Små partier: Nya röda viner 1 februari

Vi lanserar drygt 35 olika röda viner den 1 februari. Här får du en kort genomgång av alla vinerna. Produktlistan hittar du längst ned.

Till sökträfflistan nya röda viner 1 februari

Italien

Piemonte

Druvan dolcetto är vanlig i norditalienska Piemonte. Vinerna har ofta en fruktig framtoning och upplevs sällan som särskilt sträva. Vi lanserar två viner av druvan. Ett kommer från distriktet Dogliani i södra Piemonte. Rankorna är mellan tio och trettio år gamla. Vinmakningen sker med naturlig jäst och jäsningen sker på ståltank. Sommaren efter skörd buteljeras vinerna och får vila 6 – 12 månader innan försäljning. Årgången på vinet är 2016.

Det andra vinet av dolcetto kommer från Dolcetto d’Alba. Vinet är jäst på ståltank och lagrats på franska stora ekfat om 5 000 liter. Årgången är 2017.

Vi lanserar också ett vin med ursprung Barbera d’Alba. Druvan är, som namnet på ursprunget antyder, barbera. Vinet, av årgång 2016, jäste på ståltank och lagringen skedde på franska stora ekfat (botti) som rymde 5000 liter.

Det fjärde vinet från Piemonte som lanseras är en vingårdsbetecknad Barolo av årgång 2013. Vinet har lagrats på små franska ekfat på 225 liter, så kallade barrique.

Toscana

Vi lanserar tre viner från Toscana. Ett är från Brunello di Montalcino och är klassificerat som riserva. Årgången är 1979. Vinmakningen var traditionell med lagring på stora slavonska ekfat. Det andra vinet som vi lanserar är klassificerat som IGT. Druvan är sangiovese och vinet är lagrat 14 månader på barrique. IGT står för Indicazione Geografica Tipica och tillåter vinproducenterna frångå det mer strikta regelverket som krävs för viner som klassas som DOC eller DOCG.

Det tredje vinet från Toscana är också klassat som IGT. Vinet är gjort på merlot och jäst i ståltank för att sedan lagrats i cementkar och använda franska små ekfat. Den totala lagringen av vinet är drygt ett år.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna ligger i norra Italien och huvudorten är Bologna. Vi lanserar ett vin av druvan barbera och årgången är 2010. Jäsning och skalmaceration skedde i ståltankar och cementkar under 40 dagar. Lagringen gjordes på använda små franska ekfat (barrique) och stora 4 000 liters ekfat.

Vi lanserar även ett vin som är betecknat som vino rosso, men druvorna är skördade i Emilia. Druvsorterna är 60 % barbera och 40 % bonarda och kommer från vinstockar som är 7, 15 och 40 år gamla. Jäsningen skedde spontant med naturlig jäst på ståltank och cementtankar. Även lagringen skedde på stål- och cementtankar.

Sicilien

Vi lanserar två viner från Sicilien med ursprungen Etna respektive Terre Siciliane (tidigare kallat IGT Siciliane). Etna-vinet är gjort på de lokala druvsorterna nero mascalese och nero cappuccio. Jäsningen gjordes i ståltank. Lagringen har skett på stora ekfat, så kallade botti. Årgången är 2014. Det andra vinet är 100 % nero cappuccio och årgången är 2016. Jäsningen och lagringen skedde här i ståltank.

Lombardiet

Lombardiet ligger i norra Italien och Milano är regionens största stad. Vi lanserar två viner med ursprunget Valtelina, båda av druvsorten nebbiolo, eller chiavennasca som den kallas i området. Det första vinet är snart tio år gammalt. Vinet jäste på stora ekfat om 1 500 till 2 500 liter. Vinet fick sedan en lagring i 15 månader på andra- och tredjeårs barrique.

Det andra vinet är från 2015 och ursprunget är distriktet Sassella. Vinets alkoholjäsning skedde på ståltank medan den malolaktiska jäsningen och lagringen ägde rum på ekfat. Malolaktisk jäsning är egentligen inte jäsning utan en mikrobiologisk process där mjölksyrebakterier omvandlar den skarpa äppelsyran i vinet till den mjukare mjölksyran – det vill säga vinet blir mjukare.

Frankrike

Bourgogne

Vi lanserar ett vin med ursprung AOC Bourgogne. Vinet är jäst med naturlig jäst i öppna träkar och är sedan lagrat på franska ekfat. Årgången är 2017 som kännetecknades av relativt varmt väder som gav druvor med hög koncentration och mörk färg. Vi lanserar också ett vin från Santenay av årgång 2015. Jäsningen skedde i temperaturkontrollerande tankar och lagringen i franska ekfat, varav tio % var nya. Byn Santenay ligger i södra delarna av Bourgogne och tillhör regionen Côte de Beaune.

I lanseringen den 1 februari finns ytterligare två viner från Bourgogne. Det ena är en Beaune premier cru Cras och vingården ligger på kullarna nordväst om staden Beaune. Vinet är lagrat drygt 15 månader på ekfat, varav 20 % var nya. Årgången är 2016. Det andra vinet är från det kanske mindre kända distriktet Irancy, som ligger i norra Bourgogne i närheten av Chablis. Vinet är gjort på pinot noir och har lagrats ett år på gamla ekfat.

Generellt var 2015 en varm årgång för hela Bourgogne, vilket gjorde att vinerna blev generösa för ursprunget. Årgång 2016 var svalare och gav högre fruktsyra och kanske lite mer elegans till vinerna. 2017 ligger lite mitt emellan stilmässigt, inte så varm som 2015, men inte så sval som 2016.

Johan Larsson, inköpare viner från Frankrike

Bordeaux

Vi lanserar ett vin som har sitt ursprung i Haut-Médoc. Årgången är 2005 och anses klassisk med varmt och torrt väder under sommaren fram till september då regn föll, följt av upptorkande vindar. Druvorna höll hög kvalitet i hela Bordeaux år 2005. Vinet som lanseras har jäst på ståltank för att sedan lagras ett år på små franska ekfat, så kallade barriquer, varav cirka en fjärdedel var nya. Vingården är planterad med 65 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och 5 % cabernet franc, men vinet brukar bestå av cirka 75 % cabernet sauvignon med resterande merlot och cabernet franc.

Loire

I Saumur-Champigny i centrala Loiredalen odlas bland annat den blå druvan cabernet franc och en mindre del cabernet sauvignon. Vi lanserar ett vin gjort på enbart cabernet franc och med årgång 2016 på etiketten. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade ståltankar mellan 22 och 25 °C. En femtedel av vinet har delvis lagrats på franska 400-liters ekfat.

Languedoc-Roussillon

Från södra Frankrike och distriktet Saint-Chinian lanseras ett vin gjort på 60 % syrah, 20 % grenache, 10 % mourvèdre och 10 % carignan. Alla druvor avstjälkades innan jäsningen satte igång. Vinet har jäst med de jästsvampar som finns naturligt i vingården/vinkällaren och 70 % av vinet har lagrats på ekfat, varav 5 % var nya, resten två till fem år gamla.

Côtes-du-Rhône-Villages

Från ett kooperativ i södra Rhônedalen lanserar vi ett vin gjort på 50 % grenache, 30 % syrah och 20 % carignan. Vinet är jäst vid en temperatur på 28 °C och 30 % av vinet har jäst med så kallad kolsyrejäsning. Slutligen har vinet lagrats tio månader på betongkärl och två månader på flaska innan försäljning. Kolsyrejäsning innebär bland annat att druvorna jäser hela i förslutna kärl tillsammans med koldioxid. Vin som jäser på detta sätt får mycket färg, fruktaromer och mjuka tanniner.

Cahors

I Cahors tillverkar man strama viner av druvan malbec. Vinet vi lanserar den 1 februari är jäst i träkar vid en temperatur på 30 °C. Lagringen pågick i 18 månader på ekfat, varav 60 – 70 % var nya. Druvorna skördades från 60 år gamla vinrankor.

Chile

Från Chiles södra vinområde och distriktet Valle del Itata lanserar vi ett vin av druvan pinot noir. Vinet är jäst och lagrat i betongkärl. Lagringen skedde under ett år. Vingården där druvorna skördades planterades 2011. Jordmånen består av lerjord, granit och kvarts, vilket gör att vinrankorna står på väldränerad mark och ger koncentrerade druvor. Årgången är 2016.

Ytterligare två viner från Chile lanseras. Det ena vinet är från Casablanca-distriktet och är gjort på 95 % syrah och 5 % roussanne (grön druva) och är ekologiskt certifierat. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet är även lagrat i fem månader på ståltankar.

Det sista vinet är från distriktet Colchagua, som ligger i centrala delarna av Chile. Vinet är en cabernet sauvignon, med 10 % merlot i mixen. Årgången är 2009, så vinet har fått en viss mognad. Drygt hälften av vinet lagrades på franska ekfat under ett år, delvis nya, delvis två till tre år gamla.

Chile är ett mångfacetterat vinland med många olika vinstilar, druvsorter och modern kontra traditionell vinmakning. På senare år har det kommit fram många unga vinmakare som experimenterar bland annat med nya druvsorter, mindre fathantering och mer amforalagring.

Marie von Segebaden, inköpare chilenska viner

Australien

Vi lanserar ett rött vin från Barossa Valley, South Australia. Distriktet är känt för sina viner av shiraz och vinet vi lanserar är en shiraz som är lagrad 15 månader med sin jästfällning på gamla franska ekfat om 300 liter, så kallade hogshead.

Argentina

Från Mendoza och Uco Valley lanserar vi ett vin med druvsammansättningen 90 % malbec, 6 % cabernet sauvignon och 4 % ancellota (italiensk druvsort). Jäsningen skedde med vingårdens naturliga jästsvampar. Druvskal och must låg tillsammans i 20 dagar för att laka ur färg, aromer och tanniner.

Armenien

Armenien är en av världens äldsta vinproducerande länder med bevis på vintillverkning redan 4 000 år före Kristus. Vi lanserar ett vin av den inhemska druvan areni noir från oympade vinstockar (se faktaruta längre ner). Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade cementtankar. Vinet är lagrat i ett år på traditionellt sätt i lerkrus, så kallade karas. Efter den slutgiltiga blandningen lagrades vinet på flaska i sex månader.

Druvan areni noir är en av Armeniens inhemska druvsorter som odlats i landet sedan antiken. Druvorna kommer från odlingar på hög höjd, cirka 1400 meter över havet. Det ger vin med hög syra och kryddiga toner.

 

Magnus Lindblom, inköpare av viner från Armenien

Nya Zeeland

Från ett av världen sydligaste vindistrikt, Central Otago, lanserar vi ett vin av druvan pinot noir. Vinet är jäst med vingårdens naturliga jäst i öppna kar och drygt 21 % hela klasar användes vid jäsningen, resten avstjälkades. Vinet är lagrat i 13 månader på franska ekfat, varav drygt en femtedel var nya. Årgången på vinet är 2017.

Portugal

Vi lanserar ett vin från Dourodalen av årgång 2015. I Douro är jordmånen rik på granit och vinrankorna växer på terrasser i det bergiga landskapet. Druvorna till vinet kommer delvis från vinrankor som är 80 till 100 år gamla. Vinet är lagrat på små franska ekfat, barrique.

Spanien

Vi lanserar fyra spanska viner den 1 februari. Två av vinerna är från Rioja och är gjorda av tempranillo. Det ena vinet är jäst på mindre ståltankar för att sedan flyttas över till franska ekfat för lagring i 14 månader. Druvorna kommer från en vingård som planterades 1973. Det andra vinet från Rioja har lagrats tolv månader på franska ekfat.

Från distriktet Méntrida som är en del av regionen och området Toledo, Kastillien-La-Mancha, lanserar vi ett vin gjort på druvorna garnacha, syrah och cabernet sauvignon. Vinet är jäst utan tillsatt jäst, årgången är 2017. Från distriktet Salamanca (Kastillien Léon) lanserar vi ett vin av den lokala druva refete. Druvorna är skördade från de tre byarna Garcibuey, Miranda del Castañar och Molinillo. Vinet är jäst och lagrat på träfat. Vinet är delvis jäst med hela klasar.

Tyskland

Vi lanserar ett ekologiskt vin som har tillverkats i Baden. Druvan är spätburgunder (pinot noir) och vinet är lagrat på små franska ekfat.

Österrike

Vi lanserar ett vin från distriktet Carnuntum, som ligger i landets östra delar. Vinet är gjort på druvan blaufränkisch har lagrats ett år på stora österrikiska ekfat (foudres). Druvan heter kékfrankos i Ungern och lemberger i Tyskland. Druvan görs i olika stilar, med och utan fatlagring. Generella kännetecken är medelfyllig, frisk syra, röda- och mörka bär och kryddiga toner.

Produktlista nya röda viner 1 februari (reservation för ändringar)

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Valdibá San Fereolo

Piemonte, Dogliani

2016

149

Dolcetto d'Alba, Falleto

Piemonte

2017

259

Barbera d'Alba, Falleto

Piemonte

2016

409

Barolo Ciabot Mentin, Clercio

Piemonte, Barolo

2013

649

Col d'Orcia Brunello di Montalcino Riserva

Toscana, Brunello di Montalcino

1979

1490

Crognolo

Toscana

2016

189

Giacomo A Mio Padre

Toscana

2015

349

Trebbiolo Rosso La Stoppa

Italien

2016

169

Barbera della Stoppa

Emilia

2010

229

Benanti Rovittello

Sicilien, Etna

2014

399

Benanti Nerello Cappuccio

Terre Siciliane

2016

249

Capo di Terra Conti Sertoli Salis

Lombardiet, Valtelina Superiore

2009

179

Il Glicine Sandro Fay

Lombardiet, Valtelina Superiore

2015

299

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gravel Claude Maréchal

Bourgogne

2017

250

Joseph Drouhin Santenay

Santenay

2015

249

Joseph Drouhin Beaune Premier Cru Cras

Beaune

2016

719

La Croix Montjoie Irancy

Irancy

2017

199

Château Verdignan

Haut-Médoc

2005

299

Château de Villeneuve

Saumur-Champigny

2016

159

Causse du Bousquet Mas Champart

Saint-Chinian

2015

199

Camille Cayran Le Chêne Noir

Côtes-du-Rhône-Villages

2017

109

L'Authentique Château Pineraie

Cahors

2017

199

Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Larkün Pinot Noir

Valle del Itata

2016

159

Salvaje Viñedos Emiliana

Casablanca

2018

129

Montes Alpha Cabernet Sauvignon

Colchagua

2009

199

Australien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mother's Milk shiraz

Barossa Valley

2016

159

Argentina

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tito Zuccardi Familia Zuccardi

Uco Valley, Mendoza

2015

229

Armenien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Karasì Zorah

Armenien

2016

249

Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Felton Road Bannockburn Pinot Noir

Central Otago

2017

419

Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Poeira Quinta do Poeira

Douro

2015

329

Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pujanza Finca Valdepoleo

Rioja

2014

199

Pujanza Hado

Rioja

2015

159

Jimenez-Landi El Corralón

DOP Mentrida

2017

159

Tragaldabas Mandrágora Vinos

Salamanca

2016

199

Tyskland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Lahrer Spätburgunder Bestes Fass

Baden

2016

199

Österrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Samt & Seide Blaufränkisch Muhr-van der Niepoort

Carnuntum, Niederösterreich

2016

189