtiga i karaktären med associationer till gräs, vinbärsblad och grön paprika. Traditionellt har vinerna behövt flera års buteljlagring för runda av den strama stilen. Men sedan ett par år har fler och fler producenter börjat göra mer fruktig stil utan att för den skull tappa ursprunget.

Touraine

Detta är den allmänna och kvantitativt viktigaste appellationen för röda, vita, mousserande och roséviner i hela Touraine utanför de specifika AC-områdena. Ambitiösa vinmakare som vill spela utanför all regelverk kan tillverka sitt vin under Vin de Pays du Val de Loire eller helt enkelt Vin de France. Gamay leder produktionen av rött vin och sauvignon blanc dominerar produktionen av vitt.

Vouvray

Vouvray är känt för sina mousserande viner av chenin blanc, framställda enligt den traditionella metoden (andra jäsning i flaskan). Vinerna kan antingen vara pétillant, pärlande, eller mousseux, mousserande. Beteckningarna är kopplade till vilket tryck koldioxiden ger i buteljen. I Vouvray produceras även mycket långlivade, friska, torra till söta viner av chenin blanc. Vinerna har tydlig mineral- och citrustoner i sin ungdom, som med ålder går över till honung och torkad aprikos.

Touraine Noble-Joué

Touraine Noble-Joué är en appellation för rosévin, som görs av tre pinotdruvor: pinot meunier, pinot gris och pinot noir.

Cheverny

De lätta röda vinerna från Cheverny domineras av gamay och pinot noir. Även vita viner av sauvignon blanc, chenin blanc och chardonnay produceras. Viner från Cheverny som görs av den mycket lokala gröna druvan romorantin säljs under appellationen Cour-Cheverny.

Det finns ytterligare tre mindre betydande distrikt som har rätt att lägga sitt namn till Touraine. Touraine-Azay-le-Rideau för rosé och vita viner, Touraine Amboise för rött vin av gamay, cabernet franc och malbec och vitt vin av chenin blanc, samt Touraine Mesland för liknande viner.

Druvor

På den gröna sidan håller Loires paraddruva chenin blanc ställningarna även här, men sauvignon blanc och chardonnay behärskar också betydande arealer. På den blå sidan har cabernet franc den kvalitativa huvudrollen, även om gamay är den mest odlade druvsorten. Cabernet sauvignon förekommer också, liksom malbec (här kallad cot). Mer sällsynt är druvan romorantin, som bara odlas i området Cheverny.

Klimat

Med bara tjugo mil till Atlanten har klimatet, främst i områdets västra delar, fortfarande en tydlig påverkan från havet. I de östliga delarna av Touraine råder ett mer kontinentalt klimat och i gränszonen här blir somrarna varma och höstar och vintrar milda.
Kalksten och kalktuff plus en del lera dominerar de höglänta områdena, medan slättlandet utmed floden har alluvial sandjord med inslag av grus.

Historia

Touraine är det landskap som bäst motsvarar den gamla lantvinsbeteckningen som gällde för hela dalen: ”Vin de Pays du Jardin de la France” – lantvin från Frankrikes trädgård. Redan på 1300-talet sökte sig Valoiskungarna hit för att slippa hetsen i Paris, och i deras spår följde andra mäktiga och rika för att utmed floden tävla om vem som kunde bygga det mest praktfulla slottet. Byggnadsmaterialet var den lokala kalktuffen (tuffeau) och de utgrävda långa grottgångarna blev, och är än i dag, idealiska för både framställning och lagring av vin. 

Blommande landskap

Touraine är fortfarande ett blomsterprunkande landskap med trädgårdar som dignar av frukt och grönsaker, kanske inte lika rikligt med fisk i floden och vilt i skogarna som på medeltiden, men samma smeksamt soliga klimat. Vinfloran är också rikare nu, och parisarna har Touraine som ett favoritmål på helgerna, för ingenstans kan man se så många sagolika slott och samtidigt äta och dricka furstligt.

Lantvinsbeteckningen Vin de Pays du Jardin de la France har från och med årgång 2007 ersatts av Vin de Pays du Val de Loire.