Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya mousserande viner och roséviner 19 maj

Vi lanserar tre nya mousserande viner och två nya roséviner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya mousserande viner 19 maj

Till alla nya roséviner 19 maj

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Nya mousserande viner 19 maj

Frankrike

Champagne

Vi lanserar två torra champagner. Den första är en biodynamiskt odlad årgångschampagne från 2013, från Vertus, söder om staden Épernay. Vinet är gjort på enbart chardonnay, det vill säga en så kallad blanc de blancs. Basvinet har jäst på ekfat. Detta är en non dosage champagne, ibland även kallat brut nature eller zero dosage. Detta innebär att man inte tillsatt något socker (dosage) när vinet toppats upp efter degorgering. Vinet har lagrats minst fem år tillsammans med sin jästfällning. Degorgering sker ett halvår innan försäljning.

Även den andra champagnen är gjord på 100 procent chardonnay. Årgången är 2008 som var ett svårt år men till sist gav druvor av hög kvalitet i Champagne. Druvorna är från 60-åriga vinrankor i grand cru-klassade Avize (i delregionen Côte des Blancs, söder om Épernay).

Nya franska mousserande viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Larmandier-Bernier Terre de Vertus Blanc de Blancs Premier Cru

Champagne

2013

579

Alain Thienot Champagne Thiénot Stanislas

Champagne

2008

759

Italien

Trento

Mousserande vin som ingår i DOC Trento i regionen Trentino-Alto Adige görs enbart enligt den traditionella metoden. Att framställa mousserande vin enligt traditionell metod innebär att vinet fått sin andra kolsyregivande jäsning på flaska. Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten chardonnay och har lagrats minst 50 månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Nya italienska mousserande viner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ferrari Perlé

Trento

2014

215

Nya roséviner 19 maj

Spanien

Montsant

Här har vi en ekologisk, rosé från DO Montsant, bredvid DOCa Priorat. Detta vin från 2017 är gjort på både blåa och gröna druvor: garnatxa negra, macabeu, carinyena, garnatxa blanca och garnatxa gris. Alla druvorna har pressats tillsammans. Jäsningen varade under sex månader i tio år gamla ekfat. Lagringen varade under 14 månader i 4 000 liter ekfat som är 50 år gamla samt en amfora på 3 000 liter.

Nya spanska roséviner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dido La Solucio Rosa Venus "la Universal"

Montsant

2017

199

Frankrike

Coteaux d'Aix-en-Provence

Vi lanserar ett ekologiskt rosévin gjort på druvsorterna grenache, cabernet sauvignon och syrah. Årgången är 2019. Vinet har jäst vid 17 grader på rostfria ståltankar och har delvis genomgått malolaktisk omvandling. Vinet har lagrats i tre månader på sin jästfällning med battonage innan buteljering. Vinet är från Coteaux d'Aix-en-Provence som breder ut sig norr om staden Aix-en-Provence. Distriktet fick appellationsstatus 1985 och omfattar knappt 3 500 hektar vinodlingar.

Nya franska roséviner 19 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Vignelaure Rosé

Coteaux d'Aix-en-Provence

2019

159