Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner 20 september

Vi lanserar champagne, crémant de bourgogne och mousserande från Spanien. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande med lansering 20 september

Frankrike

Champagne

Vi lanserar tre årgångschampagner. Den första är från 2011. En årgång som kännetecknades av hagel och en kall sommar, som gjorde att druvorna hade svårt att mogna. Vinet vi lanserar är gjort på 80 procent chardonnay och 20 procent pinot noir. Basvinet har lagrats i tio månader på små ekfat. Champagnen har legat på sin jästfällning i 70 månader innan degorgering.

Vi lanserar en vingårdsbetecknad champagne gjord på enbart chardonnay från gamla vinstockar. Druvorna kommer från tre olika lotter inom vingården, som ligger i byn Le Mesnil-sur-Oger. Årgången är 2012 och anses vara bra med en varm augustimånad som hjälpte till att ge aromrika och koncentrerade druvor.

Årgång med röta

Från årgång 2010 kommer en champagne med druvmixen 55 pinot noir och 45 chardonnay. Druvorna kommer från vinstockar som var i genomsnitt 35 år gamla. 2010 kännetecknades av värme och snabbmognade druvor samt regn under hösten som gjorde att framförallt de blå druvorna drabbades av röta. Chardonnaydruvorna klarade sig bättre.

Crémant de Bourgogne

Vi lanserar ett vin gjort på 80 procent chardonnay och 20 procent pinot noir. Vinet har lagrats i 18 månader på sin jästfällning.

Nya franska mousserande viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 1:er Cru

Champagne

2011

950

Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons

Champagne

2012

855

Laforge Testa Millésime

Champagne

2010

375

La Croix Montjoie Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne

 

189

Spanien

Vi lanserar ett mousserande vin tillverkat av den baskiska druvsorten hondarribi zuri. Basvinet har legat med sin jästfällning i ett år och en tredjedel av vinet lagrades på ekfat. Vinet fick sedan en andra jäsning på flaska och vinet vilade i 18 månader på sin jästfällning. Ingen dosage.

Nya mousserande spanska viner 20 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Izar-Leku Artadi

Spanien

2015

299