Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 13 mars

Vi lanserar närmare 30 nya röda viner i tillfälligt sortiment. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 13 mars

Slovakien

Vi lanserar en spontanjäst pinot noir. Vissa av druvorna avstjälkades innan jäsningen. Vinet har lagrats tio månader på ungerska ekfat om 225 och 500 liter. Druvorna till vinet kommer från Južnoslovenská i södra Slovakien, norr om floden Danube.

Nya röda slovakiska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pinot Noir Bott Frigyes

Slovakien

2018

228

Portugal

Vi lanserar en så kallad field blend, med cirka 35 olika druvsorter, från gamla vinstockar som är 60 till 100 år. Merparten av vinet är gjort på sorterna: tinta roriz, tinta amarela, touriga franca and tinta barroca. Druvorna är delvis fottrampade i klassiska granitkar – lagares. Resterande druvor har jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet har lagrats i 18 månader på små franska ekfat.

Nya röda portugisiska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vallado Reserva Field Blend Quinta do Vallado

Douro

2016

349

Frankrike

Södra Rhône

Vi lanserar ett vin från appellationen Côtes-du-Rhône-Villages Séguret. Vinet är gjort på druvorna grenache, syrah, carignane och cinsault. Druvorna har avstjälkats och jäst med tillsatt jäst i ståltank. Jäsning och skalmaceration varade i cirka tre veckor. Vinet har sedan lagrats i betongtank.

Vi lanserar ett vin från AC Gigondas. Vinet är tillverkat av 50 procent grenache och 50 procent mourvèdre. Druvorna avstjälkades delvis och spontanjäste tillsammans. Nittio procent av vinet har lagrats i 18 månader på stora ekfat, så kallade foudre. Resterande tio procent har lagrats i lerkrus, så kallade amforor.

Det tredjevinet från södra Rhône kommer från Châteauneuf-du-Pape. Vinet är gjort på 80 procent grenache och 20 procent syrah. Vinet har spontanjäst och 90 procent av vinet har lagrats 18 månader på stora ekliggare och tio procent har lagrats på amforor.

2017 – små druvor, hög kvalitet

Alla tre vinerna är från årgång 2017 som gav relativt små volymer med hög kvalitet på druvorna. Druvorna som skördades var överlag små och koncentrerade med mycket tanniner och hög fruktsyra.

Nya röda viner från södra Rhône 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Domaine de Mourchon Tradition

Côtes-du-Rhône-Villages Séguret

2017

149

Domaine Santa Duc Les Hautes Garrigues

Gigondas

2017

499

Habemus Papam Domaine Santa Duc

Châteauneuf-du-Pape

2017

395

 Languedoc-Roussillon och Côtes du Jura

Vi lanserar ett spontanjäst vin från Faugères. Vinet är gjort på 80 procent mourvèdre och 20 procent syrah. Druvorna pressades i en gammal vertikalpress. Merparten av vinet har lagrats på gamla barriquer men tio procent av faten var nya.

Från Côtes du Jura kommer ett spontanjäst pinot noirvin. Jäsningen har skett i ståltank och druvorna var helt avstjälkade. Vinet har sedan lagrats i ett år på gamla ekfat om 300 liter samt på ståltank.

Spontanjäst från Saint-Chinian

Vi lanserar ett vin från Saint-Chinian. Druvsammansättningen är 70 procent syrah, 13 procent grenache, 5 procent mourvèdre samt 12 procent carignan och cinsault. Vinet spontanjäste och 70 procent av vinet har lagrats ett år på mestadels gamla ekfat, 5 procent var dock nya. Efter slutblandningen av de olika druvrena vinerna lagrades vinet åtta månader på tank för att sedan buteljeras.

Nya röda viner från Faugères, Côtes du Jura Saint-Chnian 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

León Barral Faugères Valinière

Faugères

2016

398

Côtes du Jura Pinot Noir Domaine L'Aigle À Deux Têtes

Côtes du Jura

2018

248

Causse du Bousquet Mas Champart  Saint-Chinian  2016  199

Loire och Bordeaux

Från Chinon, Loiredalen, kommer ett ekologiskt vin gjort på cabernet franc från vinrankor som är i genomsnitt 30 år gamla. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i ståltank och sedan lagrats i 18 månader på ståltank.

Vi lanserar ett vin från Pauillac, Bordeaux. Vinet är gjort på 85 procent cabernet sauvignon, 12 procent merlot och 3 procent petit verdot. Vinet är lagrat i 16 till 18 månader på franska barriquer, varav cirka 60 procent var nya.

Ekobordeaux

Vi lanserar även ett ekologiskt vin från östra delarna av Bordeuax – Blaye Côtes de Bordeaux. Vinet är gjort på 75 procent merlot, 15 procent cabernet franc och 10 procent malbec. Vinet har spontanjäst i temperaturkontrollerade betongtankar. Vinegendomen odlas utifrån biodynamiska principer.

Nya röda viner från Chinon och Bordeaux 13 mars

Namn Distrikt Årgång Pris

Les Petites Roches Charles Joguet

Chinon

2017

159

Château Batailley

Pauillac

2016

689

Château Peybonhomme-les-Tours Vignobles Bossuet-Hubert

Blaye Côtes de Bordeaux

2017

159

Italien

Amarone

Vi lanserar en amarone riserva gjort på druvsorterna corvina, corvinone och rondinella. Druvorna har torkats på bambu- och trämattor i fyra till fem månader för att sedan pressas när druvorna har tappat cirka 50 procent av sin vikt. Druvorna har jäst i cirka en månad i temperaturkontrollerade tankar. Vinet lagrades sedan i närmare fem år på stora ekfat och ytterligare ett halvår på flaska innan försäljning.

Valtellina

Från Valtellina kommer ett vin gjort på nebbiolo, eller chiavennasca som den kallas i området. Druvmusten har jäst utan tillsatt jäst i koniska fat, tini. Vinet har lagrats två år på ekfat om 5 000 liter samt på rostfria ståltankar.

Barolo

Vinet vi lanserar är gjort på nebbiolo från olika vingårdar i kommunen Serralunga d’Alba. Vinet har jäst i horisontella tankar i 12 till 15 dagar. Vinet har därefter lagrats i två år på stora ekfat om 2 500 liter. Druvorna kommer från vingårdar som planterades 1959 och 1995.

Nya viner från Valpolicella, Valtelina och Barolo 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Amarone della Valpolicella Classico Riserva Tenuta Santa Maria di Gaetano Bertani

Amarone della Valpolicella Classico

2013

499

Il Pettirosso Valtellina Superiore AR.PE.PE s.r.l. Soc. Agr

Valtellina Superiore

2016

259

Luigi Pira Barolo di Serralunga

Barolo

2015

312

Sicilien

Vi lanserar två spontanjästa viner från samma producent. Det första vinet är gjort på druvsorten nerello mascalese. Vinet har jäst i stora glasfibertankar med 60 dagars skalmaceration. Vinet har fått en ytterst liten dos svavel vid buteljeringen.

Det andra vinet är gjort på druvsorterna nerello mascalese, nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet, minella bianca. Jäsningen sker med skalkontakt i 60 dagar i stora glasfibertankar. Vinet är av årgång 2018 och buteljerades i maj 2019. Vinet har fått en ytterst liten dos svavel vid buteljeringen.

Nya röda sicilianska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Munjebel Rosso Az. Agr. Frank Cornelissen

Terre Siciliane

2018

379

Susucaru Rosso Az. Agr. Frank Cornelissen

Terre Siciliane

2018

237

Spanien

Cebreros

Vi lanserar ett vin gjort på grenache från distriktet Cebreros som ligger i sydöstra delen av provinsen Avila, väster om Madrid.

Rioja

Vi lanserar ett vin gjort på tempranillo. Vinet har spontanjäst och den malolaktiska jäsningen gjordes på franska ekfat om 500 liter. Vinet har lagrats på samma fat samt på större ekfat, foudre.

Priorat

Vi lanserar två viner från samma producent. Det första vinet är vingårdsbetecknat och är tillverkat av 91 procent garnacha, 8 procent cariñena samt 1 procent garnacha blanca och macabeo. Druvorna har avstjälkats och alkoholjäsningen sker i ekfat. Vinet har lagrats i 16 månader på ekfat och är ofiltrerat.

Det andra vinet är gjort på garnacha och cariñena från olika vingårdar. Vinet har jäst i rostfria ståltankar, cementtankar och ekfat. Vinet har lagrats i tio månader på franska ekfat, varav 20 procent var nya.

Nya röda spanska viner 13 mars

Namn Distrikt Årgång Pris

Peninsula Vinos de Cebreros Peninsula Vinicultores S.L.

Cebreros

2018

115

Paso Las Mañas Bodegas Y Viñedos Artuke

Rioja

2017

279

Finca Dofí Alvaro Palacios

Priorat

2017

649

Les Terrasses Alvaro Palacios

Priorat

2017

319

USA

Washington State

Vi lanserar en cabernet sauvignon som har lagrats i 20 månader på amerikanska- och franska ekfat, varav 55 procent var nya. Druvorna kommer från olika vingårdar. Washington State ligger i nordvästra hörnet av USA. Majoriteten av vinodlingarna i delstaten ligger öster om Kaskadbergen. Sommartemperaturerna blir ofta höga och det krävs konstbevattning. Nattemperaturerna är dock svala så druvorna får en lång växtsäsong och en hög fruktsyra. Den mest odlade blå druvsorterna är cabernet sauvignon följt av merlot och syrah.

Kalifornien

Vi lanserar ett vin med druvmixen 50 procent carignane, 48 procent grenache och 2 procent mourvèdre. Vinet är spontanjäst, delvis med hela klasar. Vinet har sedan lagrats i cirka åtta månader på stora,gamla ekfat.

Vi lanserar också en cabernet sauvignon, med fem procent petite sirah som komplement. Druvorna kommer från olika vingårdar i Alexander Valley, Sonoma. Vinet har lagrats i 18 månader på amerikanska- och franska ekfat, varav 32 procent var nya.

Nya röda amerikanska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Mimi Cabernet Sauvignon Chateau Ste Michelle

Columbia Valley

2017

179

Scylla Birichino Birichino Wines

Kalifornien

2018

199

Louis M Martini Alexander Valley

Alexander Valley

2016

349

Sydafrika

Vi lanserar ett vin tillverkat av 60 procent shiraz och 40 procent cinsault från Swartland. Druvmusten har jäst och skalmacerat i 20 dagar på rostfria ståltankar. Vinet har lagrats åtta månader på ståltank innan buteljering.

Från Stellenbosch kommer ett vin med druvsammansättningen 78 procent cabernet sauvignon, 11 procent merlot, 7 procent petit verdot och 4 procent cabernet franc. Druvorna avstjälkades innan de krossades. Jäsningen skedde i rostfria ståltankar och i stora ekfat, foudre. Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat, varav 62 procent var nya, resten var gamla små franska ekfat, barrique.

Nya röda sydafrikanska viner 13 mars

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Terre Brûlée Le Rouge Domaine Vincent Careme

Swartland

2017

169

Tokara Directors Reserve Red

Stellenbosch

2015

229

Argentina

Mendoza

Vi lanserar två viner från distriktet Mendoza. Det första är gjort på malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Druvmusten har jäst på betongtankar. Vinet har sedan lagrats i ett år på gamla franska ekfat. Årgången är 2010 så vinet har fått en viss utveckling.

Det andra vinet är tillverkat av cabernet sauvignon. Efter jäsning i rostfria ståltankar har vinet lagrats i ett år på franska ekfat, cirka en tredjedel var nya.

Nya röda argentinska viner 13 mars

Argentina

Distrikt

Årgång

Pris

Quimera Achaval-Ferrer

Mendoza

2010

398

Mendel Wines Cabernet Sauvignon

Mendoza

2018

179