Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande, cider, starkvin och fruktvin 4 oktober

Vi lanserar mousserande från Italien, svensk cider och fruktvin, sherry och portvin i olika årgångar. Den 4 oktober byter sortimentet Små partier namn till Tillfälligt sortiment.

Mousserande vin

Vi lanserar två italienska mousserande viner. Det första är spontanjäst och ofiltrerat gjort på druvsorten glera. Det andra vinet är från årgång 2014 och druvsorterna är pinot nero (pinot noir) och chardonnay. Druvsorterna vinifieras var för sig och jäser på ståltankar, samt ligger med sin jästfällning innan blandningen görs. Därefter tappas vinet över på flaska och får en andra jäsning. Vinet har vilat på sin jästfällning i 45 månader innan degogering. Sockerhalten är åtta gram per liter.

Nytt mousserande vin 4 oktober

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Costadila 330 SLM Costadilà/Ederlezi

Italien

 N.V.

195

Fontanafredda Alta Langa DOC Limited

Alta Langa

2014

169

Cider

Vi lanserar en cider från Sverige. Äpplena pressades i december och musten förvaras sedan utomhus för att frysas ned av vinterkylan. När musten frös blev sockerhalten mer koncentrerad. Musten spontanjäste under tre till fyra veckor.

Ny cider 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Pernilla Perle

Brännland Cider AB

Sverige

59

Sherry

Vi lanserar en fino gjord på den traditionella druvsorten palomino. Druvorna kommer från gamla vinstockar. Faten i solerasytemet som vinet har legat på är i genomsnitt åtta år gamla. Vinet flasklagrades i två år innan försäljning. Vi lanserar också en amontillado som är lagrad minst 30 år på fat.

Ny sherry 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Bodegas Poniente Fino

Compañía de Vinos del Atlántico

Spanien, Manzanilla

 348

Del Duque Amontillado VORS, 375 ml

Gonzalez-Byass

Spanien

 199

Portvin

Vi lanserar en colheita från årgång 1979 samt två vintageport från årgångarn 1982 och 2017. Colheita lagras många år på ekfat för att sedan buteljeras. Lagen säger minst sju år, men oftast lagras vinerna mycket längre. På flaskan ska årgång framgå och vilket år vinet buteljerades. En colheita anses vara konsumtionsfärdig när det säljs.

Vintageport tillverkas när producenten anser att skörden håller extra hög kvalitet. Vinet lagras ett par år på ekfat för att sedan buteljeras. Vinerna utvecklas med flasklagring och bör lagras flera år innan konsumtion.

Nytt portvin 4 oktober

Namn

Producent

Årgång

Pris

Kopke Colheita

Sogevinus Fine Wines

1979

739

Ramos Pinto Vintage

Ramos Pinto

1982

879

Quinta do Noval Vintage Port

Quinta do Noval

2017

849

Fruktvin

Vi lanserar ett ofiltrerat fruktvin med årgångsbeteckning 2018. Vinet är spontanjäst och tillverkad av äpplen och päron.

Nytt fruktvin 4 oktober

Namn

Producent

Land

Pris

Maybe 2018?

FRUKTSTEREO / Veritabel Vin AB

Sverige

200