Kastillien La Mancha

Inledning

Hälften av landets produktion

De varma vinregionerna i centrala Spanien var tidigare mer kända för kvantitet än kvalitet. Kastilien-La Mancha utgör den södra delen av landets väldiga högslätt.

Här produceras hälften av allt spanskt vin och framför allt av den gröna druvan airén. Med rostfria ståltankar, förbättrad hygien i vingårdar och källare och ny teknologi i jättekooperativen har airén börjat framträda med ny frisk fruktighet, som inte fanns tidigare.

Men mer moderna röda viner blir också allt vanligare - då främst av cencibel (tempranillo), cabernet sauvignon och syrah.

Superviner vinner mark

Med stigande kvalitet knoppas nya DO-områden av och antalet superviner, kallade Vinos de Pago, blir fler. Valdepeñas, som tidigare ledde kvalitetsligan på högslätten, håller på att bli omsprunget av La Mancha. I Extremadura vid gränsen mot Portugal är utvecklingen också i snabbt framåtskridande.

Viner

La Mancha

DO La Mancha, beläget på den stora inlandsplatån 500-700 meter över havet, är med över 190 000 hektar (och över 300 bodegor) inte bara Spaniens utan Europas enskilt största vinområde. 

Från att främst inriktat sig på massproduktion av billigt bordsvin och basvin till brandy har La Mancha sedan slutet av 1900-talet genomgått en revolutionerande förändring. Stora investeringar i ny teknologi har förvandlat vinerna från tidigare anonyma och ofta oxiderade till fruktigt friska och rena. 

De vita vinerna domineras av airén, med macabeo (viura) som andra druva och friska tillskott av chardonnay och sauvignon blanc. De röda vinerna görs i huvudsak av cencibel (tempranillo), garnacha, cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Valdepeñas

DO Valdepeñas ligger som en enklav, omgiven av skyddande berg, i La Manchas södra del där högslätten börjar slutta ner mot Andalusien. Viner och druvor påminner om dem från La Mancha, med airén och cencibel i huvudrollerna, macabeo och garnacha i andra hand och cabernet sauvignon på frammarsch.

Méntrida

Méntrida har varit på vippen att fråntas sin DO-status, men fortsätter att producera rustika röda viner av garnacha och tunga roséviner av samma druva. Introduktionen av internationella druvor kan kanske lätta upp den något tveksamma bilden.

Mondéjar

Mondéjar, ny liten DO sedan 1997 öster om Madrid, har ännu inte gjort sig speciellt bemärkt, men röda viner av cencibel har visat sig mer intressanta än vita, till största delen gjorda av druvan malvar. För övrigt odlas macabeo och torrontés, samt den blå cabernet sauvignon.

Almansa

DO Almansa utgör ett gränsdistrikt mellan La Mancha och kustprovinsen Murcia, varifrån man också hämtat sin näst mest odlade blå druva, monastrell. Garnacha tintorera innehar förstaplatsen, med cencibel och monastrell i släptåg. De flesta kvalitetsbodegor satsar på en blandning av cencibel och monastrell, möjligtvis med en liten del garnacha.

Manchuela

Manchuela är sedan 2000 ett nytt och mycket stort DO-område mellan La Mancha och Utiel-Requena, norr om Almansa. Vita viner görs främst av albillo och verdejo, medan bobal står för rosé och röda viner. 

Stora kooperativ dominerar men några privata egendomar visar vägen mot den kvalitet som distriktet är mäktigt, framför allt på sluttningar upp till 6-700 meters höjd. Nya investeringar görs och odlarna rekommenderas att plantera cencibel, cabernet sauvignon, merlot och syrah samt chardonnay och sauvignon blanc.

Ribera del Júcar

Ribera del Júcar är också en ny lovande DO som brutit sig loss från La Mancha, dess första skörd var 2003. Blå druvor dominerar, främst av cencibel samt av bobal, cabernet sauvignon, merlot och syrah. 

Uclés

Litet DO på cirka 1 700 hektar, har visat sig lovande. Vinrankorna växer på mellan 500-1 200 meter över havet. 

Madrid

Söder om huvudstaden producerar DO Vinos de Madrid mestadels friska, fruktiga vino joven (unga viner) av tinto fino (tempranillo), medan andra deldistrikt specialiserat sig på fylligare garnacha, och mer och mer av cabernet sauvignon, syrah och merlot. Det mest karakteristiska vita vinet görs av druvan malvar, men airén förekommer också. Merparten av allt vin konsumeras lokalt.

Ribera del Guadiana

Denna stora DO, skapad 1998, breder ut sig på ömse sidor av floden Guadiana, i provinsen Extremadura som gränsar till Portugal. 
Tjugonio olika druvsorter får odlas här, och de dominerande är cayetana och pardina. Det lokala parlamentet uppmuntrar flitigt till plantering av internationella druvsorter och förbättringar i vinkvalitet, men resultaten har låtit vänta på sig.

Druvor

Airén

Airén dominerar stort Kastilien-La Mancha, understödd av välrenommerade spanska macabeo (viura). Airéns areal har dock minskat från 90 till 70 procent, vilket ger plats för de vanliga internationella druvsorterna. Cencibel (tempranillo) är annars den ledande blå druvan även här, följd av garnacha och en trio fransoser; cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Klimat

Tuffa väderförhållanden

Den spanska högplatån – la Meseta – har ett extremt kontinentalklimat med verkligt bistra vintrar och heta somrar. Namnet La Mancha kommer av arabiskans ”al-mansha” (torrt land) och med sommartemperaturer uppåt 45° och sjunkande grundvattennivåer är torka ett stort problem, även om konstbevattning numera är tillåtet. 

Årsnederbörden är cirka 350 mm, vilket knappt räcker för vinodling. Jordmånen är övervägande sandig lera, med inslag av kalksten, särskilt i den lovande DO:n Manchuela.

Historia

I La Mancha står de vita väderkvarnarna kvar som en påminnelse om svunna tider. Regionens galjonsfigur Don Quijote pryder det sigill som de godkända vinerna bär. 

Från basvin till kvalitetsvin

Detta stora vinområde, som dominerats av enormt stora kooperativ, var länge en källa för enkla viner och basvin till brandy. Men områdets potential börjar upptäckas av berömda bodegor från Rioja, Jerez och andra producenter. 

Av Spaniens femton Vinos de Pago (vingårdsbetecknade viner) ligger åtta på bergsluttningar runt la Mancha och här finns dessutom tre egendomar med egen DO: Finca Elez i La Manchas sydöstra utkant, Dehesa de Carrizal på gränsen till Valdepeñas och Dominio de Valdepusa strax utanför gränsen i ett vinets ingenmansland nära Toledo.

Talesättet ”När La Mancha vaknar, kommer världen att darra” vittnar om den tilltro många hyser till Kastilien-La Manchas framtid i vinets värld.