Hur mycket dryck går det åt till festen?

Om du serverar fördrink, räkna med 2 glas per person. Några dricker mer, andra nöjer sig med ett. Glöm inte dem som vill ha alkoholfritt.

Vid en trerättersmeny är det kutym att servera ett glas vin/en flaska öl till förrätten och två glas vin till varmrätten. Du kan alltså grovt räknat utgå från att det till en trerättersmeny för åtta vuxna går åt en flaska vin till förrätten, två-tre flaskor till varmrätten och en till desserten. Naturligtvis spelar det stor roll hur stora glas du har när du räknar åtgången, och här får du själv avgöra vad som är rimligt. Fyll inte glasen till mer än hälften, så att det finns plats att snurra det för att frigöra aromerna. Vinet kommer att smaka så mycket mer!

Det går åt mer dryck om du ställer fram den på bordet än om den serveras. Räkna med en halvflaska per person till varmrätten. Tänk också på att några kanske föredrar att fortsätta med förrättsvinet till varmrätten, eller hellre dricker öl genomgående. Se också till att det finns vatten att dricka genom hela måltiden för alla gäster.

Glöm inte att några kanske vill ha alkoholfritt. Systembolaget har bra alkoholfria alternativ till fördrinken, vinet, ölet och dessertvinet.