Vilka alkoholdrycker kan en glutenintolerant person dricka?

Gluten är ett protein (äggviteämne) och finns i de flesta sädesslag. Alkoholdrycker som innehåller högst 0,3 procent gluten räknas som glutenfria. I vårt sortiment är det främst öl och vissa spritdrycker som är framställda av spannmål.

Laboratoriemässigt är det svårt att påvisa gluten i sprit, men man kan inte ändå säkert säga att de är helt glutenfria. Är man känslig är det säkrast att helt undvika drycker där spannmål ingår som råvara. Det är bäst att fråga sin läkare.

Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac, brandy och rom.

Tänk även på att alkohol - även i låg koncentration - kan förvärra ett akut sjukdomstillstånd.