Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande viner och roséviner 26 och 27 maj

Vi lanserar tre mousserande viner och åtta roséviner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya mousserande viner 26 maj
Till alla nya roséviner 26 maj
Till alla nya roséviner 27 maj
Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Mousserande vin 26 maj

Grekland

Från Thessaloniki i Grekland kommer en typ av pétillant naturel. Vinet är gjort på druvsorterna xinomavro, malagousia och assyrtiko. Musten från den blå druvsorten xinomavro fryses ned och tinas när de vita vinerna är klara. När musten börjat spontanjäsa tappas den på flaska och toppas upp med cirka 80 procent av det vita vinet. Flaskorna försluts med kronkapsyl och vinet fortsätter att jäsa en andra gång och blir kolsyrat.

Ursprunglig metod

Pétillant Naturel görs traditionellt enligt méthode ancestral. Det innebär att ett vitt vin tappas på flaska innan det har jäst klart. Jäsningen fortsätter i den förslutna flaskan och det bildas kolsyra och även jästfällning. Det är den ursprungliga metoden att göra ett mousserande vin.

Ny grekisk mousserande 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Kamara Pure Pet' Nat

Thessaloniki

2019

239

Frankrike

Champagne

Vi lanserar en årgångschampagne från 2009 som lagrats minst åtta år på sin jästfällning innan degorgering. Druvorna kommer mestadels från Montagne de Reims och Côte de Blancs från cirka 15 olika crus, varav 6 grand crus: Mailly i Champagne, Verzy och Verzenay i Montagne de Reims samt Mesnil-sur-Oger, Avize och Chouilly i Côte des Blancs.

Loire

Från Vouvray i Loiredalen kommer en så kallad PetNat, eller Pétillant Naturel. Vinet vi lanserar är gjort på chenin blanc och årgången är 2018. Degorgeringen skedde ett par månader innan det släpptes till försäljning. 

Nya franska mousserande viner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Henriot Brut Millésime

Champagne

2009

649

Sebastien Brunet Le Naturel PetNat

Vouvray

2018

189

Rosévin 26 maj

Nya Zeeland

Från Bannockburn i Central Otago kommer ett rosévin gjort på pinot noir. Vinifieringen inleddes med 48 timmars kallmaceration. Därefter pressades druvorna och musten började jäsa.  

Nya nyzeeländska roséviner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domain Road Pinot Noir Rosé

Central Otago

2019

169

Frankrike

Från Tavel kommer ett vin gjort på 60 procent grenache, 15 procent cinsault, 10 procent clairette, 10 procent syrah och 5 procent övriga druvsorter. Tavel ligger i södra Rhônedalen, väster om Avignon. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som i genomsnitt är 25 år gamla. Vinet har lagrats ett halvår på rostfria ståltankar innan buteljering.

Nya franska roséviner 26 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tavel Rosé E. Guigal

Tavel

2019

159

Rosévin 27 maj

Tyskland

Vi lanserar ett vin från Rheingau. Årgången är 2019 och druvorna kommer från vingårdarna Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Även detta är gjord på pinot noir, eller spätburgunder som druvan ofta kallas i Tyskland.

Även från Pfalz i södra Tyskland kommer ett vin gjort på pinot noir. Pfalz är den näst största regionen i Tyskland och sträcker sig från gränsen till de södra delarna av Rheinhessen, nära Worms, ner till den franska gränsen vid Wissembourg.

Nya tyska roséviner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer

Rheingau

2019

129

Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Pfalz

2019

129

Italien

Irpinia ligger i Kampanien, södra Italien. Härifrån lanserar vi ett vin gjort på den blå druvsorten aglianico som förutom i Kampanien även odlas i regionerna Basilicata, Kalabrien, Molise, Apulien och på ön Procida nära Neapel. Druvorna skördades för hand i slutet av oktober hösten 2019. 

Vi lanserar även ett rosévin från ett kooperativ i Sannio som också ligger i Kampanien. Även detta vin är gjort på aglianico.

Nya italienska roséviner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lacrimarosa Mastroberardino

Irpinia/Italien

2019

142

Ambra Rosa La Guardiense

Sannio/Italien

2019

129

Frankrike

Vi lanserar ett rosévin från Provence gjort på 60 procent grenache, 25 procent cinsault, 10 procent syrah och 5 procent mourvèdre.

Nya franska roséviner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

By.Ott Rosé Domaines Ott

Côtes de Provence

2019

179

Spanien

Vi lanserar en rosé från Rioja gjord på 60 procent garnacha, 10 procent tempranillo och 30 procent av den gröna druvan viura. Det är förbjudet att blanda rött och vitt vin för att göra rosévin. När gröna druvor ingår jäser därför dessa tillsammans med de blå druvorna. Denna rioja har jäst 20–25 dagar i ekfat om 2 000 liter.

Nya spanska roséviner 27 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Muga Rosado Bodegas Muga

Rioja

2019

119