Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner 15 februari

Vi lanserar fyra mousserande viner: två champagner och ett mousserande vin från Ungern och ett från Österrike. Produktlistan längre ner på sidan.

Här ser du alla nya mousserande viner i sökträfflista

Champagne

Vi lanserar en årgångsbetecknad grand cru-champagne. Årgången är 2009 och kännetecknades framförallt av varmt väder i augusti fram till skörden. Vinet är gjort på 75 % pinot noir och 25 % chardonnay och har legat på sin jästfällning i åtta år. Degorgeringen – man tar bort jästfällningen – gjordes i oktober 2018. Basvinet jäste på ståltank.

Non vintage

Den andra champagnen vi lanserar är årgångslös, så kallad non vintage. Basvinet har jäst på ekfat, vilket rundar av fruktsyrorna och sätter en viss smak till vinet innan den andra jäsningen sker på flaska. Trettio till trettiofem procent av blandningen består av så kallat reserv-vin, det vill säga vin från äldre årgångar som används för att bland annat behålla samma stil på champagnen från år till år. Vinet har lagrats på sin jästfällning i sex år till sju år innan degorgering. Druvsammansättningen är en tredjedel av vardera pinot noir, pinot menuier och chardonnay.

Ungern

Vi lanserar ett vin gjort med traditionell metod. Druvorna är 71 % furmint, 29 % chardonnay och vinet har vilat på sin jästfällning i 18 – 22 månader. Inget tillsatt socker, det vill säga ingen dosage.

Österrike

Vinet vi lanserar är gjort på druvorna 85 % chardonnay, 8 % pinot blanc och 7 % pinot gris. Vinet är tillverkat med den traditionella metoden. Årgången är 2013. Basvinet är spontanjäst i ståltankar och det vinet lagrades på jästfällningen i nio månader. Efter den andra jäsningen på flaska lagrades vinet på sin jästfällning i minst fyra år. Den första degorgeringen skedde i juni 2018. Ingen dosage, det vill säga inget socker tillsatt efter degorgeringen.

Produktlistan nya mousserande viner 15 februari
(reservation för ändringar)

Champagne och mousserande

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Henri Goutorbe Cuvée Milesime Brut Grand Cru

Champagne

2009

389

Billecart-Salmon Brut Sous Bois

Champagne

NV

549

Kreinbacher Brut Kreinbacher Birtok Kft Nature

Ungern

NV

179

Loimer Langenlois Grosse Reserve

Niederösterreich

2013

299