Flagga Nya Zeeland Nya Zeeland

Karta Nya Zeeland

Inledning

Nya Zeeland har väldens östligaste vindistrikt, Gisborne på Nordön, och några av världens sydligaste vingårdar, i Central Otago på Sydön. Det är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin och först 1973 började man plantera Marlborough, som i dag är världsberömt för sin sauvignon blanc. Med cirka 22 000 (2017) hektar står sauvignon blanc för 59 % av landets produktion, pinot noir kommer på god andraplats med drygt 5 600 hektar motsvarande cirka 15 % av arealen. Andelen av världsproduktionen av vin är däremot bara 1 procent.

Mångfald av viner – med skruvkapsyl

Från detta ”The green and clean land” har vi inte bara fått friska rena viner som krispig sauvignon, smakrik chardonnay och aromatisk riesling och gewürztraminer. Utan också högklassiga bordeauxblandningar av cabernet sauvignon och merlot samt pinot noir. Eller pepprig syrah från Hawke's Bay. Landet har även drivit utvecklingen av skruvkapsylen – en stor majoritet av vinerna är förslutna på detta sätt – enkla såväl som dyra. Hållbarhet är också något "the Kiwis" brinner för och många vinproducenter arbetar med att minimera vatten- och elförbrukning eller arbetar med biologisk mångfald i vingårdarna. Enligt nzwine.com är 98 procent av druvorna certifierande som "sustainable".

Nord och Syd har olika klimat

Nya Zeeland är uppdelat i tolv distrikt. Nordön har ett varmare klimat än Sydön, vilket gör att sent mognande druvor som syrah och cabernet sauvignon trivs bäst på Nordön och pinot noir och sauvignon blanc på Sydön – generellt sett. För det finns undantag, till exempel tillverkas det kvalitetsviner i Wairarapa på sydöstra Nordön av pinot noir och sauvignon blanc.

Viner

Auckland och Northland

Northland, på Nordöns norra spets, har ett varmt och fuktigt klimat. Här produceras en liten mängd rött vin av cabernet sauvignon, merlot och syrah. Området var det första som planterades på Nya Zeeland, men föll sedan i glömska. De senaste åren har dock inneburit en renässans och odlingarna ökar. I Auckland produceras vin av distriktets egna odlingar (Waiheke Island är kända för sina röda kvalitetsviner) samt av druvor inköpta från andra delar av landet.

Waikato och Bay of Plenty

Waikato och Bay of Plenty är mindre områden med viner av chardonnay, cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

Gisborne

Gisborne på Nordöns östra spets är det tredje största distriktet. Det är även känt som Poverty Bay och förknippades tidigare med enkla viner gjorda på müller-thurgau. I dag utgörs hälften av odlingarna av distriktets stjärndruva chardonnay, men pinot gris är på frammarsch och gewurztraminer och chenin blanc är också mycket lyckade.

Hawke’s Bay

Hawke’s Bay är Nya Zeelands näst största distrikt, med cirka 12 procent av den totala arealen av vinodlingarna i landet. Detta är ett av landets äldsta och främsta vinområden. Variationen är stor vad gäller både jordmån och klimat, och området har ofta flest soltimmar i landet. På vissa håll är konstbevattning nödvändigt. Distriktet är främst känt för sina röda viner av de klassiska bordeauxdruvorna. Chardonnay är dock den mest planterade druvan. Små mängder pinot noir odlas också.

Distriktets sauvignon blanc ger ofta relativt fylliga viner och vissa producenter låter dem mogna en kortare tid på ekfat. Syrahdruvan har visat sig passa i klimatet och på den grusiga jordmånen och ger typiskt kryddiga, peppriga viner. Gimblett Gravels är ett mindre område i Hawke’s Bay dit allt fler producenter söker sig för sina syrahviner.

Wairarapa

Wairarapa inkluderar det mer kända Martinborough. Områdena är främst kända för sina röda viner av pinot noir, men även chardonnay, riesling, och cabernet sauvignon ger mycket goda resultat. Pinot noir- och sauvignon blanc-vinerna brukar få en lite fruktigare och fylligare karaktär än till exempel vinerna från Marlborough och Central Otago på Sydön.

Nelson

Nelson ligger på Sydöns nordvästra del. Här odlas främst sauvignon blanc, chardonnay, riesling och pinot noir. Klimatet är något svalare och fuktigare än i det berömda granndistriktet Marlborough. Chardonnayvinerna härifrån anses vara bland det bästa på hela Nya Zeeland, med frisk syra och inte alltför lång fatlagring får de en burgundisk stil.

Marlborough

Nya Zeelands största och mest kända distrikt är Marlborough, beläget på Sydöns nordöstra del. Klimatet är svalt, och området skyddas från kalla sydliga vindar av bergskedjan Kaikoura Range.

Låg nederbörd gör konstbevattning nödvändig på sina håll. Odlingarna ligger på grusrika flodbäddar med god dränering. Distriktets mest planterade druvsort är sauvignon blanc och vinerna blev under 1980-talet en sensation i vinvärlden. Chardonnay, som också odlas i stor omfattning, används till både stilla och mousserande vin. Riesling och pinot noir härifrån har också ett mycket gott rykte - den senare till den grad att Marlborough håller på att bli ett av världens största områden för pinot noir.

Canterbury och Waipara

Canterbury, på Sydöns ostkust, är ett svalt och torrt område med risk för frost i april och oktober. Här trivs druvor som pinot noir, chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Waipara är det mest namnkunniga deldistriktet i Canterbury.

Central Otago

Inom Otago ligger Central Otago som är ett av världens sydligaste vinområde (finns några vingårdar i Patagonien, Argentina som "konkurrerar om förstaplatsen). Det är det enda av Nya Zeelands distrikt som har ett kontinentalt klimat. De flesta av vingårdarna ligger på sluttningar, i syfte att bättre utnyttja solljuset och undvika risken för frost.

Dygnstemperaturen kan variera enormt och skillnader på 30° mellan dag och natt kan förekomma. Central Otago har under senare år blivit berömt för sin pinot noir, som med elegans och hög fruktsyra inte sällan tål flera års lagring. Förutom denna så odlas även en del gröna druvsorter som pinot gris, chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Druvor

Nya Zeeland producerar främst vitt vin från en rad internationella druvor. Av landets odlingar utgörs cirka 70 procent av gröna druvor, där sauvignon blanc är i stor majoritet. Den förr så populära müller-thurgau har förlorat mark till chardonnay, sauvignon blanc och riesling. Andra druvor som ökat sin andel är pinot gris och viognier, som båda trivs i det svala klimatet.

Pinot noir ledande blå

Produktionen av rött vin ökar stadigt och de flesta av landets blå druvor har ökat sin andel de senaste åren.

Pinot noir är inte bara ledande bland de blå utan är även den näst mest odlade druvan totalt. Ungefär 20 % av dess produktion används till produktion av mousserande viner, medan resterande del går till stilla röda viner. Merlot och cabernet sauvignon odlas relativt mycket och andra av betydelse är cabernet franc och syrah.

Klimat

Nya Zeeland ligger sydost om Australien. Landet är delat i den varmare Nordön, och den svalare Sydön, med den största vinproduktionen. Båda öarna domineras av höga bergskedjor, som utgör regnskydd för många områden. Vissa delar måste dock konstbevattnas medan andra har problem med för mycket regn.

Landets vinområden ligger mellan 35° och 46° sydlig bredd, vilket i Europa motsvaras av sträckan mellan Bordeaux och norra Marocko. Majoriteten av vindistrikten ligger vid de svala kustområdena.

Jordmånen utgörs mestadels av alluviala jordar med sandblandad lera, eller stenigt grus, framför allt i Marlborough.

Lagar

Huvuddelen av vinlagstiftningen utgörs av klassificeringssystemet Certified Origin. Detta garanterar att vinet innehåller minst 85 procent av den angivna druvsorten och årgången samt att det har sitt ursprung i något av de godkända distrikten.

Den mest generella beteckningen är annars Nya Zeeland, eventuellt följt av Nordön eller Sydön. Inom distrikten finns också mindre områden och specifika vingårdar som kan anges på etiketten.

I juni 2018 bildades  Appellation Marlborough Wine, AMW, utav 36 av de främsta producenterna där. Kraven för att ett vin ska kvalificera är att druvorna vuxit på ekologiskt certifierade marker i Marlborough, buteljeringen ska ske på Nya Zealand och skördeuttaget får inte vara för högt. Vidare ska vinerna testas av en smakpanel.

Historia

Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Men det dröjde 150 år innan landet på allvar började utnyttja sitt svala, maritima klimat för framställning av kvalitetsvin. Några av de faktorer som bromsade vinnäringen var vinlusens ankomst 1895 och ett restriktivt regelverk som begränsade producenternas möjlighet att sälja sina viner direkt till allmänheten.

Hållbar produktion

Under de senaste 30 åren har utvecklingen gått mycket snabbt och produktionen har mångdubblats sedan 1960-talet. Moderna produktionsmetoder har tillsammans med satsningen på sauvignon blanc under 1970-talet byggt upp landets rykte som vinnation. Många vinmakare har också tagit inspiration från Europa och ofta även praktiserat i till exempel Frankrike för att ta till sig klassisk vinodlingsteknik.

Nya Zeeland ligger också lång framme när det gäller hållbar produktion, så kallad sustainable winegrowing – som innebär att man tar hänsyn till hela produktionskedjan med allt från vingårdsarbetet till transporter.