Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande viner 8 november

Vi lanserar sex mousserande viner 8 november. Reservation för ändringar fram till lansering.

Champagne

Vi lanserar fem olika champagner – varav tre är årgångsbetecknade och två är så kallade non vintage – det vill säga utan årgångsbeteckning. Den första är årgångslös och är gjord på druvsorterna 45 procent chardonnay, 45 procent pinot noir och 10 procent pinot meunier. Basvinet har inte genomgått den malolaktiska jäsningen och champagnen har legat i fyra år på sin jästfällning.

Den andra champagnen i listan är också utan årgångsbeteckning, den dominerande årgången är dock från 2014, och basvinet har jäst och lagrats på ekfat. Champagnen har legat på sin jästfällning i cirka fyra år.

Årgång 2010

Den första årgångschampagnen, av tre, är från 2010. Vinet är en så kallad special club gjord på 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Producenten låter sina champagner vila på sin jästfällning mellan tre och tio år beroende på champagne.

2010 innehöll en del dramatik för vinodlarna, med torka under sommaren vilket gjorde att druvornas mognadsprocess avstannade. Det följdes av regn i augusti vilket ulöste rötangrepp, framförallt på de blå druvsorterna. Chardonnay klarade sig bättre. Hård gallring krävdes för att uppnå bra kvalitet.

Årgång 2012

Det andra vinet är tillverkat av enbart chardonnay och årgången är 2012. Champagnen har lagrats på sin jästfällning i fem år, med degorgering i juni 2019.

Den tredje årgångschampagnen är tillverkad enbart av pinot noir, så kallad blanc de noir. Årgången är 2012. Vinifikationen av basvinet har delvis skett på franska ekfat om 300 liter. Champagnen har sedan lagrats på sin jästfällning i fyra år.

Årgång 2012 anses vara bra som gav druvor med koncentrerade aromer och frisk fruktsyra. Volymerna blev dock små på grund av kall och blöt vår med bland annat frost och hagel som förstörde många blomknoppar.

Nya mousserande viner 8 november

Namn

Producent

Årgång

Pris

Gosset Grande Réserve

Gosset

N.V.

399

Jacquesson 742

Jacquesson & Fils

N.V.

527

Delamotte Blanc de Blancs Brut

SalonDelamotte

2012

699

Rémy Massin Special Club

Champagne Rémy Massin & Fils

2010

469

La Belle de Juillet Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru

Champagne Juillet Lallement

2012

899

Tyskland, sekt

Från distriktet Rheingau kommer en rieslingsekt, gjord med den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska. Basvinet har jäst på stora ekfat. Och vinet har lagrats i 18 månader på sin jästfällning innan degorgering.

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut

Rheingau

2014

199