Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Katalonien

Inledning

Katalonien är Spaniens DO-tätaste region med stora Penedès och lilla Priorat, som mest namnkunniga av tolv olika distrikt.

Cava i Penedès

Penedès gör vin av en mångfald druvsorter i de flesta stilar, inte minst cava som till 95 procent kommer härifrån, men även kan produceras i andra regioner. Deras vita viner räknas bland de främsta i landet.

Gamla vinstockar i Priorat

Priorat har gamla garnacha- och cariñenastockar och gick i spetsen för jakten efter övergivna vingårdar med gamla stockar över hela Spanien. Vinerna härifrån är koncentrerat fruktiga och med tydlig strävhet.

Montsant

Montsant är ett annat intressant område med gamla vingårdar av garnacha och cariñena, men man använder också cabernet sauvignon, merlot och syrah för att mjuka upp vinerna.

Mallorcas två DO

Ögruppen Balearernas två DO-områden, Binissalem och Pla i Llevant, ligger på Mallorca. Vinerna kan liknas vid de från Katalonien, och några vanliga druvor är de blå manto negro och tempranillo samt de gröna moll och parellada.

Viner

Alella

Alella försöker bevara sina små vingårdar norr om det expanderande Barcelona och producerar huvudsakligen vitt vin av xarel-lo (alias pansá blanca här), men även en del chardonnay och chenin blanc. Blå druvor är mindre förekommande i regionen.

Conca de Barberá

Här dominerar vita viner av druvorna macabeo och parellada, plus chardonnay. Av blå märks trepat och ull de llebre, som är täcknamn för tempranillo här, samt garnacha. Därtill kommer flera av de stora franska druvsorterna.

Costers del Segre

Costers del Segre utgörs av sex separata deldistrikt i en halvcirkel norr om staden Lérida och med floden Segre som livsnerv. På mark som till stor del varit saltöken en gång samsas nu inhemska druvor som macabeo, xarel-lo, parellada, garnacha och tempranillo med internationella sorter som chardonnay, cabernet sauvignon, merlot och pinot noir.

Empordà

Längst upp i nordöstra hörnet av Katalonien, inkilat mellan Frankrike och Medelhavet, ligger DO Empordà, även kallat Ampurdán/Empordà-Costa Brava. Mest odlade druvsort är cariñena, vilket visar på närheten till Roussillon och namnet carignan på den franska sidan. Här produceras en del rosévin av garnacha, men också allt mer moderna viner av macabeo, garnacha blanca, xarel-lo och muscat.

Montsant

Detta var tidigare ett deldistrikt vid namn Falset inom DO Tarragona men fick 2001 eget DO under namnet Montsant. Området omsluter det berömda granndistriktet Priorat som en halvmåne söderifrån, och likheterna med Priorat är många: odlingar på hög höjd, mellan 200-700 meter över havet, samt druvor av gamla garnacha- och cariñenastockar som nu mjukas upp genom blandning med cabernet sauvignon eller syrah. Även vita viner av främst garnacha blanca och chardonnay.

Penedès

Penedès ligger sydväst om Barcelona och är inte bara centrum för landets produktion av cava utan också hemvist för en mängd olika viner. De vita, av druvor som parellada, macabeo samt chardonnay och xarel-lo, räknas till landets främsta. Röda viner görs av huvudsakligen av garnacha och tempranillo, samt merlot och cabernet sauvignon. Penedès viner har ofta en internationell stil och med jämförelsevis korta fatlagringstider.

Pla de Bages

Pla de Bages, nordväst om Barcelona, är mest känt för sina friska vita viner av den lokala druvsorten picapoll som ofta blandas med macabeo och parellada. Produktionen av rött vin ökar hela tiden, mest av garnacha och tempranillo, men internationella druvsorter som cabernet sauvignon och merlot blir allt vanligare, liksom chardonnay på den vita sidan.

Priorat

Priorat var en fattig avfolkningsbygd till 1989 då fem vinmakare gemensamt släppte sitt första vin. Ett år senare var området världsberömt och 2001 upphöjdes det till samma rang som tidigare bara Rioja haft: DOC (på katalanska DOQ Priorato). Vingårdarna ligger på terrasser längs branta sluttningar, på höjder upp till 700 meter över havet och med en jordmån som har ett speciellt inslag av skiffer, kallat llicorella.

Här fanns huvudsakligen gamla stockar av garnacha och cariñena, som nu fått sällskap av syrah och cabernet sauvignon. Vinerna är koncentrerat fruktiga och strama, och de kräver ofta lång buteljlagring innan de kommer till sin rätt. Vita viner görs främst av macabeo och garnacha blanca.

Tarragona

I Tarragona produceras mest lätta röda viner av garnacha och samsó (som är ännu en synonym för cariñena), tempranillo samt franska sorter. Av gröna druvsorter görs mest basvin till cava.

Terra Alta

Terra Alta ligger som namnet antyder högt, cirka 400 meter över havet. Det var tidigare ett område för starkviner med lång lagring. Fatjästa vita viner av garnacha blanca anses i dag vara de mest intressanta och i övrigt går produktionen mot vanliga bordsviner, röda, vita och rosé.

Cava

DO Cava, är en beteckning för mousserande viner gjorda enligt den traditionella metoden (andra jäsning i flaska). Även om cava får produceras i en handfull provinser utanför Katalonien framställs mer än 95 procent av vinerna här. Huvudsakligen används macabeo, parellada och xarel-lo, men även chardonnay samt garnacha, monastrell och pinot noir, och trepat enbart för rosévarianterna. Vinerna måste buteljlagras minst nio månader med jästfällningen – och efter 30 månader har de rätt till beteckningen gran reserva.

Druvor

De gröna druvorna domineras av de inhemska katalanska macabeo, xarel-lo och parellada, som till stor del går till cavaindustrin. Tempranillo och garnacha står högst på den blå listan och bland de internationella druvorna märks främst chardonnay och cabernet sauvignon.

 

Klimat

Genuint medelhavsklimat

Klimatet är ett utpräglat medelhavsklimat, varmt vid kusten med måttlig nederbörd och allt torrare längre inåt land. 

Jordmånen varierar från en del kalksten i de norra kustområdena till sand i Penedès lågland och krita längre upp på sluttningarna inåt land. Den mest speciella jordmånstypen är Priorats llicorella, där inslagen av kvartsit och skiffer hjälper rankorna i de branta vingårdarna att binda fukt i det torra klimatet.

Lagar

Längre lagringstid

I Priorat är den lagstadgade lagringstiden innan vinerna säljs något annorlunda än vad de nationella reglerna kräver. Crianza måste lagras minst två år, varav ett på fat, reserva ligger minst ett av tre år på fat, och gran reserva tillbringar minst två av totalt fem år på fat. Dock är det i dag väldigt få bodegor som följer dessa restriktioner, utan de flesta ligger omkring 18 månader på nya fat, och 4-6 månader på flaska innan de släpps till försäljning.

Historia

Region med stjärnstatus

Regionen började vakna på 1870-talet när cavaindustrin så smått drog igång, och med närheten till Barcelona fick man snabbt tillgång till modern teknik. Katalonien var den första regionen som började använda ståltankar.

Under efterkrigstiden har utvecklingen gått mot moderna vinstilar och i dag är Katalonien ett av Spaniens mest dynamiska vinområden. Priorat har blivit ett världsnamn och flera andra distrikt visar vilken kvalitet som finns bland Kataloniens vinrankor.