Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nordöst – New York och Ontario (Kanada)

Inledning

Vinområde med stora variationer

New York State har förmodligen en större variationsrikedom i sina vinodlingar än något annat vinområde i världen. Här odlas de inhemska labruscasorterna sida vid sida med de europeiska viniferasorterna (ympade på amerikanska rotstockar). Och därtill en mängd hybrider mellan dessa två arter - framtagna under 1800-talet både i Frankrike och USA i desperata försök att gäcka vinlusen.

Nyplanteringar sker dock numera mest med de klassiska druvsorterna. Cabernet sauvignon och chardonnay visar sig fungera på Long Island, riesling i Finger Lakes och chardonnay i distriktet Hudson River.

I Kanada odlas druvor av den ännu mer köldtåliga arten Vitis amurensis. Men det är för icewine – sött vin av frusna druvor – man fått en plats på världens vinkarta.

Viner

Lake Erie

De stora sjöarna verkar klimatutjämnande för detta AVA. Där man på nära 8 000 hektar huvudsakligen odlar concord – som gör sig bäst som bordsdruva eller till druvjuice.

Finger Lakes

Den största delen av vinodlingarna i New York State återfinns i AVA Finger Lakes. Dr Konstantin Fank introducerade viniferadruvor i området 1951. Specialiteterna är riesling, chardonnay och mousserande viner. Men här finns även pinot noir och cabernet franc, liksom stora hybridodlingar av seyval blanc och vidal.

Antalet vinanläggningar kring sjöarna växer stadigt och de vid Seneca och Cayuga kan ange sjönamnet som ursprungsbeteckning.

Hudson River

Den stora Hudsonfloden skapar ett klimat som ger förutsättningar för vinproduktion. Hybriddruvan seyval blanc dominerar odlingarna men här finns även vitis viniferadruvor – chardonnay och pinot noir utmärker sig särskilt.

Long Island

På Long Island finns två AVA-områden, The Hamptons och North Fork. Växtsäsongen är minst tre veckor längre än för övriga vinområden i New York State och blå vinifieradruvor når full mognad nästan varje år. Viner i fransk stil görs av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och chardonnay.

Niagara och Niagara-on-the-lake

Odlingarna på Niagarahalvön dominerar östra Kanadas produktion av kvalitetsvin. En specialitet är icewine, ett exklusivt sött vin som produceras av frusna druvor. Vinet har en mycket söt simmig och frisk smak av bland annat torkade aprikoser.

En jordmån baserad på kalksten gör att pinot noir trivs mycket bra här men även chardonnay och gamay. Men utvecklingen går framåt för andra viner gjorda på till exempel cabernet sauvignon, merlot samt viognier och syrah – som mognar vid varmare vingårdslägen.

Druvor

Huvuddelen av vinodlingarna i delstaten New York är fortfarande planterade med Vitis labrusca-druvor och hybrider. De används dock mestadels till druvjuice.

Hybriderna dominerar

Blå concord har 75 procent av vinodlingsrealen, följd av baco noir och först därefter kommer de klassiska bordeauxdruvorna (cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc). Hybriddruvor dominerar bland de gröna sorterna, men här finns även en hel del chardonnay, riesling, sauvignon blanc och gewürztraminer.

Icewine

I Kanada har man en blandning av köldtåliga druvor av arten Vitis amurensis, labrusca och vinifera. Landets berömda icewine görs främst av vidal och riesling. I Ontario produceras dessutom högklassig chardonnay och pinot noir.

Klimat

New York State

Trots de låga vintertemperaturerna i staten är växtsäsongen lång. Long Island drar fördel av Atlantens temperaturutjämnande inverkan, medan Finger Lakes har kalla vintrar och en kort, fuktig växtsäsong. Här spelar ”sjöeffekten” en stor roll som temperaturregulator både på våren och på hösten.

Jordmånen på Long Island består av sand och lera, medan Finger Lakes och Hudson River Valley har kalksten och skiffer i sina vingårdar.

Ontario

Här råder ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. De stora sjöarna jämnar ut klimatet och ökar luftcirkulationen – vilket motverkar vårfrost och den höströta som kan uppstå av alltför stor fuktighet.

Lagar

Approved Viticultural Area

På 1980-talet införde USA ett system för kontrollerad ursprungsbeteckning, AVA. Då en förkortning för Approved Viticultural Area. Men i dag omtolkat till American Viticultural Area. Det garanterar ingen kvalitetsstandard, utan bara att minst 85 procent av vinet kommer från området i fråga.

Vintners Quality Alliance

Kanada har ett system kallat VQA – Vintners Quality Alliance med strikta krav vad gäller geografisk gränsdragning, druvsorter och mognadsnivåer i Ontario och British Columbia. Bordsviner från de tre främsta områdena (Designated Viticultural Areas) i Ontario måste vara till 100 procent gjorda av Vitis vinifera-druvor.

Historia

L'Anse aux Meadows

Över 1 000 år har gått sedan vikingen Leif Eriksson drev ur kurs på en seglats till Grönland och hamnade på en kust som han kallade Vinland. På fornisländska betyder Vinland ungefär ”sank ängsmark”, men där fanns antagligen vilda druvor också. Newfoundland-orten heter i dag L'Anse aux Meadows, vilket ger en stark ”ängs”-koppling.

Att hitta vikingarnas landstigningsplats har dock varit lättare än att göra bra vin av de inhemska amerikanska druvorna av arten Vitis labrusca. De ger viner med en smak som kallas ”foxy” och som kan definieras som artificiella jordgubbar, smultron eller som vissa vinkännare menar – djurpäls.

Alla försök att göra vin i europeisk smak misslyckades och lika misslyckat var det att ta med sig europeiska sticklingar och försöka plantera dem i amerikansk jord.

Vinlusen besegras

Det mest kända försöket gjordes på egendomen Monticello av Thomas Jefferson, den tredje amerikanska presidenten (1801–1809), som lärt sig att älska franskt vin under sin tid som ambassadör i Frankrike. Men vinlusen, Phylloxera vastatrix, gjorde ingen skillnad på vanliga vinbönder och presidenter.

Det skulle dröja ännu tio år efter att den amerikanska vinlusen dök upp i Frankrike 1863 innan man kom på lösningen – att ympa klassiska druvsorter på vinlusresistent rotstock från den amerikanska östkusten.

Lokala druvsorter får ge vika

New York var länge den delstat som efter Kalifornien hade den största vinodlingsarealen. I dag har dock Washington gått om New York i fråga om planterad areal och produktion. Länge dominerades vinodlingen av lokala druvsorter eller tåliga hybrider, men sedan 1960-talet har planteringar av vitis vinifera stadigt ökat.

Nya vinområden etableras

Dr Konstantin Frank var först med att introducera chardonnay och riesling i Finger Lakes-distriktet i början av 1950-talet. ”Det är inte klimatet det är fel på”, sa han. ”Felet är vinlusen.” Ett av de senast etablerade vinområdena är Long Island.

Paret Hargrave planterade såväl bordeaux- som bourgognedruvor och riesling 1973. Chardonnay och senskördad riesling har hittills varit de mest lyckade vinerna.