Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner och rosévin 26 april

Vi lanserar tre mousserande viner och ett rosévin. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande viner lansering 26 april

Till nytt rosévin lansering 26 april

Champagne

Champagnen är från årgång 2010 och har legat på sin jästfällning i sex år innan degorgering. Basvinet lagrades sju månader i rostfria ståltankar och har inte genomgått malolaktisk jäsning. Vinet är gjort på enbart chardonnay, en så kallad blanc de blancs, och druvorna kommer från grand cru-byn Le Mesnil-sur-Oger.

Engelskt mousserande

Från sydöstra England lanserar vi ytterligare en blanc de blancs. Här består jordmånen bland annat av krita, som också är vanligt i Champagne. Årgången är 2010 och vinet är gjort med den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och lagring på jästfällningen.

Pet nat från Portugal

Det tredje mousserande vinet är en så kallad pet nat rosé, som är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel. Vinet är från Portugal och Vinho Verde-regionen. Druvsorterna är alvarelhão och vinhão och odlas utifrån biodynamiska principer. Vinet har fått sin kolysra genom att jäsningen startades i ståltank och sedan flytas vinet över till flaska och slutförde sin jäsning där. Vinet har sedan legat på sin jästfällning fem månader innan degorgering. Tillverkningssätt att låta jäsningen slutföras i flaska brukar kallas ancestrale och anses vara det ursprungliga sättet att göra mousserande vin.

Portugal är inte enbart portvin och fruktiga röda viner. De vita vinerna och de mousserande visar också upp unik karaktär, bland annat genom de inhemska druvsorterna och som här i kombination med traditionellt vinmakande.

Marie von Segebaden, inköpare av portugisiskt vin

Rosévin

Vi lanserar ett stilla rosévin från Australien och Clare Valley. Vinet är gjort på grenache och årgången är 2018.

Produktlista ny mousserande och rosévin 26 april

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pertois-Moriset L'Année Grand Cru

Champagne

2010

449

Nyetimber Blanc de Blancs 2010

Storbritannien

2010

599

Phaunus Pet Nat Rosé, Aphros Wine

Portugal

2017

229

Jim Barry Annabelle's Rosé

Clare Valley

2018

149