Tillfälligt sortiment: nya röda viner 15 september

Vi lanserar cirka 30 nya röda viner. Reservation för ändringar fram till lansering.

Till alla nya röda viner 

Just nu går det inte att beställa från Tillfälligt sortiment, men fler butiker än vanligt lanserar viner från detta sortiment. Vi har också tills vidare flyttat dessa lanseringar till tisdagar för att minska risken för kö.

Tillfälligt sortiment online från och med 22 september
Läs mer om nya butiker och dagar för Tillfälligt sortiment

Argentina 

Patagonien

Vi har köpt in ett vin från Patagonien gjort på 90 procent malbec och 10 procent merlot. Druvorna till vinet kommer från olika odlare i området Maingué. Musten har jäst på stora öppna ekfat om 600 liter varav 15 procent var nya. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla.

Patagonien utgör den sydligaste delen av Argentina och täcker provinserna Río Negro, Neuquén och La Pampa.

Nya röda viner från Argentina 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A

Patagonien

2019

179

Australien

Från en producent i Australien lanserar vi sju nya viner från olika distrikt och druvsorter.

Fyra av dem har bin i sitt namn. Begreppet används ibland på vinetiketter från Australien för att särskilja varumärken inom en serie viner, och är inte relaterat till kvalitet. Traditionellt har det använts om vinflaskor som har lagrats horisontellt och där själva processen kallas ”binning”.

South Eastern Australia

Från den så kallade superzonen South East Australia lanserar vi ett vin bestående av 57 procent cabernet sauvignon och 43 procent shiraz. Druvorna kommer från odlingar i McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway, Coonawarra, Robe och Wrattonbully.

Vinet har lagrats på så kallade hogsheads, fat av amerikansk ek som rymmer cirka 238 liter. Omkring 38 procent av faten var nya.

Ursprungsbeteckningen South Eastern Australia rymmer 95 procent av Australiens vingårdar. Inom den kan de tre stora vinstaterna South Australia, New South Wales och Victoria fritt odla vin, frakta druvor och must över gränserna. De kan även blanda och buteljera vinet var som helst inom området.

South Australia

Från South Australia lanserar vi två viner av cabernet sauvignon. Druvorna har vuxit i relativt svalt klimat, men har samtidigt fått många soltimmar och lång växtsäsong på grund av läget på södra halvklotet.

Cabernet sauvignon

Det första vinet är från 2018 och är gjort på druvor från olika delar av South Australia, främst Coonawarra, Padthaway och Wrattonbully. Lagringen ägde rum ett år på franska och amerikanska fat. Andelen nya fat var 21 procent av de franska nya och 9 procent av de amerikanska. Vinet lanserades för första gången 1993 och årgången var 1990.

Det andra vinets druvor kommer från flera växtlägen med olika jordmån i McLaren Vale, Coonawarra, Barossa Valley, Wrattonbully, Robe och Adelaide Hills. Ekfaten som använts var alla så kallade hogsheads, fat av amerikansk vitek som rymmer cirka 238 liter.

Nya röda viner från Australien 15 september (cabernet sauvignon)

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon

South Australia

2018

499

Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon

South Australia

2018

3399

Gamla fat

Från olika växtplatser inom Barossa Valley, McLaren Vale, Eden Valley och Port Lincoln kommer ett vin som består av 97 procent shiraz och 3 procent cabernet sauvignon. Årgången är 2017.

Nya fat

Vi lanserar ytterligare ett vin med druvkompositionen 97 procent shiraz och 3 procent cabernet sauvignon. Druvorna kommer från odlingar inom Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley och Magill Estate. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya amerikanska ekfat.

Årgången är 2016, vilken gav generösa skördar i South Australia med temperaturer över de normala men nederbörd under genomsnittet. Skörden skedde relativt tidigt på vissa håll, i mitten av februari, och borgar för aningen lägre alkoholhalt inom vissa områden. Värmen under sommaren gav bra förutsättningar och druvmognaden uppnåddes utan problem.

Barossa

Från Marananga i nordvästra Barossa släpper vi ett vin av druvan shiraz, årgång 2018. Vinet har lagrats ett år på lika delar amerikanska och franska ekfat.

Både de amerikanska och franska faten var till hälften nya och till hälften ett år gamla. Storleken på dem varierar från hogshead om 238 liter till puncheon om 318 liter.

Barossa Valley

Vi lanserar ytterligare en shiraz av årgång 2018, denna med ursprungsbeteckningen Barossa Valley. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska ekfat, varav 64 procent nya och 36 procent ett år gamla.

Nya röda viner från Australien 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Penfolds Bin 389

South Eastern Australia

2018

499

Penfolds S:t Henri

South Australia

2017

699

Penfolds Grange

South Australia

2016

4899

Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz

Barossa

2018

499

Penfolds RWT Shiraz

Barossa Valley

2018

1049

Frankrike

Bordeaux

Från distriktet Pauillac vid floden Girondes västra strand lanserar vi ett vin av 80 procent cabernet sauvignon och 20 procent merlot. Vinet är producentens tredjevin och druvorna kommer från egendomens yngre vinrankor planterade strax utanför slottets inhägnade vingård, även kallad L’Enclos.

Jordmånen består av väldränerade grusjordar med underliggande lera. Druvorna handplockas och avstjälkas helt innan jäsning och maceration. Ungefär 20 procent av ekfaten som används vid lagringen är nya.

Nya röda viner från Bordeaux 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Pauillac de Château Latour

Pauillac

2015

850

Bourgogne

Vi lanserar ett vin av pinot noir med beteckningen Bourgogne Rouge – viner som tillverkas i Bourgogne och som inte är mer specifika gällande druvornas växtplats än så. Viner inom kategorin kan produceras av druvor inom någon eller flera av cirka 300 kommuner inom appellationen. Årgången är 2018. Producenten håller till i byn Chassagne-Montrachet, mest känd för sina vita viner.


Saint-Amour

Vi lanserar ett vin av druvan gamay från Saint-Amour i distriktet Beaujolais, södra Bourgogne. Saint-Amour är den nordligaste av de tio byar i distriktet som har rätt till egen ursprungsbeteckning.

Druvorna jäste som hela druvklasar. Efter avslutad jäsning fick vinet vila tillsammans med sin jästfällning i elva månader. Tio procent av vinet låg på ekfat om 228 liter.

Nya röda viner från Bourgogne 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Bourgogne Rouge Fontaine-Gagnard

Bourgogne

2018

239

Saint-Amour Grandes Mises Mommesin

Saint-Amour

2018

179

Châteauneuf-du-Pape

Från Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône lanserar vi ett vin av 50 procent grenache, 35 procent mourvèdre, 10 procent syrah samt counoise, muscardin och vaccarèse som återstående del.

Vinrankorna är i genomsnitt 30 år gamla och uppbundna enligt teknikerna cordon de royat, armliknande uppbindningar, och gobelet, utan särskild stöttning. Druvorna är handskördade och vinet har mognadslagrats drygt ett år på gamla stora franska ekfat, foudres.

Vinet är klarnat med äggvita men inte filtrerat.

Côtes-du-Rhône-Villages

Grenache, syrah och carignan utgör druvorna i ett vin från Côtes-du-Rhône av årgång 2017 som vi lanserar. Alla druvor avstjälkas, vinet får spontanjäsa och har lagrats på ståltank. Jordmånen består av lera och galets, stora stenar som alstrar värme under dagen och håller vinstockarna varma om natten. Producenten arbetar med att ställa om egendomen till ekologisk odling.

Rhônedalen ligger i södra Frankrike, och 95 byar runt staden Orange i området får kalla sitt vin Côtes-du-Rhône-Villages.

Nya röda viner från Châteauneuf-du-Pape 15 september

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Clos des Papes Paul Avril

 

Châteauneuf-du-Pape

2017

899

Mas de Boislauzon Côtes-du-Rhône-Villages

Côtes-du-Rhône-Villages

2017

149

Italien

Vi lanserar ett vin i så kallad pouch om 1500 ml från vingårdar cirka 100 meter över havet i San Miniato, Toscana. Odlingarna är ekologiskt och biodynamiskt certifierade. (Pouch är som en bag-in-box fast med stadigare bag och utan box.)

Vinet jäste utan tillsatt jäst och producenten anger att det är ett naturvin. Det finns ännu inga fastslagna regler kring begreppet, men ofta betyder det bland annat att man tillsatt mycket lite eller inget svavel och att vinet jäst spontant.

Amforavin

Från Maremma, Toscana, på Italiens västkust kommer ett vin av 100 procent syrah från årgång 2019. Druvorna till detta vin handskördas vid tre olika tillfällen under slutet av augusti till början av oktober. Vinet har jäst och macererat i betongkar och lagrats i amforor.

Etna

DOC Etna ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. Från olika vingårdar runt byn Passopisciaro släpper vi ett vin som består av 95 procent nerello mascalese och 5 procent nerello cappuccio. Odlingarna ligger på 650–780 meters höjd över havet.

Nerello mascalese är en blå druvsort som används både till vita och röda viner. Färgen kommer från druvans skal, så om skalen avskiljs från musten vid pressning kan man tillverka vitt vin av blå druvor.

Kampanien

Druvan aglianico står för innehållet i ett vin från Cilento i provinsen Salerno i Kampanien, södra Italien. Årgången är 2013.

Förutom här odlas aglianico även i regionerna Basilicata, Kalabrien, Molise och Apulien samt på ön Procida nära Neapel. Det är den mest odlade druvan i södra Italien tack vare att den ger rika skördar och är tålig mot svampsjukdomen mjöldagg.

Piemonte

Från en producent i Piemonte i nordvästra Italien lanserar vi två viner av olika druvor.

Dolcetto – den lilla söta

Det första vinet är av från årgång 2018 och består av druvan dolcetto. De handskördade druvorna kommer från långkontrakterade odlare i byarna Neive, Neviglie, Treiso och Alba. Efter maceration ägde jäsning rum en vecka i rostfria ståltankar. Vinet lagrades sedan i samma ståltankar under sju månader innan buteljering.

Dolcetto, den lilla söta, är vanlig i norra Italien. Dolcetto d'Alba fick status som ursprungsbeteckning DOC, denominazione di origine controllata, 1974 och ligger vid staden Alba i Piemonte.

Barbera – blå druva med hög syra

Det andra vinet består av barbera och är av årgång 2017. Druvorna köps in av långtidskontrakterade odlare kring byarna Neive och Alba. Vingårdarna har exponering mot sydväst och rankorna är cirka 30 år gamla. Jordmånen är varierande, men består främst märgeljordar med inslag av sand och kalksten.

De handskördade druvorna avstjälkades och krossades innan alkoholjäsning ägde rum i rostfria ståltankar. Jäsning och maceration varade i cirka två veckor, därefter flyttades vinet över till ekfat för vidare lagring. Vinet lagrades i ett år och två månader på stora franska ekfat, botti, innan buteljering.

Nebbiolo från Gattinara

Vi lanserar ett vin av nebbiolodruvor från de fyra olika vingårdslägena Molsino, Valferana, Garavoglie och Casacce i Alto, Piemonte. Vingårdarna ligger 290–420 meter över havet.

Druvorna från de olika lägena vinifierades och lagrades separat. Jäsningen ägde rum på ståltankar och musten macererade tre till fyra veckor. Den malolaktiska omvandlingen skedde på stora ekfat, botti, på 750–7 600 liter. Därefter lagring på samma fat i två och ett halvt år.

Efter lagringstiden blandades vinerna och tappades över i nedgrävda cementtankar som rymmer mellan 5 000 och 16 000 liter.

Nya röda viner från Italien 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Vinnaturo Rosso Cosimo Maria Masini 1500 ml

Italien

2019

248

Syrah Le Anfore Tenuta Casadei

Italien

2019

209

A' Rina Etna Rosso Girolamo Russo

Etna

2018

214

Amarante

Aglianico Az Agr Paola Bruna Benetello

Cilento

2013

159

Bruno Giacosa

Dolcetto d’Alba

Dolcetto d’Alba

2018

239

Bruno Giacosa

Barbera d’Alba

Barbera d’Alba

2017

329

Nervi Conterno Gattinara Azienda Vitivinicola Nervi

Gattinara

2016

499

Libanon

Bekaadalen ligger i östra Libanon och sträcker sig mellan Libanonbergen och bergskedjan Antilibanon. Härifrån lanserar vi ett vin av druvorna cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Druvorna växer på cirka 1 000 meters höjd på kalkjordar runt byarna Aana och Kefraya. De äldsta rankorna planterades 1930 och snittåldern är cirka 40 år.

Jäsningen äger rum utan tillsatt jäst på betongkar. Efter ett halvår tappas vinet över på franska ekfat för ett års lagring. Därefter förs vinet återigen över till betongkar där det får ligga ytterligare ett år innan buteljering. Sedan väntar ytterligare minst fyra år i källare innan det släpps på marknaden.

Producenten är ekologiskt certifierad sedan 2006 och uppger att vinet är tillverkat utan animaliska produkter och därför är veganvänligt.

Nya röda viner från Libanon 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Château Musar

Bekaa

1999

459

Nya Zeeland

Marlborough

Regionen Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Från underdistriktet Rapaura i Wairau Valley släpper vi ett vin av handskördad pinot noir, årgång 2019.

Efter inledande kallmaceration av druvorna följde fem till sju dagars jäsning i små jäskar. Därefter har vinet lagrats cirka nio månader på ekfat, varav 40 procent av dessa var nya.

Pinot noir kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike och är en av de druvsorter som odlats längst. Forskning har visat att den blev kultiverad för cirka 2 000 år sedan. Med cirka 4 500 odlade hektar täcker pinot noir ungefär en femtedel av Nya Zeelands vinodlingar, vilket gör den till landets mest odlade blå druvsort.

Martinborough

Vi släpper ytterligare en pinot noir från Nya Zeeland, denna från distriktet Martinborough på Nordöns södra del.

Vinet har jäst med 30 procent hela klasar och resterande del avstjälkade. Efter inledande kallmaceration i 5–6 dagar jäste vinet utan tillsatt jäst. Pigeage ägde rum för hand, ett moment då skalmassan pressas ner flera gånger om dagen med speciella stavar för att skalmassan ska blanda sig med musten.

Jäsningen ägde rum temperaturkontrollerat vid maximalt 32 grader under 20–26 dagar. Efter pressning följde malolaktisk omvandling på ekfat.

Vinet lagrades knappt ett år på franska ekfat, varav 35 procent nya. Buteljering skedde i augusti 2018 och därefter följde flasklagring ett halvår.

Nya röda viner från Nya Zeeland 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Stoneleigh Rapaura Pinot Noir Pernod Richard New Zealand

Marlborough

2019

179

Ata Rangi Pinot Noir Ata Rangi unlimited

Martinborough

2017

449

Spanien

Rioja

Vi lanserar ett vin från Rioja av 80 procent tempranillo och 20 procent garnacha. Vinet har skalmacererat och jäst på temperaturkontrollerade ståltankar, därefter lagrades det i tre år på amerikanska ekfat. Den genomsnittliga åldern på faten var fyra år.

Årgången är 2010 och vinet är betecknat som en reserva. För att få skriva det på etiketten behöver ett rött vin från Rioja ha lagrats i minst tre år, varav minst ett på ekfat.

Druvsorten tempranillo kommer ursprungligen från Spanien, antagligen från Rioja. Namnet kommer från det spanska ordet temprano, 'tidig', som referens till att druvsorten mognar tidigt.

Vinos de Madrid

Från Vinos de Madrid runt Spaniens huvudstad kommer ett vin från 2018 av 90 procent garnacha och 10 procent övriga druvsorter. Druvorna kommer från 3–70 år gamla vinstockar från fyra olika vingårdar där jorden brukas ekologiskt.

Druvorna jäste till största del som hela klasar. Vinifieringen skedde på ståltank och ingen tillsatt jäst har använts. Vinet har lagrats cirka sju månader på använda ekfat om 300 och 500 liter.

Katalonien      

Från Porrera i katalanska distriktet Priorat kommer två olika viner från samma producent. Porrera är distriktets svalaste läge och påverkas av nordöstliga vindar med Medelhavet som modererande effekt på kylan.

Carignan från skifferjordar

Det första vinet är av årgång 2016 och gjort av handplockad carignan från områdets branta kullar och djupa skifferjordar.

Inledningsvis får druvorna jäsa i stora träkar på 1 500–3 000 liter. Den malolaktiska omvandlingen och efterföljande fatlagring äger rum på nya, medelrostade franska ekfat i ett och ett halvt år. Därefter lagras vinet på flaska i ytterligare knappt ett år innan det lanseras på marknaden.

Carignan och grenache från gamla vinstockar

Det andra vinet är av årgång 2017 och gjort av 84 procent carignan och 16 procent grenache, eller garnacha som druvan heter på spanska. De terrasserade vingårdarna är belägna 650–750 meter över havet och odlingarna hanteras utan användning av konstgödning eller bekämpningsmedel.

Vinet har tagit sitt namn från det katalanska uttrycket för gamla vinstockar: snittåldern per vinstock är mer än 80 år.

Detta vin jäser i träkar om 1 500–3 000 och ståltankar. Malolaktisk omvandling och efterföljande fatlagring äger rum i lätt- och medelrostade nya franska ekfat i ett år och tre månader. Vinet buteljeras ofiltrerat och lagras på flaska i ytterligare knappt ett år.

Nya röda viner från Spanien 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Viña Ardanza Reserva Selección Especial

La Rioja Alta S.A.

Rioja

2010

269

Treintamil Bodegas Maranones

Vinos de Madrid

2018

179

Ferrer Bobet Selecció Especial Vinyes Velles

Priorat

2016

669

Ferrer Bobet Vinyes Velles

Priorat

2017

399

Tyskland

Pfalz

Vi lanserar en pinot noir från Pfalz i flaska om 375 milliliter. Vinet handskördas från 10–40 år gamla rankor och druvorna avstjälkas helt för att sedan pressas lätt.

Musten läggs i stora öppna träkar där jäsningen startar utan tillsatt jäst. Efter jäsning dras vinet om till använda franska ekfat om 300 liter där det lagras i knappt 1,5 år innan det klarnas och buteljeras. Vinet är inte filtrerat.

Pinot noir, även kallad spätburgunder eller blauburgunder i Tyskland, är landets tredje mest planterade druva. Intresset för denna druva har ökat markant i Tyskland och odlingsarealen har tredubblats under de senaste 25 åren.

Nya röda viner från Tyskland 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Family Becker Pinot Noir 375 ml

Pfalz

2016

89

USA

Napa Valley

Från Rutherford i Napa Valley norr om San Francisco lanserar vi ett vin av 83 procent cabernet sauvignon, 9 procent cabernet franc och 8 procent merlot. Druvorna kommer från ekologiskt certifierade odlingar och växer i en jordmån bestående av grus, sand och lerjord.

Druvorna är odlade enligt så kallad dry farming då ingen konstbevattning används. Skörden ägde rum 30 augusti–14 oktober och vinet har lagrats ett år och åtta månader på franska ekfat.

Oregon

Från Willamette Valley och en vingård i AVA Yamhill Carlton kommer en pinot noir från oympade vinstockar, varav de äldsta är från 1981. AVA är en geografisk ursprungsbeteckning och står för American Viticultural Area. Jordmånen här innehåller både skiffer och basalt.

Druvorna skördas för hand och vinet har lagrats på franska ekfat i ett år och tre månader. Av faten var 30 procent nya.

Nya röda viner från USA 15 september 

Namn

Distrikt

Årgång

Pris

Frog's Leap Rutherford Estate Cabernet Sauvignon

Napa Valley

2017

530

Résonance Vineyard Pinot Noir Louis Jadot

Oregon

2015

525