Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner, roséviner och fruktvin.

Vi lanserar nya mousserande viner från Frankrike och Sydafrika. Fruktvin från Sverige och rosévin från Australien och Argentina.

Mousserande vin

Vi lanserar en champagne med årgångsbeteckningen 2012. Vinet är gjort på chardonnay, det vill säga vinet är en så kallad blanc de blanc. Druvorna kommer från grand cru-gårdar runt byn Chouilly. Vinet har lagrats på sin jästfällning i sex år innan degorgering.

Från årgång 2011 lanseras en vingårdsbetecknad blanc de blanc. Grand cru-vingården ligger i byn Mesnil sur Oger, som är känd för sina chardonnayplanteringar. Vinstockarna, som druvorna skördas ifrån, är mellan 45 och 70 år gamla. Druvorna är utvalda från tre separata delar, så kallade plots, i vingården. Dosage på vinet är 4 – 5 gram socker per liter.

Cap Classique

Vi lanserar ett mousserande vin från Sydafrika och distriktet Robertson. Vinet är tillverkat med den traditionella metoden och har alltså fått sin kolsyra genom en andra jäsning på flaska. I Sydafrika kallas ofta vin som är gjort med den traditionella metoden för cap classique. Vinet är gjort på chardonnay och vingårdarna är planterade på kalkstensrik jord. Vinet har legat på sin jästfällning i fyra år innan degorgeringen. Dosage är 4 gram per liter.

Alla nya mousserande den 8 mars

Fruktvin

Till det nya fruktvinet

Vi lanserar ett blåbärsvin från Västerbotten. Vinet är jäst till 12,5 % alkohol. De vildvuxna blåbären jäste med utvald vinjäst och vilade sedan en månad på tank innan buteljering.

Smaken påminner mycket om vin gjort på druvor. Kryddigt med frisk syra och viss strävhet, inte helt olikt vin från Rhônedalen. Blåbärsvinet har samma användningsområde som ett rött vin, exempelvis till olika kötträtter. 

David Benge, inköpare av svenskt fruktvin

Rosévin

Vi lanserar två roséviner den 8 mars. Ett är från Argentina och Uco Valley i Mendoza. Vinet är gjort på 60 % malbec och 40 % pinot noir. Druvorna pressades varsamt. Jäsningen sattes igång med tillsatt jäst och jäsningstemperaturen var runt 12 °C. Det andra vinet är från Clare Valley, South Australia. Vinet är grenache-dominerat och årgången är 2018.

Till det nya rosévinet

Produktlista nya mousserande, fruktvin och rosé 8 mars
(reservation för ändringar)

Mousserande vin

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Roland Champion Blanc de Blanc Millésime Grand Cru

Champagne

2012

 396

Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chéillons

Champagne

2011

749

Graham Beck Blanc de Blancs Brut

Robertson

2014

169

Fruktvin

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rålund Exclusive Torrt Vin Av Blåbär

Skellefteå kommun

Non vintage

235

Rosévin

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Susana Balbo Signature Rosé

Mendoza, Argentina

2018

149

Jim Barry Annabelle's Rosé

Clare Valley, Australien

2018

149