Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nordväst - Oregon och Washington

Inledning

Pacific Northwest

Pacific Northwest är en sammanfattande benämning för Washington State och Oregon. Washington är den näst största producentstaten (efter Kalifornien) av kvalitetsvin – främst merlot, cabernet sauvignon och chardonnay – medan Oregon byggt sitt rykte på den svårodlade druvan pinot noir, med god draghjälp av vita pinot gris-viner.

Washington har fler än 740 vinanläggningar, de flesta i de två större vinodlingsområdena Puget Sound och Columbia Valley. Totalt har delstaten för närvarande tolv olika American Viticulture Areas (AVA) – varav åtta mindre ligger inom Columbia Valley.

Det varma Columbia Valley är känt för sina kalifornienliknande röda viner av cabernet och merlot, medan Puget Sound med sitt svalare och blötare klimat lyckas bättre med vita viner av pinot gris och siegerrebe.

Oregon har tre större vinområden, Willamette Valley, Umpqua Valley och Rogue Valley. Här finns totalt 16 AVA:s – några vid gränsen till Washington och Idaho.

Viner

Oregon

Willamette Valley

Stora Willamette Valley famnar floden nerifrån Eugene till Portland och är berömd för sina viner av pinot noir i burgundisk stil samt för sina vita viner av chardonnay och pinot gris.

Umpqua Valley

I den varma dalen mellan kustbergen och Cascade Range trivs druvsorter som pinot noir, pinot gris, cabernet sauvignon och syrah.

Rogue Valley

De södra delarna av delstaten, på gränsen till Kalifornien, är varmare och här produceras främst röda viner av cabernet sauvignon och merlot.

Washington

Puget Sound

Denna AVA omsluter hela Pudget Sounds vittförgrenade fjordsystem och här odlas mest pinot gris, pinot noir och siegerrebe. Produktionen är liten och står för cirka en procent av den totala. Det mesta säljs lokalt.

Columbia Valley

Regionen följer floden nästan uppifrån gränsen till Montana ner till gränsen mot Oregon. Det stora området inkluderar de betydande Yakima Valley och Walla Walla Valley samt mindre distrikt med fantasieggande vilda västernnamn som Rattlesnake Hills, Red Mountain, Wahluke Slope, Snipes Mountain, Columbia Gorge, Horse Heaven Hills och Lake Chelan – samtliga med AVA-status.

I Columbia Valley produceras framför allt viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och riesling. Men syrah får allt mer lovord i internationell vinpress. De röda cabernet-vinerna påminner om vinerna i Kalifornien.

Riesling kan under gynnsamma år ge äldesöta viner. I torr stil ger den friska och aromatiska viner med toner av aprikos, gröna äpplen och persika. Chardonnay vill man gärna göra i delikat stil, med lagom dos fatkaraktär – så att den krispiga druvkaraktären kommer fram.

Druvor

Oregon

Pinot noir upptar mer än hälften av vinodlingsarealen, följd av pinot gris och chardonnay. I de södra delarna odlas även en hel del merlot och mindre mängder cabernet sauvignon och zinfandel.

Washington

Det odlas mer än 30 olika druvsorter i delstaten, med majoritet till de blå. Chardonnay odlas mest, därefter riesling och mindre del av sauvignon blanc och gewürztraminer. Bland de blå leder cabernet sauvignon med merlot strax efter, syrah på tredje plats och därefter cabernet franc.

Klimat

Oregon

Klimatet i Oregon är svalt och fuktigt i norr men blir varmare och mindre regnigt längre söderut. Regnet faller främst mellan oktober och april, vilket kan leda till röta och sämre druvkvalitet under år då skörden är sen.

Willamette Valley har en järnrik jordmån av vulkaniskt ursprung. Rogue Valley har en mer varierad jord med inslag av granit.

Washington

Delstaten visar upp två tydliga klimattyper. Området väster om Kaskadbergen har ett tydligt maritimt klimat som är milt och fuktigt året om. I de östra delarna är klimatet väsentligt torrare och vissa delar halvöken. Därför är konstbevattning en förutsättning för vinodling.

Klimatet är extremt kontinentalt och frost är ett stort problem. Jordmånen består huvudsakligen av sand och lera. Vinlusen trivs inte särskilt bra så många vingårdar växer på oympade stockar.

Historia

Både Oregons och Washingtons vinpionjärer inspirerades av Kaliforniens framgångar på 1960-talet. Med resultatet att Oregon i dag är berömt för sin pinot noir och att Washington är den delstat som har den näst största vinproduktionen efter Kalifornien.

Oregon

Oregons moderna vinresa börjar på 1960-talet då de första pinot noirdruvorna planterades. De främsta vinerna kommer i dag från denna druvsort. Oregon är ett av de få områdena (tillsammans med Central Otago på Nya Zeeland) utanför Bourgogne där druvan slagit igenom.

Vid ”Vinolympiaden” i Paris 1979 gav en pinot noir från Eyrie Vinyard i Oregon de bästa bourgognerna en jämn match. Bourgogneproducenten Joseph Drouhin var tidigt ute med att köpa mark i Oregon för att göra vin i fransk stil.

Washington

Första vinodlingen gjordes redan 1825 i Fort Vancouver som låg utmed Columbiafloden. Vinodlingarna spred sig sedan vidare och dominerades tidigare av bordsdruvor.

Den stora förändringen kom med ett gäng universitetsprofessorer som på 1960-talet hade hittat viniferadruvor i Yakima Valley och grundade där en liten vinanläggning. Till sin hjälp hade delstaten också den kultförklarade vinmakaren Andre Tchelistcheff, som anses vara fadern till Kaliforniens moderna vinindustri (först med bland annat lagring på små franska ekfat).

Nu omsätter Washington States vinindustri miljarder dollar varje år. Och Washington Wine Commission räknar med att det tillkommer en ny producent vart 15:e dag.