Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Galicien

Inledning

Det gröna Spanien

Med rikligt atlantiskt regn från väster och norr är det inte konstigt att Galicien kallas det ”gröna Spanien”. Denna nordvästra udde är en direkt fortsättning på Portugals nordliga region Vinho Verde (”det gröna vinet”) och i kustområdena är såväl druvor som klimat och jordmån mycket lika varandra.

Internationellt anseende

Albariño är huvuddruvan, assisterad av torrontés, loureira och treixadura och längre inåt land godello. De aromatiska friska och eleganta vinerna räknas nu till Spaniens bästa vita och har sent omsider även nått internationell berömmelse. Den bästa blå druvan är mencía, men rött vin är av underordnad betydelse.

Viner

Rías Baixas

Rías Baixas, är det mest kända av Galiciens fem DO-distrikt och det som har mest gemensamt med portugisiska Vinho Verde på andra sidan gränsfloden Miño. 

Rankorna av de gröna druvorna albariño, caiño blanco, loureira och treixadura, men även torrontés och godello, slingrar i detta extremt fuktiga klimat upp på höga granitstolpar i ett pergolasystem. Lövverk och druvor blir väl genomluftade med minskad risk för svampangrepp, samtidigt som den underliggande marken kan användas för andra grödor. 

Rött vin får här en markant hög syra, men de vita, främst albariño, kan uppvisa stor komplexitet och elegans.

Ribeiro

Ribeiro, ligger på ömse sidor om floden Miño längre inåt land. Med något mindre regn i ett tempererat klimat produceras här liknande vita viner av samma druvor som i Rías Baixas. Treixadura, lado och torrontés leder fältet och nyplanteras i första hand då den neutrala men högavkastande palomino rycks upp. De mörka, men lätta, rödvinerna av druvan garnacha tintorera (alicante bouschet)skänker inget större intresse, men några odlare har återintroducerat inhemska sorter.

Ribeira Sacra

Denna region, som skapades 1996, är den enda galiciska som specialiserar sig på röda viner, gjorda på mencíadruvan. Därtill gör man en del vitt på godello och albariño.

Valdeorras

Av Galiciens fem DO ligger denna längst från kusten, med mindre regn och riktigt varma somrar. Bästa vita vinet görs av den aromatiska godello, medan mencía ger viss konkurrens till den dominerande garnacha tintorera, här även kallad (alicante bouschet). 

Monterrei

Det relativt nya och minst kända av Galiciens DO är också det torraste och producerar fräscha, fruktiga vita viner, och unga röda viner på mencíadruvan. Mycket av vinet säljs ännu i bulk, men några bodegor har visat sin potential.

Klimat

Kustklimat ger årgångsvariation

Den galiciska kusten får uppåt 1 600 mm regn per år. Detta uppvägs av ett stort antal soltimmar, vilket möjliggör hög avkastning och kvalitet. Det maritima klimatet ger stor årgångsvariation. Ju längre inåt land man kommer, desto varmare och torrare bli det och blå druvor tar mer plats jämte de gröna.

Jordmånen består av alluviala avlagringar i floddalarna närmast kusten. Granit utgör ett stort inslag som utnyttjas för de pelare som bär upp pergolorna, medan skiffer, som i Ribeira Sacra, är utmärkt underlag för röda viner

 

Historia

Galicien har ett keltiskt ursprung och var länge en isolerad del av Spanien, vilket bidragit till en stark självständighetskänsla och att man fortfarande talar galiciska. 

Erkänd producent av kvalitetsvin

Vinerna påminde förr ännu mer om vinho verde från norra Portugal, men sedan Spanien blev medlem i EG/EU 1986 har stora investeringar gjorts i regionen och i grunden förändrat vinindustrin. I dag är Galicien erkänt som en producent av kvalitetsvin – i Spanien och internationellt.