Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Central Valley och Sierra Foothills

Inledning

Olika förutsättningar

Central Valley och Sierra Foothills är varandras motpoler. Sierra Foothills har ett drägligt klimat och nästlar sig tryggt och lojt in mellan Sierra Nevadas utlöpare. Och området har en påtaglig kvardröjande vilda västerncharm från guldruschens dagar. Här firar zinfandel av kraftfullaste slag stora triumfer.
Central Valley, bara ett fåtal mil västerut, är däremot en ogästvänlig stekhet öken som med konstbevattning producerar majoriteten av Kaliforniens bulkvin.

Dalen består egentligen av två delar. Den norra Sacramento Valley, där framför allt distriktet Lodi kan framställa utmärkt vin. Den södra delen av dalen, San Joaquin Valley, är ett enormt område. Nästan 50 mil långt och 10-12 mil brett – visserligen oerhört bördigt men mer lämpat för frukt- och grönsaksodlingar än för kvalitetsvin.

Viner

Sierra Foothills

Öster om den heta Central Valley, på Sierra Nevadas utlöpare, ligger AVA Sierra Foothills, som drar nytta av den svalare luften på högre höjd. Här finns urgamla stockar av zinfandel och petite sirah som ger intressanta och kraftfulla viner. Italienska sorter som sangiovese och barbera är väl hemmastadda i denna region.

El Dorado

El Dorado har några av Kaliforniens högst belägna vingårdar. Här odlas bland annat druvor med ursprung i Italien och Rhônedalen.
Shenandoah Valley
I detta AVA produceras koncentrerat fruktiga viner av zinfandel från odlingar som delvis härrör från tidigt 1900-tal.

Central Valley

Detta väldiga jordbruksområde, planterat med alla upptänkliga grödor, står för lejonparten av Kaliforniens årliga druvskörd. En stor del blir till enkla basviner avsedda för blandningar eller till destillering. Druvorna colombard och chenin blanc upptar stora arealer. Här görs även stora mängder lätta roséviner, så kallade blush wines, av zinfandel. Värmen är intensiv och konstbevattning en nödvändighet.

Lodi

I det mycket varma Lodi, som ligger på lite högre höjd, drar sval havsluft in och möjliggör produktion av kvalitetsviner av bland annat chardonnay, merlot och ruby cabernet. Dock är det zinfandel som visar störst potential, men även den gröna viognier trivs här.

Druvor

I Central Valley breder högavkastande druvor som colombard och chenin blanc ut sig vitt och brett. Zinfandel ger material till blush wines men även till högklassigt starkvin, framför allt från det i dalen inneslutna distriktet Madera.

Zinfandel behåller sin ställning

I Sierra Foothills satte guldruschen fart på vinodlingen, främst av zinfandel. Zinfandel är fortfarande områdets starka kort, inte minst de hundraåriga gamla stockar som överlevt och ger extremt kraftfulla och smakrika viner.
Sangiovese är en kommande druva och får sällskap av sin italienska frände barbera. Petite sirah, har ofta slutat som blandningsvin, men från gamla stockar ger den här långlivade kraftpaket till vin.

Klimat

Kvantitet och kvalitet

Central Valley är tack vare konstbevattning från den underjordiska floden San Joaquin, ett av världens bördigaste områden och det är betydligt hetare än resten av Kalifornien. I detta klimat är det svårt att odla druvor till kvalitetsvin utan det är kvantitet som räknas.

Sierra Nevadas sluttningar ger förutsättning för ett bättre klimat och här finns några AVA som tack var den svalare luften kan producera viner av högre kvalitet. Här får man till och med regn, från 700 mm till 1200 mm i de högst belägna vingårdarna.

Historia

Central Valley är kanske mest intressant för sin storlek och för att Gallo har sin huvudanläggning där, eller snarare fyra anläggningar som tillsammans spottar ut över 6 miljoner hektoliter vin om året (vilket är mer än vad Chile förmår). Annars är det i stort sett en het öken, grönskande av allehanda frukter och grönsaker tack vare konstbevattning.

Guldfeber

Sierra Foothills har däremot en riktigt spännande vilda västernhistoria. Det var här man hittade guld vid Sutter's Mill 1848 och Kaliforniens befolkning på kort tid mångdubblades av alla de lycksökare som strömmade från Europa till det förlovade landet.

1848 var också året då Mexico tvingades lämna ifrån sig Kalifornien till Förenta staterna mot 15 miljoner dollar i ersättning. Bara några år senare hade värdet av guldutvinningen stigit till 55 miljoner dollar. Som en kuriositet kan nämnas att guldklimpen som utlöste febern vägde nära 90 kilo. Den är sedan länge nersmält och den största existerande guldklimpen, vägandes 20 kg, finns i dag att beskåda i ett museum tillhörande Ironstone Vineyards utanför den gamla guldgrävarhålan Murphys uppe i Sierra Foothills.