Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner 18 januari

Vi lanserar fyra mousserande viner – tre champagner och ett från Portugal, som är gjort med traditionell metod.

Här hittar du alla nya mousserande viner (sökträfflista)

Champagne

Vi lanserar tre olika champagner. En champagne är en blanc de blanc, som innebär att det är gjort på endast chardonnay. Vinet är en årgångschampagne från 2011.

Det andra vinet vi lanserar är en blandning av flera årgångar från producentens reservlager av stilla vin – kallat reserve wines. Sex olika årgångar ingår: 1988, 1996, 2006, 2008, 2009 och 2010. Druvsorterna är pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Vinet har legat på sin jästfällning i totalt sex år. Först tre år på fat (innan den andra jäsningen), sedan tre år på flaska (efter den andra jäsningen).

Vi lanserar också en champagne av årgång 2000. Vinet har legat 15 år på sin jästfällning och druvsammansättningen är ungefär 50/50 mellan pinot noir och chardonnay.

Portugal

Vi lanserar ett mousserande vin från Douro. Lokala druvsorter tillsammans med den österrikiska grüner veltliner ingår i blandningen. Basvinet är lagrat på använda franska ekfat i åtta månader. Vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska och vinet har legat två år på sin jästfällning. Årgången är 2015.
Douro ligger i norra Portugal och delas in i tre distrikt (från väst till öst): Baixo corgo, Cima corgo och Douro superior.

Vinet vi lanserar är från Douro superior, den varmaste och torraste delen i Douro. Men det finns svala mikroklimat där som gör att druvorna får en mycket hög fruktsyra vilket är bra när man tillverkar mousserande vin.

Marie von Segebaden, inköpare för portugisiska viner

Produktlista nya mousserande 18 januari*

Frankrike och Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime

Champagne

2011

299

Dom Pérignon P2

Champagne

2000

3900

Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old

Champagne

 N.V.

699

Conceito Espumante Brut Nature

Douro

2015

199