Kika in i vår nya onlinebutik! Gå till beta.systembolaget.se

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande viner 14 februari

Vi lanserar årgångschampagner och mousserande viner från England, Tyskland och Nya Zeeland. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande viner lansering 14 februari

Champagne del 1

Vi lanserar totalt sex årgångschampagner, tre av dem är från samma producent. Den första av dessa tre är tillverkad av pinot noir från premier cru-vingårdar. Drygt 40 procent av basvinet har jäst i ekfat, resterande i ståltankar. Delar av basvinet har genomgått den malolaktiska jäsningen. Champagnen har vilat med sin jästfällning i minst sju år och dosagen är 4,5 gram socker per liter. Årgången är 2008 och anses som en mycket bra årgång med hög fruktsyra och fullt mogna druvor vid skörd.

Hård gallring 2010

Den andra champagnen är vingårdsbetecknad och gjord på 71 procent pinot noir och 29 procent chardonnay. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning och drygt femtio procent har jäst på ekfat. Champagnen har lagrats med sin jästfällning i över nio år och dosagen är 4,25 gram socker per liter. Årgången är 2010 och där det krävdes hård gallring bland druvodlarna.

Det tredje vinet är en roséchampagne gjord av 60 procent pinot noir från byn Aÿ, 30 procent chardonnay från Mesnil-sur-Oger samt 10 procent pinot noir från Mareuil-sur-Ay. Det sistnämnda har tillsatts som stilla rött vin. Cirka hälften av vinet har jäst på ekfat utan att genomgå den malolaktiska jäsningen. Champagnen har lagrats med sin jästfällning i åtta år och dosagen är 4,25 gram socker per liter. Årgången är 2008.

Ny champagne del 1, 14 februari

Namn

Producent

Årgång

Pris

Mareuil sur Aÿ Premier Cru Extra Brut

Philipponnat

2008

1459

Philipponnat Clos des Goisses

Philipponnat

2010

1650

Philipponnat Cuvée 1522 Premier Cru Extra Brut Rosé

Philipponnat

2008

969

Champagne del 2

Vi lanserar två så kallade special club, båda av årgång 2014, som anses vara en bra årgång, där en varm september räddade skörden då augusti var regnig och vingårdarna riskerade att angripas av röta. Producenten brukar jäsa basvinet till special club-vinerna på stora och gamla ekfat, så kallade foudre. Druvsorterna brukar vara pinot noir, chardonnay och ibland en mindre del pinot meunier.

Grand cru-chardonnay

Den andra special club-champagnen är gjord på chardonnay från grand cru-läget Le Mesnil-sur-Oger. Tolv procent av basvinet har jäst på ekfat. Champagnen har lagrats med sin jästfällning i 40 månader och dosagen är tre gram socker per liter.

Den tredje champagnen är tillverkad av 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay. Trettiotvå procent av basvinet har vinifierats på ekfat och vinet har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Dosagen är 7,5 gram socker per liter. Årgången på detta vin är 2012, som blev bra tack vare en varm sensommar och höst vilket gjorde att druvorna fick bra koncentration.

Ny champagne del 2, 14 februari

Namn

Producent

Årgång

Pris

Grongnet Special Club

Grongnet

2014

496

Pertois-Moriset Special Club Grand Cru

Pertois-Moriset

2014

546

Cristal

Louis Roederer

2012

2150

England

Vi lanserar ett engelskt mousserande årgångsvin gjort med den traditionella metoden. Druvsorterna som använts är 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Femtio procent av vinet har jäst på gamla burgundiska ekfat om 500 liter, resterande del i ståltank, denna del har genomgått den malolaktiska jäsningen. Dosagen är sex gram socker per liter.

Tyskland

Vi lanserar en sekt från tyska distriktet Pfalz. Druvsorten är riesling. Basvinet är jäst på ståltank och ekfat. Den andra jäsningen skedde på flaska och vinet har vilat med sin jästfällning i 20 månader.

Nya Zeeland

Från sydön och distriktet Marlborough kommer ett traditionellt tillverkat mousserande vin gjort på pinot noir. Basvinet har jäst på ståltank. Därefter lagrades det med sin jästfällning i tio månader på ståltank och ekfat. Efter den andra kolsyregivande jäsningen på flaska har vinet har lagrats 23 månader på sin jästfällning. Dosagen är sex gram per liter.

Nya mousserande viner England/Tyskland/Nya Zeeland 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Sugrue The Trouble With Dreams Sugrue Pierre

England

2014

495

Von Buhl Riesling Sekt Reichsrat von Buhl

Pfalz

2016

199

Clos Henri Chapel Block Bland de Noirs

Marlborough

2016

279

Fruktvin

Vi lanserar ett svenskt fruktvin gjort på äppelsorterna cox pomona, cox orange, ingrid marie och ribston. Efter pressning jäser äpplena i cirka ett år i ståltankar. Vinet har sedan lagrats i cirka två år på franska ekfat.

Nya fruktviner 14 februari

Namn

Land

Årgång

Pris

Maglehem n:o 4:15, 500 ml

Sverige

2014

193