Central Coast

Inledning

Vinregion med tempererat klimat

Central Coast är ett AVA (American Viticulture Area) i sig själv och täcker ett enormt stort vinområde mellan San Francisco och Santa Barbara. Här innefattas en rad counties med många underordnade AVA-områden  – varav de mest kända är Santa Cruz Mountains och Santa Maria Valley.

Klimatet är generellt mycket varmt men tempereras av de kalla havsdimmor som sugs in i vikar och flodmynningar och möjliggör odling av kvalitetsvin. Pinot noir och chardonnay kan uppnå strålande resultat här  – och syrah leder vad som tycks vara en renässans för viner av rhônedruvorna.

Viner

Livermore Valley

Carl Wente var tysk pionjär i Livermore Valley på 1880-talet och familjen är fortfarande största vinproducenten i dalen, där stadsbebyggelsen tränger sig på från alla håll. Chardonnay, sauvignon blanc och semillon framträder bland de vita vinerna. Vanliga röda är cabernet sauvignon, zinfandel och petit sirah.

Santa Cruz Mountains

Vid kusten ställer havsdimmorna till problem i Santa Cruz Mountains där odlingarna måste ligga på ganska höga höjder över dimgränsen, för att druvorna ska kunna mogna. På dess magra skifferjordar produceras dock några av Kaliforniens bästa viner.

Santa Clara Valley

Denna AVA sammanfaller delvis med IT-berömda Silicon Valley, som figurerar i talesättet ”They make it in Silicon Valley and lose it in Napa Valley”.

I Santa Clara County kan man dock kanske göra sig en hacka på en gammal vingård. För i takt med San Josés utvidgning har marken blivit värdefull och endast ett fåtal vingårdar finns kvar. Men här görs bra pinot noir, även om den produceras av köpta druvor, och här går att finna gamla bushvines av grenache, som börjat väcka nytt intresse.

Monterey

Monterey är både ett stort county och ett AVA kring Salinasfloden, som är en underjordisk flod, men vars dalgång ändå fungerar som en gigantisk insugningstratt för de kalla havsdimmorna. Vingårdar nära havet har därför ett alltför kallt och blåsigt läge. Men längre uppåt dalen finner gröna druvor ett lagom svalt klimat och ännu längre uppåt börjar pinot noir att framträda.
Den sydliga delen av Central Coast omfattar blott två counties: San Luis Obispo och Santa Barbara.

Paso Robles

I den norra änden av San Luis Obispo County ligger AVA Paso Robles på en inlandsplatå med ett varmare klimat än den maritima omgivningen. Här produceras fylliga viner av zinfandel och cabernet sauvignon. Men syrah och andra sorter från Rhône är de mest uppmärksammade druvorna för tillfället.

Ägarna till Château Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape har investerat i en egendom då klimatet och jordmånen påminner om södra Rhônedalen. Sauvignon blanc, chardonnay och chenin blanc står normalt för de gröna färgerna. Men även här är det typiskt sydfranska sorter som viognier, marsanne och roussanne som är på frammarsch.

Santa Maria Valley och Santa Ynez Valley

Med en del i Santa Barbara County och den andra i San Luis Obispo har AVA Santa Maria Valley ett svalt klimat där en del av Kaliforniens främsta viner produceras av chardonnay, pinot noir och syrah.
Santa Ynez AVA håller sig enbart i Santa Barbara och har också en lång och sval växtsäsong med små nederbördsmängder. Dock tillräckligt varmt för att cabernet, merlot och rhônedruvor ska mogna. I båda dalarna odlas också gröna druvor som riesling, sauvignon blanc och gewurztraminer.

Druvor

I norra Central Coast är chardonnay och sauvignon blanc vanligast bland de gröna druvsorterna, och cabernet sauvignon, pinot noir och zinfandel bland de blå. I södra Central Coast har chardonnay den gröna huvudrollen, medan cabernet sauvignon leder före pinot noir och zinfandel på den blå sidan.

Klimat

Havsdimmor från Stilla havet svalkar

De svala och fuktiga dimmorna från San Francisco Bay och Monterey Bay kompenserar till viss del den ringa nederbörden. Annars är konstbevattning nödvändig, särskilt längre inåt land där det är torrt och mycket hett.

Bland de starkt varierade jordmåntyperna inom detta stora område märks främst grus och större stenar, sand och leror. Kalkstensrik jord finns i Gabilanbergen och i Mount Harlan. Mager skifferjord ger förnämliga viner i Santa Cruz Mountains.

Historia

Central Coast är en enormt stor region som spänner över ett flertal counties mellan San Francisco i norr och Santa Barbara i söder.

Vinindustrin utvecklas

Livermore Valley i Alameda County sydöst om San Francisco, var, jämte Napa, det första området för kvalitetsvin i Kalifornien. Concannon grundades där av en irländare 1883, importerade sticklingar och ekfat från Bordeaux och var först med att buteljera petite sirah som varietalvin. Wente grundades av en tysk samma år och firman har under generationernas gång varit starkt bidragande till den tekniska utvecklingen inom vinindustrin.

Det var genom Central Coast som franciskanermunkarnas missionsstationer sträckte sig i en lång rad från San Diego 1769 ända upp till Sonoma 1823. De allra flesta odlade druvan mission, men den kan inte sägas ha bidragit till den kvalitativa vinutvecklingen i Kalifornien.

Chardonnay och cabernet sauvignon spelar som vanligt huvudrollerna. Men pinot noir har den starkaste lyskraften och rhônedruvorna tar allt mer plats i vingårdarna.