Tillfälligt sortiment: nya röda viner 1 september

Vi lanserar 17 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 1 september

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment 
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Chile

Maipo

Från Maipo i Valle Central kommer ett vin gjort på garnacha och syrah. Cirka 70 procent av vinet har lagrats ett och ett halvt år på franska ekfat om 225 liter. Faten var två och tre år gamla. Resterande vin lagrades i ståltank. Årgången är 2018. Vingården är ekologiskt och biodynamiskt certifierad.

Vi lanserar ytterligare ett vin, men gjort på carmenère, från samma vinproducent i Maipo. Vinrankorna är 14 år gamla. Musten har genomgått inledande kallmaceration i tre dagar och är spontanjäst. Vinet har lagrats ett år på betongägg. Årgången är 2018.

Nya röda viner från Chile 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Antiyal Pura Fe Garnacha Syrah 

Maipo

2018

179

Antiyal Carmenère Viñedo Escorial

Maipo

2018

489

Frankrike

Loire

Vi lanserar ett vin från IGP Val de Loire, en ursprungsbeteckning som omfattar hela Loiredalen. Vinet är gjort på druvsorten grolleau som i princip bara odlas i just Loire. Vinet har lagrats på barriques, ekfat på 225 liter, i ett halvår. Grolleau används primärt till rosévin och mousserande viner. Röda viner förekommer också men är relativt ovanligt. Namnet kommer från ett gammalt franskt ord för kråka, grolle, och sägs syfta på druvsortens djupt mörka färg.

Vi har köpt in ett vin från Touraine, närmare bestämt från appellationen Chinon. Här produceras både rött och vitt men cabernet franc dominerar. Druvmusten har spontanjäst och macererat i 3–4 veckor. För att avlägsna jästfällningen används ofta en metod som kallas racking som innebär att vinet tappas mellan olika fat. Vinet har lagrats i cirka ett och ett halvt år i ekliggare på 500 liter, varav 80 procent var nya.

Nya röda viner från Loire 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Grolleau

IGP de Loire

2019

189

Domaine Raffault Chinon Le Puy 

Loire, Chinon

2018

259

Jura

Vi släpper två viner från Jura. Det första är från Arbois och gjort på den lokala druvan trosseau. Vinet har skalmacererat i 15 dagar och sedan spontanjäst i öppna, rostfria ståltankar. Lagringen har skett under ett år och två månader i gamla ekliggare på 1 000–6 000 liter. Årgången är 2018.

Det andra vinet är från Côtes du Jura och spontanjäst. Vinet är gjort på den lokala druvan poulsard och årgången är 2018. Vinproducenten toppar upp sina ekfat för att undvika oxidation av vinet. Vingården är ekologiskt certifierad.

Nya röda viner från Jura 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Daniel Dug Arbois Les Trias 

Jura, Arbois

2018

189

Côtes du Jura Les Clous Poulsard

Côtes du Jura

2018

329

Rhône

Vi lanserar två viner från Rhône. Det första är från Costières de Nîmes, längst ner i södra Rhône. Druvsorterna är 97 procent grenache och 3 procent mourvèdre. Druvmusten har spontanjäst och fick macerera i 30 dagar med manuell överpumpning av skalmassan. Vinet fick ligga på sin jästfällning ett år, följt av lagring ett halvår i ekliggare på 600 liter.

Det andra vinet är från Châteauneuf-du-Pape. Vinstockarna är i genomsnitt 70 år med druvor från 65 procent grenache noir, 15 procent mourvèdre,15 procent syrah samt 5 procent cinsault, clairette och övriga druvsorter. Vinet har lagrats i nästan två år på stora ekliggare.

Nya röda viner från Rhône 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Gassier Grenache de Bek 

Rhône, Costières de Nîmes

2016

599

Domaine du Vieux Télégraphe La Crau

Rhône, Châteauneuf-du-Pape

2017

899

Bourgogne

Här är egentligen ett vin som vi har köpt in från samma producent i Morgon, Beaujolais. Men i två storlekar, 750 ml och 1 500 ml. Vinet är traditionellt gjort på druvan gamay. Macerationen skedde under 3–4 veckor med spontanjäsning och regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Därefter lagrades vinet i tio månader på både nya och gamla ekfat från skogarna i Alliers, Limousin och Nivernais.

Nya röda viner från Bourgogne 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château des Jacques Morgon Côte du Py, 750 ml

Beaujolais, Morgon

2018

279

Château des Jacques Morgon Côte du Py, 1 500 ml

Beaujolais, Morgon

2018

559

Italien

Barbera d'Asti

Vi lanserar ett vin från 2015. Druvorna kommer från en vingård som planterades 1930 som ligger 200–260 meter över havet. Exponeringen är syd–sydvästlig. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på ekfat som rymmer 500 liter. Vinet är från distriktet Barbera d'Asti, som omger staden Asti i Piemonte i nordvästra Italien. Underdistriktet DOC Barbera d'Asti Nizza formades år 2014 och beteckningen gäller för druvor som växt runt staden Nizza Monferrato och skördats från 2013 och framåt.

Toscana

Detta vin är från Toscana och traditionellt gjort på sangiovese. Vinrankorna är 19 år gamla. Hela klasar pressades och musten fick sedan spontanjäsa. Jäsning och skalmaceration skedde i botti, ekliggare om 1 600 liter, under nästan en månad. Vinet lagrades sedan på botti i närmare två år. Årgången är från 2017.

Barolo

Vi har ett vin från vingårdslägen belägna 400–480 meter över havet, väster om byn Barolo i Piemonte. Vinstockarna på nebbiolo planterades 1949. Malolaktisk omvandling skedde på ståltankar. Vinet lagrades på slavonska ekliggare på 2 500–3 000 liter i tre och ett halvt år. Årgången är 2015.

Nya röda viner från Italien 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barbera d'Asti Superiore La Riva Alfiero Boffa La Riva Nizza

Piemonte, Barbera d'Asti Nizza

2015

199

Podere Sante Marie Selvarella 

Toscana

2017

349

G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 

Piemonte, Barolo

2016

549

Spanien

Vi lanserar ett vin från Alicante, söder om Valencia i sydöstra Spanien. Druvsorten är monastrell, eller mourvèdre som den kallas i Frankrike. Druvorna kommer från 70 år gamla vinstockar som växer på cirka 600 meters höjd över havet. Jordmånen i vingårdarna är kalkhaltig och kallas caliche, eller på svenska kalkkrusta. Vinet har lagrats ett år och tre månader på franska ekfat. Årgången är 2016.

Nya röda viner från Spanien 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bodegas E. Mendoza Las Quebradas 

Alicante

2016

229

Sydafrika

Vi har köpt in ett vin av syrahdruvor från Stellenbosch och Swartland. Producenten har ingen egen vingård utan köper in druvor från olika odlare i Coastal region. Vinet har jäst på hela druvklasar och lagrats både på gamla ekfat och amforor. Årgången är 2017.

Nya röda viner från Sydafrika 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Savage Red 

Coastal region

2017

299

USA

Detta vin är från Walla Walla Valley i Washington State. Druvsorterna är 80 procent cabernet sauvignon och 20 procent syrah. Druvmusten har spontanjäst i öppna jäskar och sedan lagrats i mer än ett och ett halvt år på franska ekfat, varav 65 procent var nya.

Nya röda viner från USA 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

K Vintners The Creator 

Walla Walla Valley

2016

595

Österrike

Vi lanserar ett vin från Burgenland som ligger vid gränsen mot Ungern. Musten har jäst i öppna cementtankar och därefter har 60 procent av vinet lagrats på cementtankar och 40 procent har lagrats tio månader på stora ekfat, foudres, om 1 500 liter. Druvsorten är rotburger, kanske mer känd under namnet zweigelt. Druvan är en korsning av druvorna blaufränkisch och st laurent, framtagen 1922 av doktor Zweigelt.

Nya röda viner från Österrike 1 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Schuster Rotburger 

Burgenland

2018

159