Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 12 maj

Vi lanserar drygt 20 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 12 maj

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt kommer att lansera viner inom detta sortiment. Vi har även flyttat lanseringarna av Tillfälligt sortiment till tisdagar och onsdagar tills vidare för att undvika köbildning.

Läs mer om hur covid-19 påverkar Tillfälligt sortiment
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment  

Armenien

Från Armenien kommer ett vin gjort på areni noir. Vinet har jäst utan tillsatt jäst på stål- och betongtank. Lagringen har skett i tolv månader på amfora, som kallas för karas. Vingårdarna växer på en höjd av 1 400 meter över havet och jordmånen består av sand, krita och stora stenar. Vinlusen har inte fått fäste här så vinrankorna växer på sina egna rotstockar. Druvsorten areni kommer från staden med samma namn i södra Armenien. Druvan odlas framför allt i Armenien och Turkiet.

Nya röda viner från Armenien 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Karasì Areni Noir Zorah

Armenien

2017

247

USA

Napa Valley

Från Napa Valley kommer ett vin gjort på 78 procent cabernet sauvignon och 12 procent merlot, 7 procent cabernet franc, 2 procent petit verdot och 1 procent malbec. Vinet har lagrats i två år på amerikanska ekfat, varav 85 procent var nya och 15 procent ett år gamla.

Alexander Valley

Alexander Valley ligger i Sonoma County, som är beläget i norra Kalifornien, ett par mil från Stillahavskusten. Vi lanserar en cabernet sauvignon från 2016. Vinet har lagrats 16 månader på en kombination av franska och amerikanska ekfat, varav 50 procent av dessa var nya. Årgång 2016 anses vara mycket bra för viner från Kalifornien och speciellt vad gäller cabernet sauvignon från Napa och Sonoma Valley.

Nya röda amerikanska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Silver Oak Cellars Napa Valley Cabernet Sauvignon

Napa Valley

2014

1199

Louis M Martini Alexander Valley

Alexander Valley

2016

349

Sydafrika

Stellenbosch

Vi lanserar tre viner. Det första är från Stellenbosch, som med drygt 20 års lagring har utvecklats och fått tydliga mognadsaromer. Vinet har druvsammansättningen 48 procent cabernet sauvignon, 39 procent merlot, 9 procent petit verdot och 4 procent cabernet franc.

Det andra kommer från Simonsberg-Stellenbosch. Vinet är gjort på 62 procent cabernet sauvignon, 25 procent cabernet franc och 13 procent merlot. Efter jäsning i öppna betongkar lagrades vinet i två år på nya små, franska ekfat, så kallade barriquer.

Western Cape

Från Western Cape i Sydafrika kommer ett vin gjort på en blandning av cabernet sauvignon, syrah och cinsault. Western Cape är ett samlingsnamn för flera vinområden runt Kapstaden. Druvorna till detta vin kommer från så kallade bush vines. Vingårdarna är dry farmed, det vill säga ingen konstbevattning har använts. Musten har spontanjäst och vinet har sedan lagrats två år på stora gamla franska ekfat. Årgången är 2018 som kännetecknades av torka vilket gjorde att druvorna blev små men med koncentrerade aromer.

Nya röda sydafrikanska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Simonsig Tiara

Stellenbosch

1999

198

Kanonkop Paul Sauer Estate

Simonsberg-Stellenbosch

2016

399

Wine & Co Dry Land Red MVH Signature Wines/Vebersburg

Western Cape

2018

199

Italien

Vi lanserar ett spontanjäst vin gjort på druvsorten montepulciano. Vinet har lagrats på stora slavonska ekfat om 3 000 liter. Vinet har ursprung vino rosso, men producenten håller till i byn Pianella i Pescara, Abruzzerna.

Sicilien

Vi lanserar två viner från Noto, Sicilien. Det första vinet är gjort på druvor från vinrankor som växer som så kallade bush vines, eller gobelet. Det vill säga rankorna är inte uppbundna. Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat om 225 liter, varav 33 procent av faten var nya. 

Det andra vinet från Noto kommer från en enskild vingård planterad 130 meter över havet. Vinet har lagrats 16 månader på franska ekfat om 225 liter. Hälften av faten var nya. Noto ligger på sydöstra Sicilien, strax söder om staden Syracusa.

Nya röda italienska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Erba Salata Colle Florido

Italien

2018

249

Zisola Marchesi Mazzei

Noto

2017

149

Doppiozeta Marchesi Mazzei

Noto

2016

248

Frankrike

Pomerol

Vi lanserar ett vin från Pomerol med druvblandningen 95 procent merlot och 5 procent cabernet franc. Druvmusten jäste på cementtankar med två till tre veckors skalmaceration. Vinet har lagrats i 15 månader på franska barriquer, varav 40 procent var nya och 60 procent ett år gamla. Årgången är 2017 och är bland annat känd för att många vingårdar drabbades av frost, vilket sänkte volymerna. Dock inte Pomerol som undslapp frosten.

Côte Roannaise

Från AOC Côte Roannaise kommer ett vin gjort på druvsorten gamay, som även används för rosévin i området. Druvorna har delvis jäst, utan tillsatt jäst, i hela klasar och lagrats i elva månader på konformade ekfat samt stora foudre. Appellationen ligger i Rhônealperna och vingårdarna är planterade i närheten av övre delarna av Loirefloden.

Alsace

Vi lanserar en pinot noir där de flesta druvorna kommer från vingårdsläget Rotenberg. Vinet har jäst och lagrats på ståltank.

Côtes-du-Rhône-Villages

Vi lanserar ett vin från byn Cairanne i Côtes-du-Rhône. Cairanne är en av 20 byar i södra Rhône, som har rätt att lägga sitt namn till appellationen Côtes-du-Rhône-Villages. Årgången är 2014 och vinifieringen skedde utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats på en blandning av gamla ekfat om 600 liter samt cement- och ståltankar. 

Cahors

I Cahors behöver de röda vinerna bestå av minst 70 procent malbec. Vi lanserar ett vin gjort av 100 procent malbec, eller côt noir som den kallas lokalt. Vinet har lagrats två år på ekfat. 

Nya röda franska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Gazin Ulysse Cazabonne

Pomerol

2017

909

Domaine des Pothiers La Chapelle

Côte Roannaise

2018

179

Trimbach Pinot Noir Cuvé 7

Alsace

2016

249

Catherine le Goeuil Côtes du Rhône Cairanne

Côtes-du-Rhône-Villages

2014

198

Chateau la Reyne L'Excellence

Cahors

2018

199

Australien

Barossa

Vi lanserar två viner från samma producent i Barossa Valley. Det första vinet är gjort på mourvèdre och vinrankorna, som druvorna kommer ifrån, planterades 1853. Det andra vinet är också gjort på mourvèdre. Druvorna till detta vin kommer från sticklingar från vingården som ursprungligen planterades 1853. Vinrankorna är cirka 17 år gamla och växer som bush vines. Vinet lagrades 15 månader på franska ekfat, barriquer.

Vin nummer tre i listan är gjort på 60 procent grenache, 24 procent mataro, 15 procent syrah 1 procent cinsault. Vinet är jäst utan temperaturkontroll, utan tillsatt jäst, och delvis med hela klasar. Delar av vinet har också lagrats på stora och gamla franska ekfat, foudre.

Nagambie Lakes

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon och shiraz. Druvorna kommer från gamla vingårdar. Shirazdruvorna kommer från stockar planterade 1860 och 1933 och cabernet sauvignon-stockarna är från 1949. Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat, varav hälften var nya.

Nya röda australiska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Hewitson Old Garden Mourvedre Single Vineyard

Barossa Valley

2015

499

Baby Bush Mourvèdre Barossa Valley Hewitson Winery

Barossa Valley

2017

169

Fluus Ruggabellus

Barossa

2017

279

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz

Nagambie Lakes

2016

219

Nya Zeeland

Vi lanserar en pinot noir från Central Otago som är ett av världens sydligaste vinområden. Druvorna skördades för hand, avstjälkades och jäste utan tillsatt jäst i små öppna jäskar. Vinet har lagrats åtta månader på franska ekfat, varav nio procent var nya.

Nya röda nyzeeländska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Carrick Unravelled Pinot Noir

Central Otago

2018

179

Argentina

Vi lanserar ett vin från Uco Valley. Vinet har delvist jäst med hela klasar. Jäsningen och lagringen skedde på betongtankar.

Nya röda argentinska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Zuccardi Concreto

Uco Valley

2018

269

Chile

Vi lanserar en pinot noir från Chile. Druvorna kommer från terrasserade vingårdar vid floden Huasco i Longomilla och Nicolasa i Atacama. Musten jäste utan tillsatt jäst och vinet lagrades sedan två år på sex år gamla, franska bourgognefat om 228 liter. Vinet är varken klarat eller filtrerat. 

Nya röda chilenska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tara Red Wine 1 Pinot Noir Viña Ventisquero

Atacama

2016

299

Spanien

Från Vinos de Madrid kommer ett vin gjort på garnacha. Druvorna kommer från 90 år gamla vinstockar från fyra olika vingårdslägen. Odlingarna ligger 700–840 meter över havet. Varje vingårdsläge jäste separat och vinet lagrades därefter cirka elva månader på cement- och ståltankar samt på franska ekfat om 500 liter. Vinet fick sedan ytterligare ett halvårs lagring på ståltank. 

Nya röda spanska viner 12 maj

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva

Vinos de Madrid

2017

198