Levanten

Inledning

Bordsvinet regerar

Det spanska Levanten är ett samlingsnamn för sex DO-områden mellan Kastilien-La Mancha och Medelhavskusten. I det gynnsamma klimatet tävlar frukt och grönsaker med vindruvor om marken.

Bland inhemska specialiteter utmärker sig merseguera för vitt vin och bobal och monastrell för kraftfulla, fruktiga röda viner. Numera domineras produktionen av bordsvin men lokala vinstilar, som den speciella fondillón, lever kvar.

Viner

Valencia

Staden Valencia är omgiven av fyra skilda deldistrikt. Den närmaste, Subzona Moscatel de Valencia, är berömd för sina söta viner av druvan moscatel romano. För övrigt produceras vita viner av merseguera och macabeo samt röda viner av monastrell och garnacha tintorera, samt tempranillo och cabernet sauvignon som imponerar med sina viner. 

Här finns några stora producenter, med toppmoderna teknologiska anläggningar och betydande vingårdsinnehav även i det angränsande Utiel-Requena, detta då det är tillåtet att köpa in vindruvor härifrån till de egna årgångarna.

Utiel-Requena

Utiel-Requena ligger ovanför de med fruktodlade terrasserna, kallade huertas, som stiger upp mot Mesetan. Här står merseguera och macabeo för de vita vinerna. Områdets stora blå druva är den robusta bobal, mer känd för sina roséviner än för de kraftfulla röda vinerna. Bobal har hela 75 procent av vinodlingsarealen – men kvalitetsdruvorna tempranillo och cabernet sauvignon gör inbrytningar.

Alicante

Alicante har sin DO uppdelad på ett område på udden ovanför Benidorm och det andra inåt land, gränsande mot provinsen Murcia. Vitt vin görs av merseguera och andra lokala sorter. Chardonnay visar god form men ännu bättre är söta viner av moscatel. 

Här produceras också mousserande vin, espumoso, i en annan stil än cava. Monastrell och garnacha är huvuddruvorna för rött vin och av monastrell görs även Alicantes mest berömda vin, fondillón. Det är förstärkt till minst 16 volymprocent alkohol och efter lagring i tio år i solerasystem är det ett nötigt, knäckigt vin - i princip torrt men med en underliggande sötma.

Murcia är inget DO-område i sig, men väl en region som hyser tre lovande DO-distrikt: Jumilla, Yecla och Bullas.

Jumilla

Jumilla drabbades inte av phylloxera (vinlusen) förrän 1989 som framtvingade stora nyplanteringar och experiment med både nya kloner av monastrell och nya druvsorter. 
Vita viner görs dock fortfarande mest av airén och macabeo, medan monastrell (som är mer känd som mourvèdre i Frankrike men har sitt ursprung i Spanien) dominerar stort bland de blå druvorna. Det görs till och med sött vin av druvan men mest berömd är den för sina kraftfulla röda viner. Viner som kan framträda på egen hand eller i sällskap med tempranillo, merlot eller cabernet sauvignon.

Yecla

Öster om Jumilla ligger Yecla som ett tvillingdistrikt, med samma klimat, krithaltiga jord och monastrell som huvuddruva (täcker 85 procent av odlingsarealen). Även här brottas man med att få fason på den svårtämjda druvan, vars vin har kapacitet att tävla med de främsta i Spanien.

Bullas

Bullas är ett relativt stort DO-område som gränsar till Jumilla norrut. Det har ännu inte gjort stort väsen av sig, men med samma huvuddruva, den högkvalitativa monastrell, som sina två grann-DO i Murcia, och vingårdar klättrande uppför sluttningar till ett något mer nederbördsrikt högland finns här goda förutsättningar att slå ännu ett slag för viner av monastrell. 

För övrigt odlas tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och merlot, samt huvudsakligen macabeo på den gröna sidan.

Druvor

Merseguera är den dominerande gröna druvan, följd av airén och macabeo. De vanligaste blå druvorna för är monastrell och bobal, garnacha och tempranillo. Det experimenteras också med internationella sorter.

Klimat

Klimatet vid kusten är av utpräglad medelhavstyp, varmt och fuktigt. Men ju längre inåt landet man kommer, desto tydligare fastlandsklimat – det vill säga ännu varmare och med lägre nederbörd.