Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Flagga Argentina Argentina

Karta Argentina

Inledning

Inget annat land, (utom kanske Australien), har så vitt spridda planteringar av vin som Argentina.

Vindistrikt från norr till söder

De börjar på världsrekordhöga 2 600 meters höjd i Salta i norr. Därifrån kan man som kondoren segla nära 200 mil utmed Andernas östsluttningar över de volymmässigt mindre distrikten Catamarca och La Rioja, vidare över San Juan som är en betydande producent, till Mendoza, det argentinska vinets hjärtland med 80 procent av landets produktion.

Härifrån återstår en transportsträcka över ett större ökenområde för att komma till Río Negro, världens näst sydligaste vindistrikt (efter nyzeeländska Otago).

De första druvorna planterades av spanjorerna på 1550-talet och med den stora vågen av invandrare i slutet av 1800-talet kom även en mängd nya druvsorter. Vid Andernas fot, från Salta till Río Negro men framför allt i Mendoza, fann de ett idealiskt klimat och med torrontés och malbec som fanbärare har de argentinska vinerna nu börjat erövra världen.

Viner

Jujuy, Salta och Catamarca

Av de tre nordligaste distrikten är Salta mest berömt. Namnet kommer av ett indianskt ord, sagta, som betyder ”mycket vacker”.

De högt belägna vingårdarna i Cafayate och i Calchaquídalarna klättrar upp till 3 000 meters höjd. Här odlas Argentinas två nationaldruvor, malbec och torrontés med stor framgång. Cabernet sauvignon och chardonnay kompletterar bilden av dessa mycket vackra vingårdar på världens vintak.

La Rioja

Conquistadorerna döpte området efter det spanska distriktet Rioja, men här är bergen rödare och klimatet mycket hetare. Vattenbrist kan vara ett problem så konstbevattning är nödvändig.

De gröna druvsorterna torrontés och moscatel de alejandria är de vanligaste druvorna, men blå sorter håller på att etablera sig.

Det dominerande kooperativet är Sydamerikas största Fair Trade-producent och har sedan länge även odlat en speciell klon av torrontés, torrontés riojano, som ger en del av landets bästa viner av denna druva. Valle de Famatina är det enda området utanför Mendoza som fått DOC-status och vin ämnat för exportmarknaden går under namnet Famatina. Detta för att undvika sammanblandning med den kända namnen i norra Spanien.

San Juan

Landets varmaste distrikt och volymmässigt näst störst (efter Mendoza) i produktion.

San Juan har tidigare varit en källa för enklare viner, men här har även gjorts kvalitetssatsningar med odlingar av shiraz och bonarda samt den värmetåliga gröna druvan viognier.

Mendoza

Mendoza är det enda området med ett formellt appellationssystem. Här finns fem deldistrikt, som i sin tur har ett flertal underregioner. Med cirka 80 procent av landets vinproduktion är Mendoza landets viktigaste distrikt.

Blå druvor upptar drygt hälften av odlingarna och de ”rosa” sorterna (se under Druvor) och de gröna druvorna en fjärdedel vardera. Malbec är den mest planterade druvan, men det finns även betydande odlingar av italienska druvor och av tempranillo och cabernet sauvignon.

Gröna druvsorter, framför allt chardonnay, ger bäst resultat i de två områdena Zona Alta del Río Mendoza och Valle de Uco, som har de högst belägna odlingarna i Mendoza.

Vingårdarna, upp till 1 500 meter, producerar inte bara de friskaste vita vinerna utan också de mest framträdande röda.

Río Negro

Det sydliga Río Negro är en stor producent av malbec. Det svala klimatet resulterar i en lång mognadssäsong och viner med hög syra, vilket egentligen passar vita viner bäst. Torrontés och semillon är först på plats och pinot noir gillar också klimatet.

Druvor

Criolla, som var den första druvan de spanska erövrarna planterade, är en grön sort med rosa skal som ger ett vitt vin med djup färg och traditionellt oxiderad smak.

Nya druvsorter

Argentinarna har dock fått smak på bättre viner och criolla får nu så sakta vika för andra druvsorter. Cereza, criolla grande och criolla chica, som alla ger enkla vita eller ljust röda viner, upptar dock fortfarande nästan 30 procent av arealen. Criolla chica är samma druva som kallas mission i Kalifornien, país i Chile och negra corriente i Peru.

Två andra sorter som spanjorerna förde med sig, palomino och torrontés, är också vitt planterade. Torrontés med sådan framgång att argentinarna betraktar den som sin främsta gröna druva. Den ger kryddiga, aromatiska viner och anses komma bäst till sin rätt i de nordliga distrikten Salta och La Rioja.

Spansk tempranillo gör också succé, medan pedro giménez (antas vara en variant av sydspanska pedro ximénez) är den mest odlade gröna druvsorten men ger enkla viner som aldrig når utanför landets gränser.

Italienska immigranter förde med sig sangiovese, barbera och bonarda - den sistnämnda nu med stjärnstatus i Mendoza. DNA-profilering har på dock slagit fast att Argentinas "bonarda" inte är identisk med den italienska druvan med samma namn. I själva verket är det samma druva som kallas charbono i USA och douche noir i Savoijen. 

Fransmän kom med syrah, cabernet sauvignon och malbec. Malbec är speciellt lämpad för det varma klimatet och har etablerat sig som landets blå nationaldruva. Druvans ursprung är Bordeaux och sydfranska Cahors och är i dag Argentinas mest odlade och arealen fortsätter att öka. Malbec ger mörka, fruktiga, smakrika viner, lämpade både för att drickas unga och lagring.

På den vita sidan märks även sémillon, chenin blanc, ugni blanc och chardonnay – nu den tredje mest odlade gröna druvan i landet.

Klimat

Regnfattigt

Anderna skapar torra odlingsförhållanden, utmärkta sluttningslägen med bra jordmån och sörjer med sina floder även för konstbevattningen av vingårdarna. Regn är en bristvara, men med bevattningskanaler, anlagda av Huarpeindianerna hundratals år före spanjorernas ankomst, leds smätvattnet från Anderna ner i det ökentorra landskapet och får det att blomstra.

Den torra rena luften eliminerar också behovet av besprutningsmedel och vinlusen ses inte som något större hot. Kanske beror det på att lusen inte gillar rotblötan som konstbevattning med översvämningsmetoden, flood irrigation, utsätter vingårdarna för med jämna mellanrum.

Högt belägna vinodlingar kan under vintermånaderna drabbas av frost. Men ett större hot är hagel stora som tennisbollar, som slår sönder allt i sin väg. Motmedlet är uppspända nät över vinfälten.

Det kolossalt utsträckta vinodlingsområdet utmed Andernas östra sida erbjuder i floddalarna alla tänkbara jordartstyper och mesoklimat.

Druvsorter för varje höjd

Olika druvsorter odlas på höjder mellan 500 och 1 500 meter i Mendoza, och upp till 2 600 meter i Salta. Längst ner är jorden huvudsakligen sandig med inslag av lera, alluvialt slam nersköljt från Anderna under tusentals år. Dessa bördiga slätter lämpar sig bäst för grönsaker och massproduktion av enklare vin. Kvalitetsvinet måste klättra högre upp på sluttningarna och kämpa med karga, steniga jordar. På riktigt hög höjd bidrar den ultravioletta strålningen från solen att druvorna utvecklar tjockare skal. Detta ger i sin tur mer tanniner och färg till vinet. 

Lagar

Distrikt med DOC-rang

Likt de flesta Nya världen-länder saknar Argentina det strikta appellationssystem som finns i Europa och införandet av ett sådant är inte populärt. Mendoza har kommit längst, och gett DOC-status till de två deldistrikten San Rafael och Luján de Cuyo. Även La Rioja har ett - Valle de Famatina.

Historia

Det började med Criolla

Spanjorerna tog vägen över Mexico och Peru innan de kom till Chile och Argentina på 1550-talet. Den första vingården på östra sidan av Anderna planterades av jesuiter i Cuyo 1556 och druvan hette criolla – som har betydelsen ”koloniserad europé”. I över 300 år nöjde sig argentinarna sedan med enkelt vin av criolla och några andra lika enkla druvsorter.

Den stora förändringen skedde paradoxalt nog tack vare vinlusen, vars härjningar i Europas vingårdar i slutet av 1800-talet fick tusentals vinbönder från Frankrike, Spanien och framför allt Italien att ta båten till Argentina – med sticklingar av sina bästa vinrankor i bagaget. De som inte tänkte odla vin själva ville i alla fall dricka det och med stigande efterfrågan ökade planteringarna snabbt.

Kvantitet istället för kvalitet

På 1960-talet gjorde tyvärr en ny skattelag det mer lönsamt att satsa på kvantitet i stället för kvalitet och följden blev att vinbönderna ryckte upp malbec för att plantera än mer criolla.

Den totala vinodlingsarealen ökade också drastiskt, med överproduktion som följd. Samtidigt rasade den inhemska per capitakonsumtionen, från 90 liter vin om året 1968 till under 40 liter i dag. Producenterna började åter intressera sig för klassiska druvor som cabernet sauvigon, chardonnay och malbec och rikta in sig på export.

Delvis med hjälp av utländskt investeringskapital har hela vinindustrin den senaste 20 åren, från vingård till källare, moderniserats och Argentina är i dag ett starkt namn på vinets världsmarknad.