Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Små partier: Nya mousserande och nya roséviner 3 maj

Vi lanserar fyra mousserande viner och nio roséviner den 3 maj. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya mousserande viner lansering 3 maj
Till nya roséviner lansering 3 maj

Mousserande

Vi lanserar två mousserande viner från Spanien, en cava från 2014 och ett mousserande vin från 2016. Cavan är jäst och lagrad på franska ekfat. Därefter jäser vinet en andra gång på flaska. Vinet har legat på sin jästfällning i minst 30 månader och druvsorten är macabeo. Det andra mousserande vinet är gjort på druvsorterna 60 % monastrell (mourvèdre), 20 % garnacha och 20 % pinot noir. Efter den andra jäsningen på flaska har vinet legat minst 18 månader med sin jästfällning innan degorgering.

Champagne och crémant

Vi lanserar en årgångschampagne, 2010, den 3 maj. Den är en så kallad blanc de noirs, det vill säga gjord enbart på blå druvor, i detta fall pinot noir. Vinet har legat i åtta år på sin jästfällning.

Vi lanserar en så kallad crémant från Loiredalen, årgången är 2012. Druvsorterna är 60 % chenin blanc, 15 % chardonnay, 15 % cabernet franc samt 10 % pinot noir och kommer från olika vingårdslägen. Basvinet är jäst på ståltankar. Den andra jäsningen sker på flaska och vinet har legat på sin jästfällning i fyra år.

Produktlista nya mousserande viner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Agusti Torello Gran Reserva Barrica

Cava

2014

199

Llopart Rosé Brut Reserva

Spanien

2016

199

Champagne Thienot Garance

Champagne

2010

669

Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut

Crémant de Loire

2012

229

Rosévin

Vi lanserar roséviner från Österrike, Tyskland, Spanien och från Frankrike. Alla roséviner görs med blå druvor med kort eller ingen skalkontakt för att få den rosa färgen. Det är ytterst sällan som roséviner jäser eller lagras på ekfat – utan det är neutrala ståltankar som gäller.

2. Rosé funkar inte till mat?

Ett påstående från tiden då rosévinerna var mer söta än torra – gjorda för att bara ha som sällskapsvin.

Fem myter om rosévinet, sytembolaget.se

Österrike och Tyskland

Från Österrike och Niederösterreich kommer ett vin gjort på druvan zweigelt, som är en korsning mellan saint-laurent och blaufränkisch. Från Tyskland och Rheingau kommer ett rosévin gjort på druvsorten pinot noir.

Spanien

Från Baskien och Getariako Txakolina kommer ett rosévin, gjort på druvsorterna 85 % hondarribi zuri (grön druva) och 15 % hondarribi beltza (blå druva). Vi lanserar också ett vin från Rioja. Druvsorter till detta vin är tempranillo, garnacha, mazuela och graciano.

Frankrike

Vi lanserar fem viner från fem olika appellationer: Méditerranée, Saovie, Coteaux d'Aix-en-Provence och Côtes de Provence.

Méditerranée

Indication Géographique Protégée Méditerranée är ett stort ursprungsområde som omfattar bland annat sydöstra kusten av Frankrike, Provence och delar av södra Rhône. Det första vinet har denna beteckning och är gjort på druvsorterna cinsault, grenache, rolle (vermentino) och tibouren. Det andra vinet är tillverkat av mestadels cinsault.

Savoie och Provence

Savoie ligger i de östra delarna av Frankrike, mot gränsen till Schweiz. Vinet vi lanserar är tillverkat av gamay. Från Coteaux d'Aix-en-Provence lanserar vi ett vin gjort på druvsorterna grenache, syrah, cabernet sauvignon och cinsault.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Provence. Druvkompositionen är 60 % grenache, 30 % cinsault, 6 % syrah och 4 % mourvèdre.

Produktlista nya roséviner 3 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weingut Bründlmayer Zweigelt Rosé

Niederösterreich

2018

129

GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer

Rheingau

2018

129

Txomin Etxaniz Rosado

Getariako Txakolina

2018

135

Contino Rosado

Rioja

2017

259

Studio by Miraval Rosé Famille Perrin

Méditerranée

2018

145

Triennes Rosé

Méditerranée

2018

118

Savoie Gamay Rosé Jean Perrier et Fils

Savoie

2018

129

Domaine de Naïs

Coteaux d'Aix-en-Provence

2018

149

By.Ott Domaine Ott

Côtes de Provence

2018

179