Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nordvästra Italien

Inledning

Nordvästra Italien består av fyra regioner: Lombardiet, Piemonte samt Valle d'Aosta och Ligurien, som är två av landets allra minsta vinområden. Tillsammans svarar de fyra för cirka en tiondel av hela Italiens vinproduktion.

Berömda nebbiolo

Nebbiolo är druvan bakom de erkända vinerna från Barolo och Barbaresco. Druvan gör också ett av sina få framträdanden utanför Piemonte i Lombardiets Valtellina-distrikt. Piemonte och Lombardiet har också var sitt berömt mousserande vin, söt Asti respektive torrt, champagneliknande vin, från Franciacorta.

Viner

Vinerna från Piemonte domineras av fyra druvsorter: de blå nebbiolo, barbera och dolcetto samt den gröna muscat. Barolo och barbaresco är några av Italiens mest berömda röda viner och görs av nebbiolo. Vinerna är ofta mycket sträva och brukar vinna på att lagras då strävheten rundas av med tiden. Gattinara och Ghemme är två andra DOCG-viner av av nebbiolo, lokalt kallad spanna.

Barbera också i fyllig stil

Barbera står för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte och några av de mest kända vinerna kommer från trakterna kring Alba, Asti och Monferrato. Traditionellt är barberavinerna friska och mjuka, men i dag görs många i mer fyllig och koncentrerat fruktig stil. Den tidigt mognande dolcetto ger ofta mjuka, plommonfruktiga och lätt kryddiga viner. Men även här kan du hitta docettoviner som är mer sträva.

I Piemonte produceras också de söta vita muscatvinerna Asti (mousserande) och Moscato d'Asti (stilla eller pärlande), båda DOCG. Ett annat mousserande, men sött och rött, är DOCG Brachetto d'Acqui gjord av druvan brachetto. I DOCG Gavi görs torra vita viner av druvan cortese. Chardonnay har varit på stark frammarsch i Piemonte sedan 1980-talet. Den görs i modern fruktig stil och är ofta jästa och lagrade på fat.

Den gröna arneis är vanlig i Roero och görs som stilla vin och mousserande. Området har även ett DOCG för rött vin, Roero DOCG, baserat på nebbiolo, men med möjlighet till blandning med fem procent arneis.

I den lilla och bergiga regionen Valle d'Aosta görs små kvantiteter rött och vitt vin av en stor mängd italienska, franska och schweiziska druvsorter. Det mesta konsumeras lokalt.

Ligurien

Söder om Piemonte ligger kustregionen Ligurien, vars mest kända viner är det röda DOC Rossese di Dolceacqua och vita torra Cinqueterre, blandat av druvorna bosco, albarola och vermentino.

Lantvinsområden

Österut gränsar Piemonte till Lombardiet, som har flera DOCG, och DOC och uppemot 15 IGT – det vill säga lantvinsområden. De mest kända vinerna kommer från DOCG Valtellina Superiore med deldistrikten Maroggia, Grumello, Inferno, Sassella och Valgella. På branta sydsluttningar nära gränsen till Schweiz tillverkas röda viner av framför allt nebbiolo, som lokalt kallas chiavennasca. Sfursat eller Sforzato är benämningen på den lilla mängd rött, kraftigt och alkoholstarkt vin som görs av torkade druvor.

Franciacorta

DOCG Franciacorta, söder om sjön Iseo, är förbehållet mousserande viner som görs enligt den traditionella metoden. Druvor som används är chardonnay, pinot bianco (pinot blanc), pinot grigio (pinot gris) och pinot nero (pinot noir). Områdets stilla viner har rätt till ursprunget DOC Terre di Franciacorta. De röda är normalt en blandning av cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot, medan de vita baseras på chardonnay och pinot bianco.

Oltrepò Pavese

I Oltrepò Pavese produceras stora volymer vitt, rött och mousserande vin av druvorna barbera, croatina, riesling italico (welschriesling) och muscat.

Druvor

Nebbiolo

I Piemonte är rödvinsdruvan nebbiolo högst upp i hierarkin och aspirerar till på kungatiteln bland Italiens druvor. Druvan tar lång tid på sig att mogna och tanninerna vinner på att rundas av med fatlagring. Traditionellt i stora ekliggare, så kallade botti, men numera förekommer också små ekfat. En lättare och fruktigare druva är dolcetto och dessa viner vinner sällan på lagring. 

Barbera

Barbera är vanligt förekommande och görs både i lättare och lite fylligare stil. Andra blå sorter är brachetto, freisa, och den syrliga blekröda grignolino. Muscat är den mest kända gröna druvan (för sött mousserande), men arneis har gjort comeback och cortese odlas också. Internationella druvsorter som chardonnay och cabernet sauvignon kan man också hitta i Piemonte. 

Andra druvsorter

I Lombardiet trivs barbera och bonarda och i Valtellina härskar nebbiolo under namnet chiavennasca. I Franciacorta utmärker sig internationella druvor som chardonnay och pinot bianco, cabernet och merlot vid sidan av de lokala nebbiolo och barbera. Här görs också mousserande vin av chardonnay och pinot noir enligt traditionell metod där andra jäsningen sker på flaska. 

I Ligurien är vermentino vanlig. Men de gröna albarola och bosco är lika okända som den blå rossese. Valle d 'Aosta gör bärfruktigt friskt vin av den lokala druvan petit rouge och kvalitetsvin av nebbiolo och den gröna schweiziska petite arvine.

Klimat

Klimatet i nordvästra Italien spänner från alpint i Valle d´Aosta över Piemontes subalpina och kontinentala klimat med varma somrar och långa, kalla vintrar, ner till Liguriens varma kustremsa vid Medelhavet. Klimatet mildras österut där det bergiga Piemonte övergår i Lombardiets slätter, instängda mellan Alperna med de stora sjöarna Maggiore och Como i norr, Gardasjön i öster och Pofloden i söder.

Olika stilar beroende på jordmån

Själva slätterna är alltför bördiga för odling av kvalitetsvin, men Alpernas utlöpare har väldränerad glaciärjord där framför allt nebbiolo uttrycker olika stilar beroende på jordmånen. Druvan trivs bäst på kalkrik märgel, som i Barolos berömda vita jord, terra bianca, på kullarna i Langhe och Monferrato och i Barbarescos vingårdar på sluttningarna ner mot floden Tanaro.

Dimma

Här uppträder också de höstdimmor som är orsaken till nebbiolos långsamma mognad och tros gett upphov till druvans namn (nebbiolo av nebbia, som betyder dimma). I Valtellina, ett distrikt längst uppe i nordöstra alpina Lombardiet, solar sig nebbiolo till mognad på terrasserade branta sydsluttningar.

Historia

Piemonte hörde i långa tider till kungadömet Savojen, som spelade en avgörande roll för Italiens enande och Turin blev landets första huvudstad 1861-65. Nebbiolo är en inhemsk sort som kan ha omnämnts redan av Plinius den äldre, och är bevisligen belagd i skrift från början av 1300-talet. Barolo är gjort på 100 procent nebbiolo och traditionellt lagrat flera år på stora fat, vilket gjort det oerhört långlivat, men samtidigt berövat vinet på frukt.

Tryck efter Barolo

På 1980-talet började en förändring med mer modern vinmakning, fruktigare vin och mer fatkaraktär av ny ek. I dag har dock pendeln slagit tillbaka och den mer traditionella vinmakningen med lång macceration och lång lagring på stora ekfat blivit mer vanligare igen, samtidigt som ståltank och ny små ekfat också används. Det traditionella och moderna går därför hand i hand i dagens Piemonte.

Vingårdsbetecknade viner med producentens namn blev också allt vanligare under 1980-talet och efterfrågan på barolovinerna ökade. Under generiska namn som Langhe Nebbiolo och Nebbiolo d´Alba hittar man viner till lägre priser. Populära är också de lättare nebbiolovinerna från Valtellina och de vinerna från Franciacorta.