Kalifornien

Inledning

The Wine State

"The Wine State" Kalifornien är med sin vinodlingsareal på över 200 000 hektar världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien) och härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin.

Geografiskt delas detta stora vinland upp i fem större regioner:

  • North Coast (med Mendocino, Sonoma och Napa som de mest kända distrikten),
  • Central Coast (med bland andra distrikten Livermore, Santa Cruz, Paso Robles och Santa Maria Valley),
  • South Coast,
  • Central Valley mitt i staten och
  • Sierra Foothills uppe i Sierra Nevada nordöst om San Francisco.

Fördelaktigt klimat

Mest berömd är delstaten för sina viner av cabernet sauvignon, chardonnay och zinfandel men här produceras vin av de flesta druvor i alla olika kvalitetsnivåer och stilar. Pinot noir från Kaliforninen fick sitt genombrott tack vare filmen Sideways. Ett gynnsamt klimat med otaliga mesoklimat (lokalt klimat inom ett begränsat området) och en lika stor variation av jordmånstyper, gör att de flesta druvor någonstans kan hitta sin optimala odlingsplats.

Viner

North Coast

Chardonnay ligger i topp före sauvignon blanc i North Coast, och bland de gröna finns här också pinot blanc, gewürztraminer och riesling. De blå druvorna har sökt sina speciella odlingsområden: pinot noir i Carneros, cabernet sauvignon i Napa och zinfandel i Dry Creek Valley.

Central Coast

I norra Central Coast är de gröna chardonnay och sauvignon blanc vanligast och cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel bland de blå. I södra Central Coast har chardonnay den gröna huvudrollen, medan cabernet leder före pinot noir och zinfandel på den blå sidan.

South Coast

Sauvignon blanc, chardonnay och riesling ger de tongivande vinerna här. Temecula vid kusten är det mest betydande området. Vinodlingarna är dock starkt hotade av en bakteriesjukdom, Pierce´s disease, som sprids av en insekt kallad Glassywinged sharpshooter.

Central Valley och Sierra Foothills

I Central Valley breder högavkastande druvor som colombard och chenin blanc ut sig vitt och brett. Zinfandel ger material till blush wines (rosévin med tydlig sötma) men även till högklassigt starkvin - framför allt från det i dalen inneslutna distriktet Madera.

I Sierra Foothills satte guldruschen fart på vinodlingen, främst av zinfandel. Druvan är fortfarande områdets starka kort, inte minst de hundraåriga gamla stockar som överlevt och ger extremt kraftfulla och smakrika viner.

Sangiovese är en ”coming grape” och får sällskap av sin italienska frände barbera. Petite sirah, identisk med den franska druvan durif, har ofta slutat som blandningsvin - men från gamla stockar ger den långlivade kraftpaket till vin.

Druvor

Gröna druvor

Bland de gröna druvsorterna är chardonnay vanligast. Vinerna präglas ofta av den karaktär som jäsning och/eller lagring på ekfat ger. På en god andraplats kommer colombard, som tillsammans med chenin blanc mest används för produktion av enklare viner. Dessa två druvsorter minskar dock stadigt i odlingsareal. Sauvignon blanc odlas främst på platser som kan erbjuda svalare förhållanden.

Blå druvor

Cabernet sauvignon är den främsta blå druvsorten, även dess vapendragare från Bordeaux – merlot – är vanlig.

Kaliforniens "egen" druvsort zinfandel har genom DNA-analys har visat sig identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.  Druvan ger allt från lätta roséviner till kraftiga, fruktiga och kryddiga rödviner.

Klimat

Delstat med medelhavsklimat

Generellt har Kalifornien ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Delstaten bjuder dock på ett varierat klimat, där mycket bestäms av samspelet mellan Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt med kusten. Kalla havsströmmar möter varm luft och ger dagligen upphov till dimbankar.

När luften i de inre dalarna under dagen värms upp och stiger, sugs de svala dimmorna in från havet. Där den kustnära bergskedjan skärs igenom av dalgångar kan dimman välla in över vinodlingarna och mildra de höga temperaturerna. Detta betyder att temperaturerna i statens södra delar kan vara betydligt lägre än i norr.

Historia

Munkar odlar de första druvorna

Vinet kom söderifrån. För att markera sin överhöghet över det i stort sett herrelösa Kalifornien, och hålla ryska pälsjägare och nybyggare i schack, beordrade spanjorerna i Mexiko franciskanermunkar att anlägga en rad missionsstationer utmed Stillahavskusten. 1769 grundade Padre Junipero Serra den första missionsstationen i San Diego och planterade druvan mission. År 1823 anlades Sonoma som slutstation – därifrån spreds vinet sedan till Napa.

Den kaliforniska vinodlingens fader

Padre Serra tävlar med två andra figurer om titeln som ”den kaliforniska vinodlingens fader”. Den ene är fransmannen Jean-Louis Vignes. Han beställde sticklingar från Frankrike, planterade dem i vad som i dag är centrala Los Angeles och i början av 1850-talet hade 40 000 stockar som gav tusen fat vin om året.

Den andre är den ungerske äventyraren Agaston Haraszthy. År 1861 skickades han av delstatens guvernör till Europa för att studera vinodling i olika länder och för att ta med sig nya sticklingar hem. Hundratusen sticklingar blev det av 300 olika europeiska druvsorter och grunden läggas för det moderna kaliforniska vinet.

Zinfandeldruvan etablerar sig

Om druvan zinfandel var med i den sändningen tvistas det fortfarande om, liksom om zinfandels ursprung (som nu är fastställd till den kroatiska druvan crljenak och är identisk med primotivo). Druvans väg till Kalifornien är också kartlagd. Den kom sannolikt från de kejserliga samlingarna i Wien till en plantskola på Long Island (runt 1825) – och någon gång under 1850-talet fann den slutligen sin väg från östkust till västkust.

I Kalifornien blev vinet snabbt populärt bland de törstiga guldgrävarna och i över 100 år skulle zinfandel vara Kaliforniens mest odlade blå druva (cabernet sauvignon är numera nummer ett).

Napa Valley

På Haraszthys vingård gick Charles Krug i lära och startade 1860 den största anläggningen i Napa Valley. Flera tyskar anlände: bröderna Beringer grundade sitt vinhus i St. Helena 1877 och 1883 startade Carl Wente den nu mycket stora familjefirman i Livermore Valley, sydöst om San Francisco.

Många andra nationaliteter från Gamla världens vinländer etablerade sig, fransmän och italienare i första hand. Men där fanns även en finlandssvensk sjökapten, Gustav Nyblom, som gjorde Inglenook till ett av Napas förnämsta vinnamn.

Kalifornien slår igenom

Inglenook var en av de kaliforniska deltagarna som tillsammans vann 35 medaljer av alla valörer vid Världsutställningen i Paris 1889. Vid den berömda Parisprovningen 1976 bekräftade Kalifornien sin kvalitet genom att slå knock på fransmännen både i den röda Bordeaux- och vita Bourgognetävlingen.

Kalifornien har varit pionjär för en-druvs-viner som säljs under druvans snarare än producentens namn. Sedan 1970-talet har den amerikanska vinkonsumtionen ökat kontinuerligt, samtidigt som den internationella efterfrågan på Kaliforniens viner ökat. Exporten är, till skillnad från de flesta andra vinregioner i världen, inte prioriterad på grund av stor efterfrågan på hemmaplan.

Enligt Californa Wine Institute beräknas vindruvsodlingarna i delstaten vara cirka 240 000 hektar (år 2016).