Varför varnar inte Systembolaget om tillsatser?

Hur vin ska märkas styrs av EU:s regelverk och enligt de regelverken ska tillverkarna bl.a. märka ut allergenerna svavel, ägg- och mjölkprotein. Det innebär att man på alla viner framställda av druvor som skördats 2012 eller senare, och som märkts efter den 30 juni 2012, kan utläsa om mjölk- och äggprotein använts som processhjälpmedel vid produktionen. Sedan tidigare anges på alla etiketter att vinet innehåller sulfiter om mängden överskrider 10mg/liter. Genom vårt inköpsavtal garanterar våra leverantörer att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser. Utöver allergener och alkoholhalt måste inte tillsatser och innehåll enligt EU redovisas på alkoholhaltiga drycker. Och precis som inom livsmedel behöver inte eventuella processhjälpmedel redovisas. Läs mer om tillsatser i vin här.