Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare

Hur arbetar vi med anledning av covid-19? Om lanseringar, beställningar och hur du undviker trängsel.

Små partier: Nya mousserande viner 2 augusti

Vi lanserar årgångschampagne och pet nat från Spanien och Venetien. Reservation för ändringar fram till lansering.

Champagne

Vi lanserar tre champagner från olika årgångar. Den första är från 2012 och är tillverkad av 60 % pinot noir, 7 % pinot meunier and 33 % chardonnay. Årgången anses som mycket bra, även om volymerna blev små på grund av frost och hagel på våren.

Den andra champagnen lanseras i magnumflaska och är också från en mycket bra årgång – 2008. Vinet är gjort på enbart chardonnay och druvorna kommer från olika byar i Champagne.

Den tredje champagnen är från årgång 2014, som räddades av varmt väder i september vilket gjorde att druvorna kunde mogna. Vinet vi lanserar är gjort på 60 procent pinot meunier, 30 procent chardonnay och 10 procent pinot noir. Vinet har legat på sin jästfällning från 2015 fram till degogering i februari 2019.

Penedès

Från DO Penedès kommer ett traditionellt mousserande vin. Vinet börjar jäsa på lerkrus, amforor, för att sedan jäsa klart på flaska – ingen jäst eller socker tillsatt. Metoden brukar kallas ancestral och anses vara den ursprungliga metoden att göra mousserande vin. Brukar i vardagligt tal kallas pet nat (från franskans petillant naturel). Druvsorten som har använts är xarel-lo och vinet är ekologiskt. Årgången är 2018.

Venetien

Vi lanserar ett mousserande vin från Venetien, Italien. Vinet som lanseras har jäst på ståltank och lagrats med sin jästfällning. När våren kommer har vinet tappats och slutfört sin jäsning på flaska, och därmed fått sin kolsyra. Vinet är ekologiskt och druvsorten som har använts är glera, samma som i prosecco.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Veuve Clicquot Vintage

Champagne

2012

549

Pierre Gimonnet Collection Extra Brut, 1 500 ml

Champagne

2008

1896

Vincent Joudart Brut Millésime

Champagne

2014

396

Loxarel A Pel Ancestral

Penedès

2018

169

Casa Belfi Naturalmente Frizzante

Venetien

N.V.

149