Små partier: Nya röda viner 15 februari

Vi lanserar röda viner från Australien, Chile, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Portugal, Slovakien, Spanien, Sydafrika och USA. Hela produktlistan längre ner på sidan.

Här ser du alla nya röda viner i sökträfflista

Australien

Vi lanserar tre viner från South Australia, ett från Barossa, ett från Adelaide Hills och ett från McLaren Vale. Det första är gjort på 57 % shiraz, 26 % cabernet sauvignon, 12 % merlot och 5% cabernet franc. Vinet är fatlagrat 18 månader på ekfat, varav 15 % var nya och resten var använda fat. Åtta procent av faten bestod av amerikansk ek, resterande var av fransk ek.

Vinet från Adelaide Hills är gjort på cabernet franc och är lagrat på använda ekfat. Årgången är 2015. Från McLaren Vale kommer vi att lansera ett vin som är gjort på shiraz. Man använde både hela druvor, krossade druvor och hela klasar vid jäsningen. Vinet är sedan lagrat ett år på använda ekfat.

Om en vinproducent använder druvor från både Eden Valley och Barossa Valley så står det Barossa på etiketten, som är det övergripande ursprunget för de båda distrikten.

Marie Hultin, inköpare av australiska viner

Chile

Vi lanserar två viner från distriktet Valle del Elqui, som ligger i norra delarna av Chile. Vingårdarna är planterade på Andernas sluttningar på över 2000 meters höjd. Den höga höjden skapar möjlighet för druvorna att mogna långsamt och ger druvorna tid att få en balans mellan fruktsyra, sockerhalt och aromer. Det ena vinet är en syrah och druvorna är fottrampade i grunda stenkar, så kallade lagares. Vinet är sedan lagrat i 23 månader på 2 300 liters ekfat – så kallade foudres. Det andra vinet är gjort på syrah, garnacha (grenache) och petit syrah. Även detta vin är fottrampat i stenkar och lagrat två år på 2 500 liters foudres.

Frankrike

Méditerranée och Minervois

Vi lanserar ett vin från södra Frankrike och ursprunget Méditerranée. Vinet är gjort på druvan mourvèdre. Nittio procent av druvorna avstjälkades och skalmacerationen gjordes i amforakärl i sex månader. Lagringen skedde sedan i sex månader på amforakärl och ytterligare tre månader på ståltank.

Från Languedoc och Minervois kommer ett vin gjort på druvsorten cinsault. Vinet är jäst i hela klasar med vingårdens naturliga jästsvampar. Lagringen gjordes på stora ekfat (foudres) i sex månader.

Châteauneuf-du-Pape

Vi lanserar ett vin från Châteauneuf-du-Pape med druvsorterna 75 % grenache, 15 % syrah, 4 % mourvedre, 3 % cinsault, 2 % vaccarèse och 1 % muscardine. Grenachedruvorna har lagrats på betongtankar och resterande druvsorter har lagrats på 600 liters franska ekfat.

Côtes du Roussillon-Villages

Från Côtes du Roussillon-Villages kommer ett ekologiskt vin gjort på 80 % grenache. Resterande 20 % består av syrah och mourvèdre. Vinet är lagrat i ett år på mellanstora ekfat (demi-muid) i temperaturkontrollerade källare.

Irouléguy och Faugères

Vi lanserar ett vin från sydvästra Frankrike och distriktet Irouléguy. Vinet är ekologiskt och producenten anger att det är ett naturvin. Druvorna är 55 % tannat, 30 % cabernet franc och 15 % cabernet sauvignon. Druvmusten jäste naturligt i ståltankar utan tillsatt jäst. Lagringen skedde på gamla ekfat i två år. Årgången är 2013.

Från Faugères lanserar vi ett vin av druvorna mourvèdre och syrah. Druvorna pressas i en äldre vertikalpress och 90 % av vinet lagras i äldre franska ekfat om 225 liter (barrique), resterande tio procent av faten är nya.

Marcillac och Cahors

Även Marcillac och Cahors ligger i sydvästra delen av Frankrike. Vi lanserar ett vin medursprung AOC Marcillac av druvan fer sarvadou, eller som den lokalt kallas – mansois. Druvan brukar ge kryddiga viner med inslag av mörka och röda bär. Vinet vi lanserar är gjort på druvor från yngre vingårdar som planterades för cirka 25 år sedan. Vinet är jäst och macererat på temperaturkontrollerade ståltankar under 15 – 20 dagar. Lagringen gjordes på rostfria ståltankar.

Från Cahors kommer ett vin av årgång 2007 att lanseras den 15 februari. Druvan är malbec (lokalt kallad côt eller auxerrois) och vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Jäsningen och skalmacereringen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar i 20 – 25 dagar.

Bordeaux

Vi lanserar två viner från Haut-Médoc av årgång 2016. Det första vinet är jäst och macererat i trä- och cementtankar. Lagringen gjordes på 225 liters mediumrostade franska ekfat under 12 månader. Fyrtio procent av faten var nya. Vinet vilade ytterligare fyra månader på ståltank innan försäljning. Druvsammansättningen i vinet är 52 % cabernet sauvignon 39 % merlot 5 % cabernet franc 4 % petit verdot.

Det andra bordeauxvinet som lanseras den 15 februari är gjort på 54 % cabernet sauvignon, 42 % merlot och 4 % petit verdot. Druvorna hand- och maskinskördades. Musten jäste och skalmacererades i ståltankar. Lagringen skedde på barriquer, varav 30 % var nya.

Vi lanserar ytterligare ett vin från Bordeaux. Vinet kommer från kommunen Saint-Julien och årgången är 2016. Druvsammansättningen är 70 % cabernet sauvignon, 24 % merlot och 6 % petit verdot. Jäsning och skalmaceration gjordes på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagrades sedan i 20 månader på franska ekfat varav 60 % var nya.

Årgång 2016 från Bordeaux beskrivs generellt som välstrukturerad med fräschör och intensiv frukt. Och precis som 2015 anses den som klassisk. 2016 kommer också utvecklas långsammare och har större lagringspotential än 2015.

Johan Larsson, inköpare för franska viner

Bourgogne

Vi lanserar två viner från Beaujolais med ursprungen Brouilly och Fleurie, båda av årgång 2017. I det första vinet har gamaydruvorna delvis kolsyrejäst – det vill säga jäsning av hela druvor i sluten tank med tillsatt koldioxid. Vinet är sedan lagrat i sex månader på gamla ekfat. Vinet från Fleurie är inte kolsyrejäst utan druvorna krossas, jäser och skalmacereras under cirka fem veckor. Vinet är lagrat på cementtankar.

Vi lanserar också ett pinot noir-vin från Mercurey av årgång 2015. Årgången anses vara bra och generellt var druvorna koncentrerade med aromer och bra balans mellan tanniner och fruktsyra. Vinet som lanseras är jäst med hela klasar och med druvornas naturliga jästsvampar. Fatlagringen skedde i 18 månader på franska ekfat varav 20 % var nya.

Alsace

Vi lanserar två pinot noir från Alsace. Det första vinet är från 2016. Det jäste i ståltankar och lagrades sedan i traditionella stora franska ekfat (foudres) där eken kom från de närliggande skogarna i Vogeserna. Det andra vinet hade en liten del gröna druvor i mixen, nämligen pinot gris och pinot blanc. Vinet är lagrat på gamla små franska ekfat om 228 liter. Årgången på vinet är 2017.

Loire

Från Loire och distriktet Cheverny lanserar vi ett vin gjort på 80 % pinot noir och 20 % gamay. Ståltanks-jäsningen gjordes med vingårdens naturliga jäststammar och lagringen skedde på ekfat.

Italien

Barolo

Vi lanserar tre olika viner från Barolo. Det första vinet är gjort på druvor från vingårdsläget Bussia norr om byn Montforte d’Alba. Musten skalmacererade i drygt 30 dagar på ståltankar. Sedan flyttades vinet över till stora ekfat (botti) och lagrades i fyra år. Därefter gjordes en slutlagring på flaska i sex månader. Årgången är 2013.

Det andra vinet från Barolo kommer från vingårdsläget Brunate och är av årgång 2014. Vinet är jäst i temperaturkontrollerade ståltankar och lagrat på små franska ekfat (barrique) i två år.

Det tredje vinet är inte vingårdsbetecknat utan druvorna kommer från olika vingårdslägen i Montforte d’Alba. Vinet är av årgång 2013 och har lagrats i 16 månader på barrigue och stora botti, samt ett år på flaska innan försäljning.

Sicilien

Från Etna lanserar vi två viner. Det första vinet är gjort på nerello mascalese och nerello cappuccio, från vinstockar som är 70 – 100 år gamla. Alla druvor avstjälkades och musten låg tolv dagar på ståltankar tillsammans med druvskalen. Lagringen skedde på små, gamla franska ekfat i ett år, samt sex månader på flaska. Det andra vinet är tillverkat på nerello mascalese från 70 – 100-åriga vinstockar. Vinet jäste på ståltank och lagrades i stora neutrala ekfat, som inte gav smak till vinet.

Vigneti delle Dolomiti

Vi lanserar också ett vin från Vigneti delle Dolomiti som är ett IGT-ursprung (Indicazione Geografica Tipica) för Trentino-Alto Edige längst upp i norra Italien. Vinet är gjort på druvorna cabernet sauvignon, carmenère och merlot. Vinet fick en kortare lagring på cementtankar. Därefter följde en 18 – 24 månaders ekfatslagring på nya och gamla barrique. Vinet lagrades också ett år på flaska innan försäljning.

Nya Zeeland

Vi lanserar två viner av årgång 2016 från Marlborough på Sydön. Det första är gjort på pinot noir. Vinet jäste med de naturliga jästsvamparna som fanns på druvorna. Vinet har lagrats nio månader tillsammans med sin jästfällning på franska ekfat, så kallade barriquer. Tio procent av faten var nya.

Det andra vinet är också en pinot noir. Jäsningen skedde i öppna ståltankar, 80 % av druvorna avstjälkades, 20 % jäste med stjälkar. Vinet lagrades sedan i 18 månader på franska ekfat, varav 40 % var nya.

En tydlig vinmakningstrend på Nya Zeeland är att använda stjälkar vid jäsningen, druvans naturliga jästsvampar och att fler och fler går över till biodynamisk- och ekologisk odling.

Marie von Segebaden, inköpare av nyzeeländska viner

Portugal

Vi lanserar ett vin från Douro med druvsammansättningen 60 % touriga nacional, 25 % touriga franca, 10 % tinta roriz och 5 % tinta francisca. Druvorna avstjälkades och fottrampades i traditionella grunda stenkar, så kallade lagares. Vinet är lagrat på gamla franska ekfat. Årgången på vinet är 2016.

Slovakien

Vi lanserar ett vin gjort på den inhemska druvan kardarka, som brukar ge viner med inslag av röda bär och örtiga aromer. Vinet är spontanjäst med druvornas naturliga jästsvampar. Jäsningen och lagringen sker på gamla ekfat. Kadarka är en sent mognande druvsort som har hög resistens mot torka men är känslig för flera sjukdomar och kalla vintertemperaturer.

Druvan kan vara besvärlig att odla, ungefär som pinot noir. Även i stilen kan den liknas vid pinot noir. Kadarka ger lätta, friska, bäriga viner med kryddiga och örtiga inslag.

Magnus Lindblom, inköpare av slovakiska viner

Spanien

Vi lanserar två viner från Ribera del Duero. Det första är från 2016 och är gjort på 95 % tempranillo, 3 % garnacha och 2 % albillo. Druvorna jäste i hela klasar på ekfat och pressades genom fottrampning. Vinet jäste med druvornas egna jäststammar. Lagringen gjordes på franska ekfat i 13 månader, varav 10 % var nya.

Det andra vinet är från årgång 2014 och är en reserva. Druvorna jäste i hela klasar på ekfat och fottrampades. Lagringen gjordes på franska ekfat under 30 månader. Vinet är gjort på mestadels tempranillo med mindre delar av garnacha, bobal och den gröna druvan blanca del país (albillo).

Sydafrika

Vi lanserar ett vin från distriktet Franschhoek. Till största delen är vinet gjort på cabernet sauvignon, men en liten del cabernet franc ingår också. Druvorna avstjälkas helt och kallmacereras i öppna cementkar. Jäsningen sker sedan i en temperatur av 27 – 30 °C. Den så kallad malolaktiska jäsningen gjordes på barriguer (225 liters franska ekfat). Vinet har fått 18 månaders lagring på nya franska ekfat.

USA

Från Napa Valley kommer ett vin gjort på 70 % merlot och 30 % cabernet sauvignon. Vinet är lagrat på franska ekfat i 21 månader. Tjugofem procent av ekfaten var nya. Vi lanserar också ett vin från distriktet Stag’s Leap i Napa Valley. Vinet, av årgång 2015, är gjort på 90 % cabernet sauvignon, 7 % merlot och 3 % malbec. Vinet är lagrat 20 månader på nya franska ekfat.

Santa Rita Hills

Det tredje vinet från USA kommer från Santa Rita Hills och druvan är pinot noir. Druvorna är skördade från olika vingårdar i Santa Rita Hills. Vinrankorna är mellan 4 och 44 år gamla. Vinet är lagrat på 35 % nya franska ekfat och resterande gamla, neutrala, franska ekfat.

Produktlista nya röda viner 15 februari
(reservation för ändringar)

Australien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Henschke Keyneton Euphonium

Barossa

2014

439

Paracombe Cabernet Franc

Adelaide Hills

2015

199

Dune Blewitt Springs Shiraz

McLaren Vale

2017

179

Chile

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Tococo Vinedos de Alcohuaz

Valle del Elqui

2015

299

RHU Mezcla Tinta Vinedos de Alcohuaz

Valle del Elqui

2013

349

Frankrike

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

En Sol Domaine de la Tour du Bon

Méditerranée

2016

419

Farradjales Domaine de Courbissac

Minervois

2017

269

Clos Saint Jean Tradition

Châteauneuf-du-Pape

2016

439

Domaine Pouderoux Terre Brune

Côtes du Roussillon-Villages

2016

189

Cuvée Bixintxo Domaine Ilarria

Irouléguy

2013

299

Domaine Léon Barral Valiniere

Faugères

2015

399

Marcillac Dom du Cros

Marcillac

2016

149

Probus Clos Triguedina

Cahors

2007

399

Château Cantemerle

Haut-Médoc

2016

397

Chateau Cambon La Pelouse

Haut-Médoc

2016

194

Château Lagrange

Saint-Julien

2016

607

Brouilly La Croix de Rameaux Jean Claude Lapalu

Brouilly

2017

215

Clos des Champs Martin Cuvée Carline Premier Cru Cru Bruno Lorenzon

Mercurey Premier Cru

2015

399

Fleurie Terres Dorées Domaine des Terres Dorées

Beaujolais

2017

229

Valentin Zusslin Ophrys Pinot Noir

Alsace

2016

249

Domaine Marcel Deiss Alsace Rouge

Alsace

2017

189

Domaine Huards Le Vivier

Cheverny

2014

239

Italien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Barolo Bussia Cascina Dardi Alessandro e Gian Natale Fantino

Barolo

2013

449

Barolo Brunate Marengo

Barolo

2014

479

Barolo Domenico Clerico

Barolo

2013

299

Vigo Etna Rosso DOC Fattorie Romeo del Castello

Etna

2013

369

Contrada Guardiola Vini Franchetti SRL

Etna

2016

549

San Leonardo Tenuta San Leonardo

Vigneti delle Dolomiti

2013

549

Nya Zeeland

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pyramid Valley Growers Collection Calrossie Pinot Noir

Marlborough

2016

279

Dog Point Pinot Noir

Marlborough

2016

359

Portugal

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Manoella Wine & Soul

Douro

2016

149

Slovakien

Namn

Distrikt

Årgång

 Pris

Bott Frigyes Kadarka

Pohronie

2017

249

Spanien

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pícaro del Águila Dominio del Aguila

Ribera del Duero

2016

299

Dominio del Aguila Reserva

Ribera del Duero

2014

599

Finca de Los Locos Bodegas Y Viñedos Artuke

Rioja

2016

239

Sydafrika

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon

Franschhoek

2016

349

USA

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Belle Cousine Hyde de Villaine Wines

Napa Valley

2013

674

Shafer Vineyards One Point Five

Stags Leap, Napa Valley

2015

819

The Hilt Vanguard Pinot Noir

Santa Rita Hills

2015

599