Andalusien

Inledning

Känt för sin sherry

Andalusien är vida berömt för sina starkviner. Det mest kända är sherry, som produceras i en triangel mellan Jerez de la Frontera och kuststäderna Sanlúcar de Barrameda och Puerto de Santa María.
Condado de Huelva går alltmer över från traditionellt starkvin till torrt vitt vin, medan Málaga kämpar för att rädda sitt historiska vin och Montilla-Moriles fortsätter att producera sina viner i sherryliknande stilar.

Viner

Condado de Huelva

Condado de Huelva, väster om Sevilla, har alltid legat i skuggan av det berömda sherrydistriktet längre söderut. Som komplement till det gamla starkvinet, Condado Viejo, har man de senaste årtiondena framgångsrikt satsat på framställning av torra friska vita viner, till största delen av den lokala druvan zalema. Av sherrydruvan palomino görs även ett finoliknandevin kallat Condado pálido.

Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda

Sherry är Spaniens mest kända starkvin och tillverkas i DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda i sydvästra Andalusien. På kritvita kalkjordar odlas den gröna druvan palomino, som ger basvinet i sherry. På jordar med mer sand och lera odlas pedro ximénez och moscatel, som efter skörd torkas och sedan jäser till sötningsvin och tillsätts vissa sherrystilar före buteljering. 

Sherry produceras från kruttorrt till helt sött. Huvudtyperna är å ena sidan fino/manzanilla, och å andra sidan oloroso. Alla olika typer/stilar av sherry som omnämns på etiketter kommer ur dessa båda typer. Därutöver återfinns den sällsynta palo cortado, som är en naturlig produkt, det är ett vin där flor(se nedan) inte utvecklats, och vinet antar en karaktär mellan amontillado och oloroso.

Basvinerna provas i januari året efter skörd och delas in i två kategorier. De bästa förstärks med en blandning av vin och druvsprit till en alkoholhalt på 15,5 procent, de övriga till 17 procent. Vinerna lagras sedan i ett så kallat solerasystem - det äldsta vinet blandas successivt med yngre årgångar för att bevara en jämn kvalitet på slutprodukten. 

Faten fylls inte ända upp, vilket gör att vinet kommer i kontakt med syre under lagringen. Under lagringen utvecklar vinerna med lägre alkoholhalt en ythinna (flor) av jästsvampar, som skyddar vinet från oxidation. Vinerna med högre alkoholhalten utvecklar ingen ythinna, eftersom alkoholen dödar jästcellerna. Vinet får därför en lätt oxiderad ton.

Sherrystilar

Det finns flera typer av sherry, varav fino är den lättaste. Endast de viner som utvecklar flor under lagringen i staden Jerez de la Frontera får klassas som fino. Lagras vinet i hamnstaden Sanlúcar de Barrameda kallas det manzanilla. Amontillado är en fino där flortäcket försvunnit under lagringen - vinet får därför aningen mognare och nötigare toner. 

Oloroso är den kraftigaste typen och mognar längre tid, helt utan flor. All sherry av druvan palomino är från början helt torr. Den eventuella sötma som finns i den slutliga produkten är tillsatt i form av sötningsvin från pedro ximénez och/eller muscat d'alexandrie

Málaga - Sierras de Málaga

Málaga producerar nästan uteslutande söta starkviner gjorda av pedro ximénez och moscatel. Traditionellt soltorkades druvorna efter skörd för att sockerinnehållet i musten skulle öka. Numera är det vanligare att vinet sötas med koncentrerad druvmust eller att jäsningen avbryts vid önskad restsockerhalt genom tillsats av druvsprit. Lagringen sker sedan antingen i solera eller i fat på vanligt sätt. 
Den högsta kvaliteten kallas Lágrima och görs av den del av musten som självrunnit från druvorna utan pressning. Vinstilarna går från den sötaste Lágrima till Pedro Ximénez, Moscatel och Solera.

Montilla-Moriles

Montilla-Moriles ligger 20 mil öster om Jerez och har samma krithaltiga jordmån (albariza), och ett extremt inlandsklimat. Produktionen av Montillas viner har likheter med Jerez, med en stor skillnad - man använder enbart druvsorten pedro ximénez. I det varma klimatet uppnår vinerna en mycket hög alkoholhalt och behöver inte förstärkas med druvsprit utan är naturligt söta.

 

Druvor

Sherry av gröna druvor

Sherry framställs av tre gröna druvsorter, palomino, pedro ximénez och moscatel.
Palomino fino upptar 90 procent av odlingsarealen och utgör basen i torr sherry. Pedro ximénez är helt dominerande i Montilla-Moriles, som också exporterar en del av sin druvskörd till Jerez. Moscatel ger ett mer aromatiskt vin och används, liksom pedro ximénez, till sötningsvin. 

Málaga gör sina söta starkviner av pedro ximénez och moscatel. I Condado de Huelva går man i allt högre grad över till torrt vitt vin av druvan zalema.

Klimat

Klimat för starkvin

Andalusien är den varmaste regionen i Spanien och allra varmast är det i ”den andalusiska stekpannan”, söder och öster om Córdoba. Vintrarna är milda och den största delen av nederbörden faller också under denna period. Somrarna är långa, heta och torra och klimatet lämpar sig därför mer för framställning av starkviner än vanligt bordsvin.

Kritvit jord

Sherry framställs huvudsakligen av druvan palomino, som trivs i den kritrika vita jorden kallad albariza. Den behåller den fuktighet som vinterregnen medför och under sommaren torkar den utan att spricka till en skyddande skorpa och bevarar därmed vinterregnet som en bevattningsreservoar i det stekheta klimatet. 
De jordar som kallas barro och arena innehåller mer lera och sand och här växer druvorna pedro ximénez och moscatel, som båda används till söt sherry.

Historia

Vin i Andalusien har gjorts i över 3 000 år. Fenicierna planterade vin i sina sydspanska kolonier Ga´dir feni´k (Cádiz) och Xera, dagens Jerez de la Frontera. Sedan kom grekerna planterade vinrankor i Málaga omkring 600 f. Kr. Romarna blev nästa herrar på täppan, avlösta av vandaler, morerna och kung ”Alfons den Vise” som intog det moriska Scheres 1264 som på spanska blev till Jerez de la Frontera. 

England bästa marknaden

Utan alkohol hade det enkla vinet härifrån inte blivit det förstärkta vin som lockade drottning Elizabeth I: s adlade pirat, Sir Francis Drake att göra en räd mot kajen i Cádiz och lägga beslag på hela 2 900 fat med sherry. Drycken blev omåttligt populär i England, som sedan dess förblivit den bästa marknaden för sherry. 
De ljusa sherrystilarna fino och manzanilla såg dock dagens ljus först omkring 1825, då hemvändande rika spanjorer från de nu självständiga spanska kolonierna i Sydamerika började bygga de höga katedralsliknande bodegorna, som möjliggjorde vinets utveckling i solerasystemet.

Ny image vänder trenden

Málaga blev de sista åren av 1800-talet inkörsporten för vinlusen phylloxera i Spanien och har, liksom Jerez, sett en vikande marknad för sina viner de senaste 20-30 åren. Motdraget har blivit att med hjälp av ny design och reklam försöka ändra den gammaldags bilden av vinerna och ge dem en lifestyle-image.