Tillfälligt sortiment: nya röda viner 11 augusti

Vi lanserar 13 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner lansering 11 augusti

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner inom detta sortiment. Vi har också flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att minska risken för kö.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Frankrike

Côtes du Rhône

Vi lanserar ett vin med ursprung Côtes-du-Rhône-Villages. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar planterade på 1960-talet i Les Celettes, nära Saint-Gervais. Odlingarna ligger cirka 200 meter över havet och klimatet är relativt svalt. Vinet är gjort på syrah och grenache. Innan jäsning avstjälkades syrahdruvorna men grenache jäste till största delen som hela klasar. Det är 95 byar kring staden Orange i södra Rhonedalen som får kalla sitt vin Côtes-du-Rhône-Villages.

Från Vinsobres i Côte du Rhône kommer ett vin gjort på 50 procent grenache, 30 procent syrah, 10 procent cinsault och 10 procent mourvèdre. Druvorna kommer från sydsluttande vingårdar belägna 400 meter över havet. Musten har spontanjäst i betongtankar och vinet har sedan lagrats ett år på betongtank.

Nya röda viner från Côte du Rhône 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine Sainte Anne

Côtes du Rhône Villages

2017

139

La Piade Vinsobres Domaine Chaume Arnaud

Vinsobres

2018

149

Châteauneuf-du-Pape

Från distriktet kommer ett vin gjort på 37 procent grenache, 29 procent syrah, 25 procent mourvèdre, 7 procent cinsault och 2 procent övriga druvsorter. Vinet har lagrats på större gamla ektunnor och på mindre ekfat, varav 20 procent av de mindre var nya.

Nya röda viner från Châteauneuf-du-Pape 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Châteauneuf-du-Pape La Nerthe

Châteauneuf-du-Pape

2016

479

Fronton

Vinet vi lanserar är gjort på druvsorten négrette vilken enligt lag måste utgöra minst 70 procent av vinerna från distriktet. Vinet har jäst och lagrats på ståltank och är ofiltrerat. Andra tillåtna druvsorter är bland annat cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och fer servadou. Fronton ligger i sydvästra Frankrike, norr om staden Toulouse.

Nya röda viner från Fronton 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

On l'appelle Négrette Vignobles Arbeau

Fronton

2018

149

Beaujolais

Vinet vi lanserar är jäst utan tillsatt jäst och delvis kolsyrejäst (semi-carbonic maceration). Ett galler håller ner skalmassan och jäsningen sker i öppna betongkärl. Druvorna kommer från 40-åriga gamla vinstockar i Morgon som är ett av tio crus, vingårdslägen, i Beaujolais som får skriva ut ursprunget i namnet.

Nya röda viner från Beaujolais 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Morgon Corcelette Domaine Louis-Claude Desvignes

Morgon

2019

179

Bordeaux

Från Castillon Côtes de Bordeaux kommer ett vin gjort på 85 procent merlot och 15 procent cabernet franc. Vinet har jäst i trä- och betongfat i cirka 30 dagar. Vinet har lagrats i 14 månader på franska ekfat, varav 30 procent var nya. Vinet har inte klarnats.

Från Haut-Médoc i Bordeaux kommer ett vin från 2015. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar med en medelålder på 15 år. Vinet har lagrats ett år och två månader på franska ekfat om 225 liter, varav 35 procent av faten var nya.

Nya röda bordeauxviner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château d'Aiguilhe

Castillon Côtes de Bordeaux

2016

349

Château Peyrabon

Haut-Médoc

2015

199

USA

Washington State

Vi lanserar en grenache från 2016, producerad i Walla Walla Valley. Druvorna kommer från en enskild växtplats som heter Powerlane vid foten av Blue Mountains. Jordmånen består av sten och sand. Vinet pressades i hela klasar, spontanjäste och fick jäsa under 42 dagar. Därefter lagrades det i 1,5 år på franska ekfat, varav 65 procent var nya. Producenten uppger att vinet är veganvänligt.

Nya röda amerikanska viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

The Boy Grenache K Vintners

Walla Walla Valley

2016

429

Spanien

Rioja

Vinet vi lanserar är gjort på 82 procent tempranillo, 15 procent cabernet sauvignon och 3 procent graciano. Tempranillo jäste på rostfria ståltankar och övriga druvsorter jäste på ekfat. Vinet har lagrats ett år och nio månader på nya franska ekfat.

Ribera del Duero

Vi lanserar ett vin som kommer från nio olika områden i Ribera del Duero. Vinet är gjort på 90 procent tempranillo, eller tinto fino som druvan kallas lokalt, och 10 procent cabernet sauvignon. Vinet har lagrats ett år på franska och amerikanska ekfat. Regionen ligger längs floden Duero i Kastilien-León, Spaniens högplatå. Många av vingårdarna är planterade drygt 900 meter över havet. 

Nya spanska röda viner 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Dalmau Marques de Murrieta

Rioja

2016

749

Legaris Crianza

Ribera del Duero

2017

179

Italien

Toscana

Vi lanserar ett vin från Brunello di Montalcino. Vinet har lagrats både på mindre ekfat och större ekfat.

Nya röda viner från Toscana 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Gaja Pieve Santa Restituta Brunello

Brunello di Montalcino

2015

599,00

Sicilien

Vi lanserar ett vin gjort på de lokala druvsorterna nerello mascalese och nerello cappuccio. Vinet kommer från Etna på nordöstra Sicilien och är jäst utan tillsatt jäst i rostfria ståltankar.

Nya röda viner från Sicilien 11 augusti

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Benanti Etna Rosso

Etna

2017

169