Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare

Hur arbetar vi med anledning av covid-19? Om lanseringar, beställningar och hur du undviker trängsel.

Små partier: nya rosé- och mousserande viner 7 juni

Vi lanserar cirka 20 nya viner, rosé och mousserande. Reservation för ändringar fram till lansering.

Rosévin

Frankrike

Vi lanserar roséviner från olika delar av Frankrike. Det första är från Tavel, som anses göra relativt smakrika och fylliga roséviner. Vinet är gjort på druvsorterna grenache, clairette, syrah och cinsault och är ekologiskt odlat. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla.

Det andra vinet är från AOC Luberon, som geografiskt ligger mellan Rhône och Provence. I appellationen odlas mest syrah. Vinet vi lanserar är tillverkat på 50 procent grenache, 20 procent syrah, 20 procent cinsault och 10 procent mourvèdre. Vinet är ekologiskt.

Nya franska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

La Reine des Bois Domaine de la Mordorée

Tavel

2018

239

Cuvée Fontenille Rosé Domaine de Fontenille

Luberon

2018

129

Italien

Vi lanserar fyra olika roséviner från Italien. Det första är från norra Italien och Langhe. Vinet är gjort på olika lokala druvsorter, bland annat barbera och vinet är lagrat tre månader på betongtankar innan buteljering.

Från Toscana kommer ett vin gjort på sangiovese och prugnolo gentile. Vinet har legat på sin jästfällning i fyra månader innan buteljering.

Det tredje rosévinet är från syditalienska Kampanien och DOC Irpina. Vinet är tillverkat av den lokala druvsorten aglianico och vinifieringen har skett på temperaturkontrollerade ståltankar.

Det sista vinet är från Piemonte i norra Italien, men är klassificerat som vino da tavola. Druvsorterna är 85 procent nebbiolo, 10 procent dolcetto och 5 procent barbera.

Nya italienska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Trediberri Langhe Rosato

Langhe

2018

119,00

La Spinetta Il Rosé di Casanova

Toscana

2018

139,00

Lacrimarosa Mastroberardino

Irpinia

2018

139,00

G.D. Vajra Rosabella Rosato

Italien/Piemonte

2018

109,00

USA

Vi lanserar två roséviner, ett från Central Coast och ett med ursprungsbeteckning Kalifornien. Det första är gjort på grenachedruvan. Vinet är jäst i ståltank och i neutrala ekfat. Det andra är en blend av syrah, carignan och en mindre del riesling. Vinet jäser på neutrala franska ekfat och lagras sedan i fem månader på samma ekfat.

Ny amerikanska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kunin Wines Phoebe 2.0

Central Coast

2018

249,00

Ojai Rosé

Kalifornien

2018

259,00

Sydafrika

Vi lanserar ett ekologiskt vin från Paarl, som ligger norr om Stellenbosch. Druvsorterna som har använts är 55 procent grenache, 30 procent mourvedre och 15 procent muscat de frontignan. De blå druvorna pressades i hela klasar och musten jäste på gamla franska ekfat. Muscatdruvorna avstjälkades och jäste i ståltank. De två vindelarna lagrades separat i ett år på fat samt ståltank med sin jästfällning och därefter skedde blandningen.

Nya sydafrikanska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Camissa Rosé Avondale

Paarl

2018

159,00

Spanien

Vi lanserar en rosé från Rioja tillverkat på garnacha (grenache). Druvorna har växt på vinrankor som är mellan 70 och 90 år gamla. Vinet ä jäst på små träfat och ligger på sin jästfällning i cirka fyra månader innan buteljering.

Nya spanska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Flor de Muga Rosé Bodegas Muga

Rioja

2018

199

Tyskland

Från Franken lanseras ett vin tillverkat på 60 procent spätburgunder (pinot noir) och 40 procent pinot meunier. Vinet är jäst och lagrat på temperaturkontrollerade ståltankar och har vilat på sin jästfällning ett antal månader.

Nya tyska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Juliusspital Rosé Trocken

Franken

2018

129

Uruguay

Vi lanserar ett vin gjort på pinot noir. Vinet är jäst och sedan lagrat på ståltank där det vilat tre till sex månader på sin jästfällning. Då Uruguay ligger på södra halvklotet så sker skörden under början av året och vinets årgång är 2019.

Nya roséviner från Uruguay 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Garzón Pinot Noir Rosé Bodega Garzón

Uruguay

2019

129

Österrike

Vi lanserar ett rosévin som varken är klarnat eller filtrerat. Hela druvor får jäsa med skalen och vinet lagras på neutrala 600 liters ekfat i ett par månader.

Nya österriska roséviner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Belle Naturelle Rosé Weingut Jurtschitsch

Österrike

2018

159

Mousserande vin

Vi lanserar åtta olika mousserande viner den 7 juni. Från Frankrike, Spanien och Tyskland.

Champagne

Vi lanserar fyra champagner varav tre är årgångsbetecknade och en är i magnumflaska. Den första är tillverkad av endast chardonnay och är årgångslös. Vinet har legat minst fyra år på jästfällningen och majoriteten av basvinet är från 2012. Den andra champagnen är från 2014 och har legat på sin jästfällning i fyra år. Druvsorterna är 55 procent pinot noir och 45 procent chardonnay. Druvorna kommer från premier cru- och grand cru-gårdar. Basvinet jäste på ståltankar och genomgick malolaktisk jäsningen.

Det tredje vinet är tappat på magnumflaska, 1,5 liter. Druvsorterna är chardonnay och pinot noir. Champagnen har legat på sin jästfällning i minst 60 månader. Den fjärde champagnen vi lanserar 7 juni är från 2004.

Crémant de Bourgogne

Från Chablis kommer ett mousserande vin tillverkat av pinot noir och chardonnay. Andra jäsningen sker på flaska och vinet har legat på sin jästfällning i tre år. Dosage: sex gram socker per liter. Årgången är 2014 som anses vara bra i Chablis.

Cava

Vi lanserar en årgångsbetecknad cava. Druvsorten är pansa rosado, även kallad xarel-lo vermell. Vinet fick sin andra jäsning på flaska och inget socker eller svavel är tillsatt. Vinet har lagrats med jästfällningen mellan 15 och 24 månader. Vinrankorna planterades 1957.

Tyskland

Vi lanserar ett mousserande vin, sekt, från Rheingau. Druvsorten som använts är riesling. Druvorna kommer från de högt rankade vingårdar i Rheingau. Vinet får en andra jäsning på flaska och vinet ligger på sin jästfällning tre till fem år. Årgången är 2011 och vinet har fått en viss utveckling.

Nya mousserande viner 7 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Delamotte Blanc de Blancs

Champagne

N.V.

479

Marc Hebrart Special Club Premier Cru

Champagne

2014

496

Pommery Grand Cru Royal 1500 ml

Champagne

2002

1299

Pommery Cuvée Louise Brut Nature

Champagne

2004

1199

Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S Simonnet-Febvre

Crémant de Bourgogne

2014

185

Capsigrany Alta Alella

Cava

2017

279

Geheimrat J Riesling Sekt Brut Weingüter Wegeler

Rheingau

2011

299