Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Skattestrid om skotsk whisky

Whiskyns utveckling har kantats av många olika mer eller mindre dramatiska händelser. Vi börjar i Skottland.

Första gången som skotsk whisky nämns i text är i den kungliga finansrapporten 1494, "Exchequer Roll". Då hade munkarna kunskap om destillationsprocess och lagring och drog in pengar till klostren genom att påstå att whisky hade medicinska egenskaper.

Jakt på brännarna

År 1690 nämns det troligen äldsta destilleriet i text, Ferintosh, i "Act of the Scottish Parliament". Kungen och hans skattmasar kom runt denna tid på att här fanns en inkomstkälla att ösa ur. Det var skattehöjningarna som var orsaken till den drygt hundraåriga kamp som utkämpades mellan brännarna och kronofogdarna. Brännarna blev som en motståndsrörelse och skattmasarna blev jägarna.

I mitten av 1700-talet uppskattades att drygt hälften av all whiskyproduktion undgick skatt. Till slut antogs en ny skattelag 1823 för att göra det lättare att producera sprit lagligt. En licensavgift om tio pund samt en förmånlig skattesats per gallon ren sprit gjorde att smugglingen så småningom ebbade ut. Destillerierna fanns dock kvar och blev därmed synliga även i historien.

Tullmannens coffeypanna

När destillationen blev laglig ökade raskt efterfrågan. Den blev så stor att det var svårt att hinna med att bränna, lagra och buteljera. Pannorna var oftast rätt små och "batcherna" som brändes likaså. Det krävdes nytänk och innovativa lösningar.
På 1820-talet kopplade Robert Stein ihop fler pannor så att man kunde bränna kontinuerligt.
Aeneas Coffey vidareutvecklade sedan Steins panna. Det lustiga i historien är att Coffey var en tullman. Med coffeypannan kunde man koka flera tusentals liter mäsk per timme och framför allt få en jämn och hög kvalitet.

Juristerna ifrågasatte om det var möjligt att blanda whisky från olika destillerier. Alkohollagen, The Spirits Act, från 1860 legaliserade därmed blandningar av malt och grainwhisky. Det var även på 1860-talet som man började förstå att ekfat var mest lämpligt som lagringskärl för whisky.

Vinlusen hjälpte till

När vinlusen invaderade de europeiska vingårdarna på 1880-talet drabbades brandytillverkningen hårt i Frankrike samt tillgången minskade i England. Den skotska whiskyn fick tack vare detta ett uppsving och blended whisky växte som industri och handelsvara. Än i dag är Frankrike en av de största och viktigaste marknaderna för skotsk whisky.

Även förbudstiden i USA på 1920-talet och början av 1930-talet gav en enorm skjuts framåt för den skotska whiskyn. Det smugglades in så pass stora mängder whisky att några år efter förbudstidens upphörande så var USA den största marknaden för skotsk whisky.

Den ökade efterfrågan har också gjort att det i dag tillverkas whisky i princip överallt.  Läs om hur det gick på marsauktionen 2018 med 400 utrop på whisky från olika delar av världen.

 

Sören Nylund

Värderingsansvarig Systembolaget