Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Sardinien

Sardinien

Sardinien är Medelhavets näst största ö, men vinproduktion brukar vara en tiondel av vad den stora grannön Sicilien producerar. Länge har ön varit mer eller mindre isolerad från övriga Italien, men sedan väl turisterna upptäckte Sardinien har också vinindustrin utvecklats och visar i dag vilken potential som legat dold i de inhemska druvorna och de speciella traditionella vinstilarna.

Spanska influenser

Sardinien var under spanskt styre i närmare 400 år innan ön år 1720 blev en del av det som så småningom skulle bli Italien. Med tanke på det är det inte så konstigt att den spanska druvan garnacha (på Sardinien kallad cannonau) är den mest spridda blå druvan. Druvorna cannonau och monica har båda DOC-områden som omfattar hela ön. Bland de gröna druvorna är nuragus mest planterad, med ett eget DOC kring Cagliari i söder. Vermentino ger bäst resultat i det nordliga området Gallura, där druvan numera innehar DOCG-status.

Viner

Viner av druvorna cannonau, monica, moscato och vermentino har DOC-status över hela Sardinien. Men Vermentino di Gallura i nordöst har också öns enda DOCG.

Runt Cagliari har såväl malvasia, moscato, monica och nuragus som girò och nasco DOC-beteckning. Carignano del Sulcis är DOC i sydväst för ett av öns mest lovande viner och bland starkviner märks främst Malvasia di Boso samt Vernaccia di Oristano – som utvecklar en sherryliknande karaktär.

Druvor

Spanska druvor, främst garnacha, som här kallas cannonau, samt monica och carignano (cariñena) dominerar bland de blå druvorna. Den gröna vermentino och torbato leder på den gröna sidan

Vermentino från Gallura uppe i nordöstra hörnet av ön ger ett av de bästa vinerna och ståtar också med DOCG-titel. Andra betydande gröna druvor är den inhemska nuragus, som står för en tredjedel av vinproduktionen. Och Vernaccia och malvasia, av grekiskt ursprung. Varifrån blå girò och grön nasco stammar är fortfarande oklart – men de betraktas som typiska sardiska druvor.

Klimat

Sardiniens medelhavsklimat får ytterligare värme från vindar från söder och väster. Torka kan också vara ett problem på de låglänta slätterna i sydväst. Större delen av ön är dock bergig, med granit och vulkaniskt berg i jordmånen. Vingårdarna på högre höjd drar fördel av bergens regn och svalkande vindar – framför allt på öns östra sida.

I söder ger bördigare jordar, med alluvialsand, lera och grus, större skördar. Druvorna får större mognad som passar till starkviner och kraftfulla blå druvor som cannonau och carignano.

Historia

Sardiniens historia återspeglas i druvorna. Några är inhemska, en del har grekiskt ursprung, men de viktigaste kom med aragonier från Spanien på 1200-talet. Aragonien fortsatte att styra Sardinien fram till 1720, då Savojen tog över herraväldet och introducerade nya druvsorter.

Inte bara starkviner

Länge var Sardinien synonymt med starkviner och kraftfulla röda viner som såldes i bulk för att berika italienska viner från svalare områden. Allt efter som exportmarknaden krävt lättare bordsviner har det dock börjat komma både friska torra vita och mer balanserade röda viner jämte de gamla traditionella stilarna.