Hemleverans gör du enklast på beta.systembolaget.se.

Viktig information

Tillfälligt sortiment går inte att beställa p g a situationen med Covid-19. Finns i butiker som har sortimentet. Allt annat går att beställa. Webblanseringen 2/4 och kommande webblanseringar pausas tills vidare. Mer information?

Tillfälligt sortiment: Nya röda viner 14 februari

Vi lanserar drygt 30 nya röda viner i tillfälligt sortiment 14 februari. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till nya röda viner lansering 14 februari

Österrike

Vi lanserar ett rött vin gjort på druvsorten zweigelt. Vinet har skalmacererats i två veckor och lagrats i 18 månader på österrikiska ekfat om 300 liter. Zweigelt kallas också rotburger.

Nya röda österrikiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bründlmayer Zweigelt Reserve

Niederösterreich

2016

249

Slovakien

Vi lanseras ett årgångslöst vin gjort på druvsorterna dunaj, alibernet, modrý portugal. Vinet är spontanjäst i plasttankar.

Nya röda slovakiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Little Fred #4 Strekov 1075

Slovakien

 N.V.

129

Italien

Etna

Vi lanserar tre viner med ursprung Etna. Det första är tillverkat av 80 procent nerello mascalese och 20 procent nerello cappuccio. Vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla franska ekfat om 300 liter.

Det andra vinet har druvsammansättningen 95 procent nerello mascalese och 5 procent nerello cappuccio. Vinet har jäst utan tillsatt jäst i betongtankar. Vinet lagrades ett år i stora ekfat.

Det tredje vinet är vingårdsbetecknat och är tillverkat av 98 procent nerello mascalese och 2 procent nerello capuccio. Vinet är lagrat 16 – 18 månader på små franska ekfat, barriquer om 225 liter, och så kallade tonneaux om 500 liter.

Nya röda viner från Etna 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Carusu Terrazze dell'Etna

Etna

2016

159

Etna Rosso Tornatore

Etna

2017

160

Etna Rosso Santo Spirito Tenuta delle Terre Nere

Etna

2017

350

Piemonte

Vi lanserar tre viner från Barbaresco. Det första är gjort på nebbiolodruvor som kommer från 50 till 70 år gamla vinrankor. Vinet har lagrats i två år på tyska och österriska ekfat om 2 000 liter. Det andra vinet har lagrats på samma sätt. Druvorna kommer från vinrankor som är cirka 45 år gamla. Årgången på dessa båda viner är 2016, som anses vara en bra årgång med strama tanniner och frisk fruktsyra.

Det tredje vinet är från en annan bra årgång – 2015. En årgång som kännetecknades av höga temperaturer i juli vilket riskerade att druvorna skulle mogna för snabbt. Hösten var dock svalare och druvorna skördades med höga sockernivåer och bra fruktsyra, om än inte exceptionell hög. Vinet vi lanserar har jäst i ståltankar och lagrats 30 månader på stora ekfat. En liten del har dock lagrats på barriquer.

Nya röda viner från Barbaresco 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barbaresco Ronchi Albino Rocca

Barbaresco

2016

459

Barbaresco Ovello "Vigna Loreto" Albino Rocca

Barbaresco

2016

479

Pio Cesare Barbaresco

Barbaresco

2015

499

Toscana

Vi lanserar ett vin från Brunello di Montalcino. Sangiovesedruvorna kommer från vinrankor som växer på 240 till 360 meters höjd. Vinet har jäst i ståltankar och glasklädda betongkar och lagrats i drygt två år på stora ekfat om 2 000 till 7 500 liter, samt ytterligare åtta månader på flaska.

Det andra vinet har ursprunget Chianti Classico och är gjort på 90 procent sangiovese, 5 procent canaiolo och 5 procent mammolo. Efter temperaturkontrollerad jäsning i ståltankar lagras vinet i tio till tolv månader i stora ekfat, så kallade botti.

Nya röda viner från Toscana 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini

Brunello di Montalcino

2014

349

Pagliarese Chianti Classico Fèlsina Spa

Chianti Classico

2017

179

Venetien

Vi lanserar en amarone gjord på torkade druvor av sorterna 45 procent corvina veronese, 45 procent corvinone, 5 procent rondinella och 5 procent osoleta. Vinet har lagrats i 18 månader på ekfat och lanseras i flaskor om 375 ml och 750 ml.

Vi lanserar också en IGT Veronese som är gjord på druvsorten corvina veronese från vinrankor planterade 1979. Vinet har först lagrats i 20 månader på nya franska ekfat för att sedan lagras åtta månader i stora slavonska ekfat samt tio månader på flaska.

Nya röda viner från Venetien 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Amarone Classico della Valpolicella Allegrini 375 ml

Amarone della Valpolicella Classico

2015

289

Amarone Classico della Valpolicella Allegrini 750 ml

Amarone della Valpolicella Classico

2015

599

La Poja Allegrini

Veronese

2013

699

Frankrike

Rhonedalen

Vi lanserar tre viner från Rhonedalen, alla ekologiskt märkta. Det första är gjort på syrah och är från Crozes-Hermitage och druvorna tas från tre olika vingårdslägen. Alla druvor avstjälkas innan jäsningen, som sker utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats på ståltankar.

Det andra vinet är från appellationen Hermitage. Syrahdruvorna kommer från rankor som är över 40 år gamla. Vinet har lagrats i ett år på nya och ett år gamla franska ekfat om 600 liter, så kallade demi-muid. Alla druvor avstjälkades innan den spontana jäsningen.

Det tredje vinet är från södra Rhonedalen och appellationen Vacqueyras. Druvsammansättningen är 50 procent syrah och 50 procent grenache. Vinet jäser utan tillsatt jäst och lagringen sker på stora betongkar. Producenten arbetar efter biodynamiska principer.

Nya röda viner från Rhonedalen 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Crozes-Hermitage Yann Chave

Crozes-Hermitage

2017

199

Hermitage Yann Chave

Hermitage

2017

649

Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos

Vacqueyras

2017

249

Bourgogne och Beaujolais

Vi lanserar ett vin från AC Nuits-Saint-Georges. Druvorna har avstjälkats innan jäsningen. Vinet lagras i ett år på ekfat, varav en tredjedel var nya. Vi lanserar också ett vin från Gevrey-Chambertin. Druvorna kommer från äldre vinstockar.

Det tredje vinet är från Beaujolais och appellationen Chénas. Druvorna jäste som hela klasar utan tillsatt jäst.

Nya röda viner från Bourgogne/Beaujolais 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos des Argillières R. Dubois & Fils

Nuits-Saint-Georges

2016

549

Gevrey-Chambertin Vielles Vignes Domaine Arnaud Baillot

Gevrey-Chambertin

2017

549

Domaine Thillardon Chénas Vibrations

Chénas

2018

249

Chinon och Cahors

Vi lanserar två ekologiska viner från Chinon, Loire. Det första är spontanjäst och lagrat i cementtankar. Det andra vinet är gjort på cabernet franc-druvor från äldre vinrankor. Detta vin har spontanjäst i stora ekfat och har sedan lagrats i ekfat om 500 liter.

Vi lanserar ett vin från appellationen Cahors. Vinet är gjort på druvsorten malbec. Jäsningen sker på trätankar och vinet har sedan lagrats i cirka 18 månader på ekfat, varav 60 procent var nya.

Nya röda viner från Chinon och Cahors 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Les Terrasses Beatrice et Pascal Lambert

Chinon

2018

159

Croix Boissée Beatrice et Pascal Lambert

Chinon

2015

279

L'Authentique de Château Pineraie

Cahors

2013

199

Spanien

Sierra de Salamanca

Vi lanserar ett vin gjort på druvsorterna refete och tempranillo. Vinet är spontanjäst, varav 30 procent som hela klasar. Vinet har lagrats i tio månader på franska ekfat om 500 liter. Vinet är varken filtrerat eller klarnat och har inte svavlats vid buteljeringen. Vinets ursprung är Sierra de Salamanca, västra delen av Kastilien León, och är ett så kallat vino de calidad con indicación geográfica (VC) som betyder kvalitetsvin med geografisk beteckning, ett annat namn är denominación de origen protegida (DOP). Klassificeringen infördes år 2003 för regioner som ansöker om att bli DO-klassificerade. Sierra de Salamanca blev VC/DOP 2010.

Cebreros och Rioja

Ett annat vinområde som nyligen fick VC-status är Cebreros. Även detta tillhör Kastilien León. Vinet vi lanserar är tillverkat av grenache och har spontanjäst i betongtankar. Femton procent av druvorna jäste som hela klasar. Vinet har lagrats i 14 månader på stora ekfat om 10 000 liter, så kallade foudre.

Vi lanserar slutligen en rioja som är tillverkad av tempranillo från olika vingårdar. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar och därefter lagrats i ett år på franska ekfat.

Nya röda spanska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Solo 575 Uvas Viñas del Cámbrico

Sierra de Salamanca

2017

179

Sotomanrique La Cruz Verde Soto Y Manrique

Cebreros

2017

199

Pujanza Hado Bodegas y Viñedos Pujanza

Rioja

2016

159

Australien

Vi lanserar en pinot noir från distriktet Orange, New South Wales. Delar av druvmusten har jäst i öppna kar, resterande i så kallade roterande jäskar. Cirka 20 procent har jäst som hela klasar. En femtedel av vinet har lagrats i franska ekfat om 500 liter, resterande i ståltank.

Nya röda australiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Logan Weemala Pinot Noir

Orange

2018

145

Tyskland

Vi lanserar två pinot noirviner från Baden. Det första vinet är vingårdsbetecknat och rankorna är planterade i kalkstensrik jordmån. Druvmusten har jäst i öppna träkar i sex veckor, delvis med hela klasar. Vinet har lagrats i 21 månader i ekfat om 225 liter, varav tio procent var nya.

Det andra vinet har jäst på ståltankar med sex veckors skalmaceration. Vinet har sedan lagrats i 22 månader på gamla ekfat om 225 liter.

Nya röda tyska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Weingut Ziereisen Schulen Pinot Noir

Baden

2015

299

Weingut Ziereisen Tschuppen Pinot Noir

Baden

2015

179

Argentina

Vi lanserar ett malbecvin med ursprung Mendoza. Vinet har lagrats på nya franska ekfat. Vingården där druvorna kommer ifrån ligger på över 1 100 meters höjd.

Nya röda argentinska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Trapiche Terroir Series Malbec Finca Coletto

Mendoza

2015

239

Libanon

Från Bekaadalen kommer ett vin gjort på syrah, cabernet sauvignon och mourvèdre. Efter 25 dagars jäsning och skalmaceration har vinets lagrats i 16 månader på stora franska ekfat, varav hälften var nya och hälften ett år gamla.

Nya röda libanesiska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Kefraya

Bekaa

2014

199

USA

Sonoma x 3

Vi lanserar ett vin med ursprung Alexander Valley, Sonoma County. Vinet är gjort på druvsorterna 68 procent zinfandel, 18 procent carignane, 12 procent petite sirah och 2 procent alicante bouschet. Vinet har jäst i träkar utan tillsatt jäst. Vinet lagrades i 14 månader på lufttorkade amerikanska ekfat, varav 16 procent var nya, 29 procent var mellan ett och två år gamla och 55 procent tre till fyra år gamla.

Från Dry Creek Valley, Sonoma County, kommer ett vin tillverkat av 74 procent zinfandel, 15 procent petite sirah, 9 procent carignane och 2 procent mataro. Detta vin är också jäst utan tillsatt jäst och lagrat i 14 månader på en kombination av nya och gamla amerikanska ekfat.

70 år gamla vinstockar

Det tredje vinet vi lanserar har ursprung Sonoma County. Zinfandeldruvorna kommer från tre olika vingårdar och vinrankorna är i genomsnitt 70 år gamla. Vinet har jäst i ståltankar med cirka 15 dagars skalmaceration. Vinet har sedan lagrats på franska ekfat varav cirka 20 procent var nya.

Nya röda amerikanska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Ridge Geyserville

Alexander Valley

2017

399

Ridge Lytton Springs

Dry Creek Valley

2017

399

Seghesio Old Vine Zinfandel

Sonoma County

2017

329

Chile

Vi lanserar ett vin gjort på cabernet sauvignon. Vinet har lagrats på ekfat. Vinets ursprung är Maipo, en av fyra underregioner till Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago.

Nya röda chilenska viner 14 februari

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Origen Gran Reserva Cabernet Franc Viña Chocalán

Maipo

2018

139