Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande viner och starkvin 6 september

Vi lanserar pet nat, champagne, tyskt mousserande och vitt portvin. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande som lanseras 6 september

Portugal

Vi lanserar en så kallad pet nat från Vinho Verde. Vinet är gjort på den ursprungliga metoden för mousserande vin med bara en jäsning, jämfört med den traditionella metoden där vinet först jäser klart för att sedan tappas på flaska och jäsa ytterligare en gång.

I det lanserade vinet har vinmakaren låtit vinet jäsa i ståltankar till cirka tolv gram socker återstår. Vinet hälls på flaska och får jäsa klart samtidigt som det bildas kolsyra. Druvsorten är loureiro som är den mest odlade i Vinho Verde. Pet nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel. Metoden med bara en jäsning brukar kallas ancestral.

Nytt portugisiskt mousserande vin 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Aphros Phaunus Pet Nat

Vinho Verde

2018

229

Champagne

Vi lanserar en årgångschampagne och två så kallade non vintage, som är blandningar av olika årgångar. Årgångschampagnen är från 2010, som anses vara en bra årgång för chardonnay, men sämre för de blå druvsorterna pinot noir och pinot meunier. Vinet vi lanserar är gjort på enbart chardonnay – blanc de blanc – och basvinet har fått jäsa på ekfat.

Utvecklingen av röta avstannade och klasarna torkade. Dock hade redan en stor andel pinotdruvor drabbats och det minskade skörden. Detta är helt klart ett bra år för chardonnay.

Systembolagets årgångstabell, systembolaget.se

Den första av de årgångslösa champagnerna är också en blanc de blanc. Chardonnaydruvorna kommer från vingårdsläget Les Mesnil, klassad som grand cru – den högsta vingårdsbeteckningen i Champagne. Basvinet är till 70 procent jäst på gamla bourgognefat och vinet har legat minst fem år på jästfällningen. Dosagen är tre gram socker per liter.

Naturvin

Den andra champagnen utan årgångsbeteckning är gjord på druvsorterna 45 procent pinot noir, 40 procent chardonnay och 15 procent pinot meunier. Basvinet är spontanjäst på fyra år gamla ekfat om 228 och 400 liter. Vinet har sedan legat med sin jästfällning. Inget svavel är tillsatt och ingen dosage. Producenten anger att detta är ett naturvin.

Ny champagne 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Diebolt-Vallois Fleur de Passion

Champagne

2010

959

André Jacquart Grand Cru Les Mesnil Experience Blanc de Blanc

Champagne

 Non Vintage

399

Bonnet-Ponson Seconde Nature

Champagne

 Non Vintage

479

Tyskland

Vi lanserar ett mousserande vin från Tyskland. Vinet är tillverkat med den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska. Druvsorterna är chardonnay och pinot noir. Basvinet har jäst på gamla ekfat och vinet har legat med sin jästfällning i tre år innan degogering. Dosagen är 1,5 gram socker per liter.

Nytt tyskt mousserande 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Rings Blanc et Noir

Tyskland

2015

249

Vitt portvin

Vi lanserar ett vitt portvin den 6 september. Druvorna förvarades svalt vid 10ºC en natt innan de krossades med stjälkarna i stora traditionella granitkar så kallade lagares. Druvorna fottrampades och vinet alkoholjäste sedan tillsammans med druvskalen. Vinet har lagrats i cirka tio år på gamla ekfat. Druvsorterna som användes var malvasia fina, rabigato, codega och viosinho.

Nytt vitt portvin 6 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Churchill's White Port 500 ml

Douro

Non Vintage

209