Tillfälligt sortiment: nytt mousserande vin och rosévin 2 juni

Vi lanserar fyra mousserande viner och fyra roséviner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya mousserande viner 2 juni
Till alla nya roséviner 2 juni

Just nu går det inte går att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för köer.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Mousserande vin

Vi lanserar fyra mousserande viner – tre från Frankrike ett från Sydafrika.

Frankrike

Vi lanserar en så kallad Pet Nat eller Pétillant Naturel från Frankrike gjord på semillon, loin-de-l’oeil och mauzac. Druvorna är odlade enligt biodynamiska principer i Occitanie, Bordeaux.

Pet Nat är ett mousserande vin gjort enligt méthode ancestral: Istället för att tillsätta jäst och socker för att få en andra jäsning på flaska buteljeras vinet innan det jäst klart. Kolsyran bildas medan jäsningen slutförs på flaskan och skapar ett mousserande vin.

Champagne

Vi lanserar två champagner. Den första är en årgångschampagne från 2010 som lagrats åtta år med sin jästfällning. Druvblandningen består av 75 procent pinot noir och 25 procent chardonnay. Degorgering skedde i januari 2020.

Den andra är även den en årgångschampagne men från 2008 och lagrad i tio år. Vinet är gjort endast på chardonnay, en så kallad blanc de blancs. Druvorna kommer främst från gårdar i Avize, Oger, Cramant och Bassuet. Cirka 60 procent av druvorna till producentens viner kommer från de egna vingårdarna, resten från långtidskontrakterade odlare.

Nytt mousserande vin från Frankrike 2 juni 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tète Nat' Les Tètets

Frankrike 

2018

179

H.Goutorbe Cuvée Millésime Grand Cru

Champagne

2010

389

Champagne Thiénot Stanislas Alain Thienot

Champagne

2008

759

Sydafrika

Från Western Cape kommer ett vin gjort enligt den traditionella metoden, i Sydafrika kallad méthode cap classique. Vinet har fått sin andra kolsyregivande jäsning på flaska. Årgången är 2012 och vinet är gjort på pinot noir och chardonnay. Brut nature, non dosage eller zero dosage är alla namn som refererar till att inget socker tillsatts efter degorgeringen.

Nytt mousserande vin från Sydafrika 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Graham Beck Brut Zero

Western Cape

2012

189

Rosévin

Frankrike – coteaux d'Aix-en-Provence

Vi lanserar ett rosévin från Coteauxd'Aix-en-Provence, ett distrikt som breder ut sig norr om staden Aix-en-Provence.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar nära byn Rognes och vinet är gjort på 60 procent grenache, 30 procent syrah och 10 procent cabernet sauvignon. Musten av cabernet sauvignon jäste tillsammans med skalen. Grenache och syrah vinifierades som ett vitt vin och skalen avlägsnades innan jäsningen.

Frankrike – Côtes de Provence

Vi lanserar ytterligare ett rosévin från Provence men med det lite bredare ursprunget Côtes de Provence. Vinet är gjort på 90 procent tibouren och 10 procent grenache. Vinet spontanjäste på franska ekfat om 300 liter och lagrades sedan i cirka tio månader på samma fat. En fjärdedel av faten var nya.

Tibouren är en blå druva som härstammar från Mesopotamien. I dag odlas den framförallt i Provence där den främst används till rosévin. Druvan kallas också antibois. Den odlas även i Tyskland under namnet geysserin.

Terra Alta

Från Terra Alta kommer ett vin gjort på garnatxa negra (grenache) och syrah från 2019. Terra Alta är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt. Vingårdarna ligger 350–450 meter över havet bakom en liten bergskedja som skyddar mot fukt och blåst från Medelhavet. Vinet vi lanserar har jäst vid låg temperatur, 13–15 grader, och sedan vilat två månader tillsammans med sin jästfällning med regelbunden bâtonnage.

Rheinhessen

Vi lanserar ett vin gjort på spätburgunder (pinot noir) från Rheinhessen. Årgången är 2018. Rheinhessen ligger vid floden Rhens vänstra strand, mellan städerna Mainz och Worms. Med sina dryga 26 000 hektar vinodlingar är området Tysklands största vinregion.

Tillfälligt sortiment nya roséviner 2 juni

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de Naïs

Coteaux d'Aix-en-Provence

2019

149

Clos Cibonne Cuvée Caroline

Côtes de Provence

2018

249

Herència Altés Rosat Premium De Haan Altés

Terra Alta

2019

129

Keller Spätburgunder Rosé

Rheinhessen

2018

268