Små partier: Nya mousserande viner 1 februari

Vi lanserar två mousserande viner med två olika tillverkningsmetoder.

Pet nat

Pet nat är förkortning av det franska ordet petillant naturel – naturligt mousserande. Vinet blir mousserande genom att man buteljerar ett icke-färdigt jäst vin. Vinet fortsätter sin alkoholjäsning i flaskan och blir mousserande då kolsyran som bildas däri inte har någonstans att ta vägen. Vi lanserar ett pet nat från Österrike gjort på druvorna grüner veltliner och müller thurgau. Vinet är jäst utan tillsatt jäst och är ofiltrerat, årgången är 2017.

Champagne

En champagne genomgår alltid två jäsningar. Först en alkoholjäsning. Därefter hälls det stilla vinet, det så kallade basvinet, på flaska och man tillsätter socker och jäst. En andra jäsning sätter igång och det bildas kolsyra. Vinet får sedan flasklagras på sin jästfällning i minst 15 månader. Vi lanserar en ekologisk champagne den 1 februari. Druvorna kommer från premier cru-gårdar. Bara chardonnay ingår i vinet, så champagnen är en så kallad blanc de blancs, vilket betyder ’vitt av vitt’. Inget socker är tillsatt efter degorgering, det vill säga non dosage. Årgången är 2012.

Produktlista för nya mousserande 1 februari (reservation för ändringar)

Namn

Distrikt/Land

Årgång

Pris

Fuchs und Hase PetNat Vol. 4

Österrike

NV

169

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru

Champagne

2012

569