North Coast

Viner

Mendocino County

Inom Mendocino County varierar klimatet mycket. AVA Anderson Valley ligger tillräckligt nära kusten för att dimmorna ska ge svalka åt området. De gröna druvorna riesling och gewürztraminer trivs bra här. Mousserande viner av chardonnay och pinot noir hör till landets främsta, och i skyddade varmare lägen ger zinfandel bra resultat.

Någon mil inåt landet, i det betydligt varmare AVA Mendocino, utmärker sig cabernet sauvignon och zinfandel. Coro Mendocino är namnet på en zinfandelbaserad blandning som görs av många producenter i Mendocino för att marknadsföra regionen.

Lake County

I det varma Lake County ligger AVA Clear Lake, där det produceras röda viner av cabernet sauvignon och zinfandel och vita viner av sauvignon blanc.

Sonoma County

Sonoma County, med det övergripande AVA Sonoma, har merparten av sina odlingar i en dalgång, som i söder öppnar sig mot San Francisco-bukten. Kall luft och dimma strömmar dagligen upp genom dalen, men effekten avtar ju längre norrut man kommer. Följaktligen är de nordligaste delarna markant varmare.

Från AVA Alexander Valley och AVA Dry Creek Valley kommer smakrika, fruktiga rödviner gjorda på cabernet sauvignon och zinfandel samt fylliga, vita viner av chardonnay.
Längre söderut har de svalare odlingslägena i AVA Green Valley och AVA Russian River Valley goda förutsättningar för elegantare viner av pinot noir och chardonnay. Samma druvor ligger till grund för många av de mousserande viner som kommer från AVA Los Carneros i dalens södra mynning.

Napa County

Napa County med Napa Valley i spetsen är vinets hjärtland i North Coast. Ja, faktiskt i hela Kalifornien och därmed hela USA. Berömmelsen har grundats på druvan cabernet sauvignon, som också dominerar odlingarna.
Precis som i Sonoma stiger temperaturerna norröver i dalen, men värmen till trots är vårfrost en av de största farorna för vinodlarna. Rutherford, Oakville och Stags Leap är tre centrala AVA-områden som producerar kraftfulla, fruktmättade rödviner av cabernet sauvignon, ibland med en liten andel merlot.

I AVA Yountville, som är något varmare, odlas druvor som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc - medan zinfandel gör sig bäst i Napas norra delar.

Druvor

Chardonnay ligger i topp före sauvignon blanc i North Coast, och bland de gröna finns här också pinot blanc, gewürztraminer och riesling. De blå druvorna har sökt sina speciella odlingsområden: pinot noir i Carneros, cabernet sauvignon i Napa och zinfandel i Dry Creek Valley.

Klimat

Skiftande typer av jordmån

De svala sommardimmorna som tränger in i floddalarna har en avgörande påverkan på klimatet och vinområdena. Generellt är somrarna långa, varma och torra, och vintrarna milda.

Jordmånen uppvisar stor variation, med sand, lera, grus och vulkanisk aska. Napas mest berömda terroir är den så kallade Rutherford Bench. Ett par stråk av alluvialjord i Rutherford och Oakville som tycks producera den förnämligaste cabernet sauvignonen.

I Napa Valley har man för övrigt identifierat elva olika jordmånstyper inom dalens fem skilda klimatzoner - tre på dalbotten och en för vardera av de omgivande bergskedjorna.

Historia

Vinodlande missionsstationer

De första som insåg att Kalifornien hade storartade förutsättningar för vinodling var de franciskanermunkar som fick i uppdrag att anlägga en kedja med missionsstationer från Mexico och norrut utmed Stilla havskusten.
Spanjorerna hade insett att de måste markera sin närvaro i det stort sett herrelösa Kalifornien. Pälsjagande ryssar var på väg ner utmed kusten från Alaska och på andra sidan Klippiga bergen ryckte nybyggarna stadigt närmare.

Missiondruva ger nattvardsvin

Den första av 21 missionsstationer anlades i San Diego 1769 och den sista i raden i Sonoma 1823. Vid nästan alla odlade munkarna vin till nattvarden och druvan de använde kallades mission och var en från Spanien importerad sort. Det var det enda vinet i Kalifornien fram till 1830-talet - då nybyggare i Los Angeles började använda europeiska druvsorter.

Nybyggarna tar över

På 1830-talet kom också de första nybyggarna till Napa Valley, och 1838 planterade George Yount den första vingården. Med start omkring 1880 började första generationens vinmakare klättringen mot den framträdande plats på vinscenen som Napa har idag. Men inte utan problem, Napa drabbades i slutet av 1800-talet av vinlusen, sedan följde två världskrig samt en 14 år lång förbudstid där emellan. Men redan 1944 bildades en sammanslutning av vinodlare i Napa Valley med namn som Louis M Martini och Robert Mondavi, och Napa började resa sig igen, för att idag vara ett aktat namn i vinvärlden.

Napa Valley skapar nya vintrender

University of California i Davis blev ett centrum för utvecklingen och är fortfarande ett världsledande vinuniversitet. Och Napa Valley är fortfarande det ledande vinnamnet i Kalifornien och det är här många av de nya amerikanska vintrenderna skapas.

Från enkelt blush wine av zinfandel till sauvignon blanc och dess ibland fatlagrade variant fumé blanc, från merlot till pinot noir, från viognier och syrah och andra rhônedruvor till Cal-Itals (som är viner av de italienska druvor som odlas i staten) och tillbaka till zinfandel.

Vid University of California i Davis har nu DNA-analys bevisat att druvan stammar från en kroatisk sort kallad crljenak kaštelanski. Men i Kalifornien vill man inte ens lyssna på sitt eget berömda vinuniversitet. Zinfandel är deras druva. Som uttalas enligt rimmet: ”Life is hell without zinfandel”.